Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15911
De la 07 Ianuarie 2003
122901560

George Enescu: Drama bătrânei Dumitraş cu final fericit

  • Ioan Rotundu
  • 25 September 2018, 18:25
Bătrâna Maria Dumitraş locuieşte în satul Şipoteni, comuna George Enescu. Viaţa ei a fost una zbuciumată. Soţul beţiv n-a prea avut grijă de familie, iar băiatul, acum matur, a călcat pe urmele tatălui.
De parcă n-ar fi fost îndeajuns pedeapsa unei vieţi nefericite, în dimineaţa zilei de 10 septembrie, pe când copii se pregăteau să plece la prima zi de şcoală, casa i-a luat foc. Nimic n-a putut salva, nici măcar sărăcia în care trăia şi care se aciuase în bătrâna casă pentru a n-o mai părăsi.
Ajunsă pe drumuri, bătrâna, lipsită de orice sprijin, intrase într-un fel de hipnoză a morţii, neavând nicio reacţie la stimulii din jur. Aşa a găsit-o primarul comunei, Angela Toma Grădinaru (foto), care aflând de nenorocirea care a lovit-o, a înjghebat în grabă un coş cu alimente şi s-a deplasat la faţa locului pentru a vedea cum o poate ajuta.
Casa arsă nu se mai putea reface. Pe moment, singura posibilitate era să poată fi adăpostită pe la o casă de om. S-a găsit un binevoitor, dar pentru scurtă vreme, timp suficient ca primăriţa să poată acţiona.
Peste drum de casa bătrânei se afla casa lui Iulian Sandu. Omul îşi făcuse rost de viaţă în altă parte şi anunţase că vrea să vândă casa.
Primăriţa l-a contactat şi l-a întrebat cât ar vrea. Ceruse 38 mii lei, dar aflând nenorocirea ce-a lovit-o pe mătuşa Maria, vecina de peste drum, a lăsat din preţ, cerând doar 20 mii lei. Pentru că primăria nu poate aloca bani pentru astfel de situaţii decât numai după întocmirea unui dosar complicat care să ajungă, prin Agenţia Judeţeană de Plăţi Sociale Botoşani la Guvern pentru a se aloca o sumă de bani din fondul aflat la dis poziţia premierului, ceea ce ar fi însemnat o aşteptare de luni de zile, primăriţa a iniţiat o acţiune pe cont propriu.
A umblat din casă în casă şi a adunat bani. Fiecare a dat cât l-a lăsat inima şi cât i-a permis buzunarul. Legumicultorul Marius Lungu, a cărui grădină şi sere legumicole le-am filmat recent într-un reportaj realizat în comuna George Enescu, a donat suma de 3.000 lei. De nenorocire a aflat şi patronul unei firme de construcţii din localitatea Dersca. Mitcu a adunat bani de la diverse persoane, inclusiv de la viceprimarul Viorel Ostafie iar cu ce-a adăugat el s-a făcut o altă sumă de 3.000 lei.
Acum primăriţa are banii necesari să cumpere casa, să suporte cheltuielile de vânzare-cumpărare şi să-i mai rămână bătrânei nişte bani. Iar proprietarul casei, Iulian Sandu, ca un fel de bonus, i-a lăsat bătrânei toate bunurile aflate în casă: mobilier, perdele, preşuri pe jos, lenjerie, inclusiv tot ce este necesar în bucătărie. Iar casa este înconjurată de 30 de ari teren care să fie cultivat cu cele necesare într-o gospodărie.
Ştiind cum la Călăraşi, într-un caz similar, preotul satului n-a ratat ocazia de a-şi trage partea, am întrebat de primăriţa Angela Toma Grădinaru care a fost reacţia preoţilor din comună. Răspunsul a fost scurt şi creştinesc: „Au contribuit şi ei cu bani.”
Mâine, 26 septembrie, proprietarul casei va primi banii iar bătrâna va avea din nou propria casă. O casă în care sărăcia nu-şi va mai găsi sălaş, putând şi bătrânica să afle ce este fericirea măcar la apusul vieţii!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
FABULA (unui bărbat inteligent)
Horoscopul săptămânii 24 – 30.septembrie 2018
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 21.09.2018
Lumea lu' Rotundu: Comoara dispărută
Averea Ralucăi Stâncescu pusă sub sechestru
Ioan Rotundu
Gura păcătosului Băsescu adevăr rosteşte
Ioan Rotundu
Întâmpinăm Centenarul Unirii îmbrăcaţi în haine zdrenţuite
Ioan Rotundu
Treziţi-l pe Budăi! Omul aiurează rău de tot
Ioan Rotundu
Procurorul Chihaia avuzat de dispariţiaunor documente din dosar
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 28.09.2018
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Dersca
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog