Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Publicitate
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13498
De la 07 Ianuarie 2003
122899147

Gastronomie: Murături

  • 31 October 2013, 23:00
Ingrediente: 4 varze micute albe taiate pe jumatate , 1 kg gogonele, 1 kg castraveti, 5 morcovi taiati pe jumatate , 5 ardei gogosar, 1 legatura frunze de telina, marar uscat, 4 buc hrean taiate rondele sau fasii, piper boabe, sare grunjoasa 30 gr / litru de apa.
Mod de preparare: Zarzavaturile sa fie proaspete si sanatoase, aflate la gradul de coacere optim pentru conserve. Legumele trebuie sa fie bine curatite si sortate corespunzator calitatii lor.
Sa fie spalate intr-o cantitate mare de apa, pentru a fi antrenate toate corpurile straine precum si impuritatile. Pe fundul borcanului sau butoiului se aseaza mararul uscat si jumatate din cantitatea de hrean.
Se adauga alternativ legumele, deasupra se presara piperul boabe si acoperim cu funze de telina. Legumele trebuie aranjate indesat , fara a fi strivite, rupte sau indoite. Se pregateste saramura: la 1 l apa adaugam 30 gr sare grunjoasa.
In functie de vas se calculeaza necesarul de apa si sare. Apa se incalzeste pana se dizolva sarea , apoi saramura se lasa sa se racesca si se strecoara. Saramura se adauga rece peste legume , se aseaza un capac sau o greutate care sa mentina legumele in lichid.
Fermentarea are loc in doua etape. In prima perioada , in conditii normale, incepe la 3-4 zile dupa adaugarea saramurii si dureaza aproximativ 5 zile. Temperatura optima in acesta perioada este de 18-23 gr C.
A doua etapa dureaza 8-10 zile. In acesta perioada muraturile trebuie pastrate la temperaturi mai joase 10-12 gr C. In timpul fermentatiei muraturile trebuie vanturate periodic pentru a asigura conditii egale de fermentatie in tot cuprinsul borcanului sau a vasului.
Trebuie asigurata evacuarea aerului din borcane pentru a impiedica formarea unui mucegai alb la suprafata lichidului. Muraturile se pastreaza la loc uscat si rece (8-10 gr C). Se servesc la mancaruri cu carne si fripturi.
Pofta buna!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Nu-i pentru cel menit, ci pentru cel nimerit
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Anunţ către nevastă
Întâlnire cu scântei între Leancă şi Şevciuk, la Landshut, în Germania
Radu Moraru acuză CNA în disputa Naşul TV-UPC
Asfaltatorul Dorinel Umbrarescu trimite in şomaj peste 1.000 de oameni
Ion Iliescu lucrează la o carte cu amintiri despre Nicolae Ceauşescu
Crin Antonescu nu acceptă majorări de taxe şi impozite pentru 2013
Toate armele chimice declarate de Siria au fost sigilate
ADN de cal, descoperit in conserve de carne de vită provenind din România
Ilie Sarbu îţi susţine ginerele Ponta în problema Roşia Montana
Ministrul justiţiei introduce sancţiuni disciplinare împotriva judecătorilor
Grenadă găsită în grădina unui localnic din Durneşti
Filme Uvertura Mall 1 - 7 noiembrie 2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog