Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23907
De la 07 Ianuarie 2003
122883974

Gastronomie: Secretul mielului la proţap

  • 16 July 2013, 23:00
Mielul la proţap nu-i de pregătit la îndemâna oricui. Ştiu în Botoşani un singur specialist care cunoaşte secretele preparării mielului la proţap. Este vorba de Ghiţă, fost carmanger la Laboratorul de carmangerie Stejarul în vremea când şeful era Neculai Pintilie din Brehueşti, comuna Vlădeni. După ani, l-am întâlnit pe Ghiţă la Memorialul Ipoteşti, pregătind în livada din spatele clădirii centrale, ce credeţi?, un miel la proţap.
De la el am aflat că lucrează la Clubul Libertatea, sub mâna forte a iubitorului de folclor Mihai Fediuc, locaţie unde mielul la proţap era frecvent comandat la chefurile pe care protipendada oraşului le organiza în această clădire. Clubul a fost dărâmat, Mihai Fediuc şi-a luat catrafusele, adică instrumentele muzicale şi s-a dus spre alte locaţii oferite de primărie. În urma sa a rămas Ghiţă, păstrând cu sfinţenie secretele sale gastronomice, mijlocul de supravieţuire, căci în afară de mâncare, nu ştie să facă altceva.
Iată şi modul de pregătire a mielului care va fi pârjolit la proţap. Alegem un miel de vreo 15 – 20 kg. Dacă-i mai mic, riscăm să-l uscăm pe grătar şi carnea să nu mai fie mustoasă. După ce-a fost tăiat şi jupuit, se scot măruntaiele, care se pun la rece pentru viitorul drob. Leşul de miel se pune la baiţ, aşa întreg, cum este.
Baiţul se formează dintr-o saramură completată cu ceapă tăiată sferturi, foi de dafin, piper, căţei de usturoi, cimbru, piper şi boia iute de ardei. Nu va lipsi vinul roşu. Vasul în care am pus mielul şi am turnat baiţul peste el va fi pus la rece şi uitat acolo cel puţin 24 de ore. În ziua hărăzită proţapului, mielul se scoate din baiţ şi se pune la fiert într-un vas pe măsură. Fierberea se va face în apă cu sare şi nu va fi dusă până la capăt.
Practic mielul va fi scos în momentul în care apreciem că este fiert cam pe jumătate. Lăsăm leşul să se zvânte, iar noi ne ocupăm de pregătitul proţapului. Proţapul este o bază de fontă, groasă cam de vreo trei cm, cu o coarbă la capăt. Bara vine aşezată pe doi suporţi, între care vor fi montate tăvile în care se vor pune cărbunii.
Aprindem cărbunii, iar când temperatura este îndeajuns de puternică, trecem proţapul prin interiorul leşului de miel, cât mai aproape de şira spinării, desfacem coastele şi punem nişte proptele din lemn, ca să poată pătrunde temperatura. Legăm de proţap atât picioare din spate cât şi cele din faţă, astfel ca temperatura să-l poată pătrunde peste tot.
De acum începe chinul. Cel menit să aibă grijă de proţap va trebui să învârtă tot timpul la coarbă, astfel ca mielul să se coacă uniform. Din cânt în când, cu ajutorul unei pene de gâscă, mielul va fi uns cu alt baiţ pregătit din apă în amestec cu vin roşu şi câteva picături de oţet, piper măcinat, boia iute de ardei şi niţel ulei, care să-i asigure rumeneala ce-l va face apetisant. Cam vreo patru ore va sta mielul pe proţap, timp în care proţapul va fi rotit şi mielul stropit. După care, pofta nu numai că vine mâncând, dar veţi constata că mielul a fost prea mic!
(Lucullus)
JD 1850/17.08.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Femeia vie
Prea multe necunoscute
Escroc cu papion şi faţă europeană
Botoşani: Directoarea Zaharia a trecut de la ridicol la penibil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog