Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6633
De la 07 Ianuarie 2003
122892282

Germania nu susţine admiterea R. Moldova în UE

  • soluţia rămâne reunirea R. Moldova cu România
  • 27 April 2014, 23:00
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că răspunsul la o posibilă aderare a Republicii Moldova la Uniunea European㠄nu stă în capitalele europene".
Germania nu susține aderarea Moldovei și Georgiei la Uniunea Europeană, scrie www.dw.de, preluat de Romanian Global News.
Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Berlin, Martin Schäfer, a apreciat că vizita tandemului germano-francez de miniștri de Externe, Frank-Walter Steinmeier - Laurent Fabius, în capitalele celor două republici ex-sovietice are ca obiectiv doar finalizarea pregătirilor pentru semnarea Acordurilor de Asociere.
Înainte de a pleca spre Chișinău, ministrul german de Externe declarase c㠄luăm în serios neliniștea cu care partenerii noștri răsăriteni urmăresc situația din învecinata lor Ucraină". La sosirea la Chișinău, Steinmeier s-a declarat convins că ultimele obstacole în calea semnării acordurilor de asociere „vor fi îndepărtate până la vară".
Întrebat dacă există o perspectivă de aderare pe termen mediu și lung pentru Moldova, Steinmeier a fost reținut: „Răspunsul nu se află în capitalele Uniunii Europene". Moldova trebuie să aleagă singură calea pe care dorește să o urmeze. „Acesta nu este un joc geostrategic între Vest și Est, între Uniunea Europeană și Rusia. Cred că este o părere falsă că ambele părți ar încerca să tragă țările de o parte sau alta", a conchis Steinmeier.
"O alternativă"
În prezent nu există o majoritate în cadrul UE care să susțină extinderea comunității - iar ce va aduce viitorul nu se poate spune, a comentat purtătorul de cuvânt al diplomației germane. În opinia lui Schäfer, Acordul de Asociere și Parteneriatul Estic s-au dorit tocmai o alternativă atractivă pentru cele două state ex-sovietice.
Nu s-a pus problema creării unui orizont de așteptare privind admiterea în Uniunea Europeană, a mai punctat oficialul de la Berlin.
În contextul evoluțiilor din Ucraina, Moldova și Georgia doresc o consolidare rapidă și sigură a legăturii lor cu Occidentul, premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, vorbind, într-un interviu acordat agenției Reuters, deschis despre aderarea la Uniunea Europeană.
Chișinăul și Tbilisi doresc să semneze acordurile de asociere în luna iunie. Martin Schäfer a vorbit miercuri despre un orizont de câteva luni.
Tot miercuri, candidatul popularilor europeni pentru președinția Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o pauză în extinderea Uniunii: „Fac parte din marea tabără a celor care consideră că trebuie să facem întâi de toate ordine internă."
Romanian Global News reamintește că în recennta lor vizită la Chișinău mi niștrii de externe ai Franței și Germaniei nu au pomenit nimic de integrare în UE a R. Moldova ci doar de Parteneriatul Estic
Iată mesajul miniștrilor de Externe ai Franței și Germaniei pentru Republica Moldova
Șeful diplomației de la Paris s-a referit la Acordul de Asociere RM-UE, care urmează să fie semnat până la sfârșitul lunii iunie. „Acordul prevede crearea Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Progresele realizate în acest sens s-au făcut remarcate. Prin această vizită comună, cele mai importante ţări din punct de vedere economic ale Uniunii Europene, care sunt cea de-a patra și a cincea puteri economice ale Uniunii Europene, ne-am dorit prin această vizită să mărturisim susținerea pentru acest proiect și față de eforturile Moldovei în realizarea reformelor.
După semnarea și aplicarea Acordului, Moldova va beneficia de o susținere tehnică și financiară din partea Uniunii Europene, pentru aplicarea reformelor necesare. Scopul asocierii este de a susține efortul de modernizare al Republicii Moldova.
Acordul de Liber Schimb va oferi Republicii Moldova un acces mai bun către piața europeană și va contribui la creșterea atractivității economice și a numărului de locuri de muncă la nivel local", a menționat Laurent Fabiu, ministrul Afacerilor Externe al Franței.
La rândul său, ministrul german de Externe s-a referit și la oportunitățile pentru Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. „Sigur că încurajăm toată munca depusă în privința reformelor și vă încurajăm să le continuați, mai ales în combaterea corupției. Am atins această temă în discuția noastră de astăzi și în acest sens aveți asigurată susținerea țărilor UE.
Ceea ce a menționat dl. Fabius în privința Acordului de Asociere că merge bine, vom încerca să înlăturăm ultimele obstacole în calea noastră pentru a putea semna în liniște acest acord. R. Moldova poate să aibă încredere în parteneriatul cu Europa.
Parteneriatul nostru Estic nu este îndreptat contra cuiva, nu este îndreptat nici împortiva Ucrainei, nici a Moldovei sau a Georgiei. Parteneriatul acesta înseamnă cooperare, nu înseamnă confruntare. Și această cooperare este în interesul tuturor participanților, al tuturor celor interesați și este în interesul nostru.
Bineînțeles că ușa spre UE nu este închisă, dar Parteneriatul de Est, și asta le-am spus și partenerilor ruși, nu reprezintă o politică împotriva Rusiei", a accentuat Frank-Walter Steinmeier.
În condițiile în care integrarea R. Moldova în UE rămâne doar un vis, cândva peste 15-20 de ani și în condițiile noii ofensive rusești către vest, singura opțiune rațională prin care cele 2milioane și jumătate de români/moldoveni din Basarabia nu vor rămâne în bătaia ofensivei rusești rămâne reunirea R. Moldova cu România. Dacă clasa politică de la Chișinău nu vede acest lucru înseamnă că ori servește interese rusești ori este proastă. Statalismul moldovenesc este doar o formă de a servi interesele Rusiei!
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Costiţe porc la grătar
Bancul zilei: Made in Japan
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Războiul cumnatelor
Dinamica economiei: Pajiştea Volovăţ
Presa-n gura lu' Rotundu - Emisiunea din 25.04.2014
Traian Băsescu: Nu vreau să se interpreteze că mai sunt adept al tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montana
s-au oprit lucrări şi nu se găseşte contractul Bechtel, se ascunde bine contractul de Alina Neagu
Corpul de Control al primului-ministu va sesiza Parchetul în cazul petiţiei PMP privind acciza suplimentară la carburanţi, pentru semnături false
Udrea: Facem plângere penală împotriva lui Ponta, nu e treaba Guvernului să cerceteze oamenii cu opinii împotriva activităţii lui
Traian Băsescu: Ideea că o economie trecută prin criză primeşte imediat 35 de taxe noi e greşită
pentru anul acesta văd capacitatea de creştere a economiei între 4 şi 5 procente usţin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine
Barack Obama vorbeşte despre noi sancţiuni împotriva Rusiei începând de luni
Când patriotismul dumneavoastră pute
Portariuc le-a tras-o din nou celor din opoziţie
Ioan Rotundu
Cum Portariuc şi Ponta au umilit opoziţia
Ioan Rotundu
Adăpost de animale aprins de un scurtcircuit electric
Botoşani: Târgul meşterilor populari îmbrăcat în haină politică
Ioan Rotundu
Victor Ponta: “2014 va fi un nou an al Victoriei pentru toți românii!”
Slujbele malefice ale părintelui Nicodim
Ioan Rotundu
Preot din Botoşani, acuzat de procurorii DNA că a constituit un grup infracţional de contrabandă cu ţigări din Ucraina
cu complicitatea vameşilor şi poliţiştilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog