Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4238
De la 07 Ianuarie 2003
122576177

Gata cu gânditul, altfel devii obez

  • 12 September 2008, 23:00
Fara indoiala, suntem un popor argumentativ. Ne place la nebunie sa ne dam cu parerea, sa ne sustinem opiniile cu voce tare, sa le contrazicem pe ale altora si, mai presus de toate, ne place talk-show-ul. Nu prea conteaza postul TV sau ce moderator apare pe sticla, noi cautam spectacolul, cu conditia sa fie puse pe tapet chestiuni „fierbinti" si sa aiba samanta de scandal. Sa poti sa spui, la sfarsit macar, un „hai, dom'le, ca i-a zis-o Tuca!". Unii spun ca e deplorabila aceasta pasiune a noastra pentru scandalurile televizate si atatate discret sau nu de cate un personaj considerat charismatic. Altii ca e in interesul nostru, al tuturor (ce-o fi insemnand asta?) sa fie dezbatute public lucruri care altfel ar trece pe sub mana guvernantilor, Puterii in general, fara ca poporul sa aiba habar.
Insa ganditul ingrasa, asa ca toti cei care ganditi riscati sa ajungeti obezi, supraponderali ! Imi dau seama ca Boschet, tipul ala care era cu Andreea Spatar este un mare ganditor, si daca revand dupa aceasta analiza a cercetarilor, imaginile de la inmormantarea lui Caiac de la Craiova, imi dau seama ca intre interlopii prezenti la funeraliile nationale ale lui Caiac, exista puzderie de ganditori, judecand dupa burtile mari pe care participantii cu lant de aur la gat si ochelari de soare, le afisau cu mandrete. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca stresul provocat de activitatile mentale dificile duce la ingrasare, potrivit The Telegraph. Cercetatorii au realizat un experiment in care au analizat cat au luat in greutate 14 studenti dupa indeplinirea a trei sarcini.
Prima sarcina a presupus relaxarea intr-o pozitie de stat, a doua cititul si realizarea rezumatului unui text si, a treia, completarea unei serii de amintiri, atentie si teste de vigilenta pe calculator. Dupa fiecare activitate, participantii la experiment au fost sfatuiti sa manance cat doresc. Pentru fiecare sarcina era nevoie de doar trei calorii in plus. Studentii au consumat insa in plus 203 calorii dupa citit si 253 dupa testele la computer. Testele de sange au aratat ca munca intelectuala cauzeaza fluctuatii mai mari ale glucozei si insulinei decat in restul perioadelor. „Compensarea calorica care survine dupa activitatea intelectuala, combinata cu faptul ca suntem mai putin activi fizic atunci cand realizam sarcini intelectuale, ar putea contribui la obezitatea epidemica intalnita in tarile industrializate", a apreciat Jean-Philippe Chaput, principalul autor al studiului.
Iata comentariul lui Mihai Alexandrescu
Uneori, pentru perioade scurte de timp, îmi place să rămân inactiv. Să nu scriu, să nu citesc. Să nu intru în polemici. Să nu mă uit la televizor. Să nu deschid internetul. Meditez fără să caut concluzii, fără să torn totul în fraze explicite, fără să evaluez gradul de certitudine al gândurilor. E un gest egoist care mă relaxează. E pasul înapoi pe care-l fac ca să-mi iau avânt.
Apoi mă uit în jur şi constat că tot maipuţini oameni au nevoie de cure de singurătate. Omul reflexiv s-a stins ca specie. Omul care (se) gândeşte a dispărut. Majoritatea acţionează la foc continuu. De fapt, dorm, mănâncă, se cacă şi acţionează. Toţi fac ceva şi nimeni nu mai reflectează la nimic. Suntem planeta just do it! Obsesia acţiunii văduvite de gândire
Oare alienarea nu vine şi din faptul că suntem tot timpul "în priză"?
Să ne înţelegem, capitalismul este mai bun decât comunismul fie şi numai pentru că înlocuieşte foamea şi propaganda cu advertisingul şi cu hamburgerii. Dar asta nu înseamnă că îi dă omului toate cele necesare vieţii. Cel mai grav: îi răpeşte timpul de a gândi, tocmai pentru că îi dă tot timpul din lume pentru a acţiona. Aşa se face că vedem pe stradă, chiar şi în România europeană, patroni de butic vorbind despre "performanţă", idioţi în costume elegante pledând despre "interactivitate", curve în funcţii importante care-ţi spun să fii "proactiv", iar în politică vedem comunişti reziduali pensionabili hiperexcitaţi şi, foarte concret, pe Nicolae Văcăroiu & Adrian Păunescu manifestându-se împotriva unei expoziţii de artă contemporană de la New York. Fiecare face ce ştie. Nimeni nu gândeşte.
Rus fiind, adică prin excelenţă meditativ, pe Soljeniţân l-or fi şocat incongruenţele Occidentului. (Asta nu înseamnă că i s-a făcut dor de nivelarea socială tipic comunistă.) Ce aş putea eu unul să le transmit oamenilor care rămân branşaţi activ şi permanent la viaţa pe care le-o oferă sistemul? Evident, nimic. Dimpotrivă: este foarte bine că există ceva - fie corporaţia, fie goana după avere, fie fiţele - care să le ţină mintea ocupată. Întâlnirile cu vidul personal s-ar putea să fie mai dureroase ca alienarea. Aşa că e, poate, mai bine că oamenii nu meditează. Există întodeauna pericolul unor grave neînţelegeri cu tine însuţi pe care e mai bine să le eviţi jucând jocuri pe calculator. Făcând, dracului, ceva.
Duce societatea în regres. Fiindcă doar dacă suntem orbi nu vedem: inclusiv societatea occidentală este în regres, hai să zicem, spiritual, deşi eu unul nu-s foarte deranjat de postmodernism. La moartea lui Soljeniţîn, unii jurnalişti au scris despre critica pe care rusul a adus-o societăţii occidentale. Soljeniţîn reproşa libertatea totală, alienarea. Iar în Rusia, l-a deranjat, apoi, "privatizarea bezmetică". Chestia asta a fost înţeleasă ca o întoarcere nefericită, teoretică, la comunism. Oare? "
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXIX)
(Ioan Rotundu)
Teoria păcălelii şi vânzătorii de iluzii
Ministerul a trimis o unguroaică la inaugurarea scolii româneşti din Ungaria
Europarlamentarul PSD Titus Corlatean huiduit la Barcelona
Oraşul Flămânzi menţionat, nejustificat, ca loc al unei crime oribile
EON GAZ îşi terorizează clienţii
În loc să le trimită facturile, îi deconectează abuziv
Fiscul are ordin să restituie taxa auto şi în mod forţat
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Replica românului l-a lăsat pe francez fără… replică
Urgent şi avantajos, negociază şi mai lasă
Piţurcă, antrenorul lui Stolojan
Şi Pietonalul Unirii îşi aşteaptă rândul la reabilitare
Protecţia Copilului între una caldă, alta rece!
Medicii americani şi-au luat „La revedere!”
Băutura l-a costat viaţa
Botoşănenii nu prea se înghesuie să-şi deschidă o afacere
Învăţătură cu... plată
Instanţa de judecată, sperietoarea pentru agenţii economici
Parcul „Mihai Eminescu” aproape de finiş
Este nevoie de o lege a pacientului
Apa Grup se opune ştergerii datoriilor rău platnici
Materiale de construcţii şi nutreţuri degradate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog