Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6516
De la 07 Ianuarie 2003
122892165

Gastronomie: Mămăliga moldovenească

  • 30 June 2013, 23:00
Multora dintre noi li se pare că cel mai uşor lucru de pe pământ este să pui de-o mămăligă. Ore aşa să fie? Ia să vedem! În primul rând, apa de mămăligă musai trebuie să fie dintr-o fântână adâncă, cu ghizdele de lemn. Ciutura, plină de muşchii verzi, va aduce la suprafaţă apa rece, în stare să te taie la dinţi.
Pui apa în ceaun, presori un pumn de făină, galbenă precum numai hanganul moldovenesc poate da o astfel de făină şi faci cele trei cruci, după cum cere tradiţia. Adaugi şi sarea grunzuroasă, nu multă, exact cât s-o faci pe soacră să se simtă-nghimpată. Acum vine partea grea. Când apa începe să se certe cu praful de făină, trebuie căutată o vădană, stătută din dragoste de vreo zece ani. Ciudoasă pe vecina măritată, dornică de amor, vădana va pune restul de făină în apa fierbinte şi-o va mesteca cu ură.
Numai aşa nu va mai rămâne nici un ghemuleţ de făină, iar mămăliga se va încropi într-un boţ auriu ce va aştepta cu neastâmpăr să fie răsturnat pe fundul de lemn aşezat pe scăunelul cu trei picioare din mijlocul odăii. Odată răsturnată mămăliga, iute pe fundul fierbinte al ceaunului se va răsturna laptele proaspăt muls de la vaca din staul.
Cât se va aştepta ca laptele să se înmulţească, fără a fi lacomi, lăsându-l să se înmulţească până se va pierde în foc, cu aţa de la coada fundului vom împărţi mămăliga în felii dolofane şi aburinde. Din strachina de alături vom îngropa într-o felie, două câteva bucăţi de brânză de oaie, care se vor transforma în renumitul şi gustosul urs. Ei, ce ziceţi, mai credeţi că orice poate pune de-o mămăligă?
(Lucullus)
JD 1827/ 17.07.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Invidia lui Gheorghe
Lumea lu' Rotundu: Conflict între asociaţii
Editorial
Netrebnicii
De ce-a ţinut cu dinţii directoarea Maxim la secretizarea activităţii sale?
în horă s-a prins numele notarului Agache şi a ex-prefectului Macaleţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog