Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Reportaje
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6485 lei
1 USD = 4.0861 lei


Număr accesări
Astăzi:
14445
De la 07 Ianuarie 2003
65269467

Ghimpu şi Chirtoacă fac lumina ăcolo unde ancheta oficială face mai mult fum

  • 2 April 2010, 23:00
Presedintele Mihai Ghimpu si Primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca au sustinut o conferintă de presă, în care au prezentat noi dezvăluiri despre evenimentele din 7 aprilie 2009, transmite Romanian Global News.
În imaginile video prezentate se arată cum câteva sute de politisti cu scuturi si bâte, si colaboratori de la brigada speciala Fulger, au venit în Piata Marii Adunarii Natioale (PMAN) si au început a alerga tinerii care se mai aflau în PMAN, lovindu-i pe cei prinsi, cu bâtele si picioarele.
În imagini este văzut si seful politiei municipale de atunci, Iacob Gumenită, după cum sustine Mihai Ghimpu. În imagini, fostul sef al politiei municipale se apropie de tinerii care zăceau pe jos si îi loveste pe trei dintre ei cu piciorul.
În imagini se vede clar cum un tânăr care zace nemiscat pe asfalt, în fata Arcului de Triumf, este ridicat de către politisti si urcat într-o masină Niva, de culoare albă. Mihai Ghimpu sustine că anume acesta este Valeriu Boboc.
Expertiza a stabilit că Valeriu Boboc a decedat în urma loviturilor violente aplicate. „Ati văzut imaginile video. Aveti loviturile, aveti totul pe fată", a declarat presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în cadrul editiei de joi, 1 aprilie, a emisiunii „Chestiunea Zilei" la Jurnal TV.
Tatăl lui Valeriu, Victor Boboc, este convins că tânărul care este lovit în imagini, corpul căruia este urcat mai târziu într-o Niva de culoare argintie, este fiul său. „Stiam de aceste imagini înainte de a fi acestea dezvăluite astăzi, dar nu puteam să divulg informatia, din cauza anchetei. Acum, însă, pot vorbi despre aceasta, desi mi-e greu să vorbesc despre faptul, că băiatul meu a fost considerat cel mai rău din lume si pe care, în acea zi, politistii si-au vărsat ura", spune tatăl tânărului omorât în bătaie.
Mihai Ghimpu consideră că politistii au iesit să-i vâneze pe tineri anume noaptea, deoarece acestia se temeau de o ripostă din partea multimii. „Eu cred că cel care a dat comanda, a zis: Acum, că nu-s multi, ia dati-le o lectie, ca a doua zi să nu mai aibă nimeni curaj să iasă în stradă. Nu putem bănui cine a dat această comandă. Acest fapt urmează să fie stabilit de anchetă. Prin aceste dezvăluiri am ajuns la Iacob Gumenită. Acum el să răspundă, ce căuta acolo? Cine l-a trimis? Cine i-a dat comanda? Numai asa vom ajunge la toti cei vinovati de acele incidente", spune presedintele interimar al tării.
Referindu-se la declaratiile ministrului Afacerilor Interne, Victor Catană, Mihai Ghimpu consideră că aceste devzăluiri nu au cum încurca mersul anchetei. „Să nu-mi spună el mie astfel de povesti. Eu nu cunosc aceste lucruri din ianuarie, ca unii, dar să stii timp de trei luni de zile de aceste materiale video, si să spui că „nu putem depista", că „erau mascati", că erau îmbrăcati, că erau dezbrăcati... Nu vreau să pun note acum. Iar de ce unii nu doar că nu au fost eliberati din functii, dar au si fost avansati, voi afla din ulterioarele discutii din cadrul Aliantei", spune Mihai Ghimpu.
Presedintele interimar al Republicii Moldova consideră că aceste cadre video sunt probe pe care nimeni nu le poate pune la îndoială. „Eu am făcut aceste probe publice, deoarece consider că societatea trebuie să cunoască ce s-a întâmplat în acea seară în PMAN. Eu mai dispun de cadre video, pe care le voi studia si le voi face publice. E foarte bine că lumea stie si presa va începe să facă propriile investigatii. Acum nimeni nu poate ascunde nimic si toti vor trebui trasi la răspundere", spune Mihai Ghimpu. „Nu sunt jurist, dar poate chiar e mai bine să stie lumea ce s-a întâmplat, că prea multi ies cu mărturii false, că n-a fost asa. Iată că adevărul a iesit la iveală", îl sustine Victor Boboc.
Ghimpu spune că si-a amintit de existenta acestor casete la o discutie recentă despre criminalitate, despre mersul anchetei privind evenimentele din 7 aprilie. „Când am văzut că sunt invitati la procuratură comunistii, care continuă să dea vina pe noi, m-am luminat si mi-am adus aminte de această informatie", spune presedintele interimar al tării.
La randul sau primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat în cadrul editiei de joi, 1 aprilie, a emisiunii „Priamoi razgovor”, la Jurnal TV ca:
Pentru informatia dumneavoastră, eu sunt primarul municipiului Chisinău. Primăria finantează politia municipală. Acum apar guri care spun că mediatizarea informatiei video si studierea acesteia nu sunt treaba mea. Atunci a cui e treaba? O spun sus si tare că nu sunt multumit de mersul anchetei si că oamenii ar trebui să stie ce se întâmplă în tară".
Primarul capitalei consideră că aceste cadre nu au fost distruse fie din cauza că cei care le detineau nu au primit indicatii, fie că acestia nu au îndeplinit ordinul de distrugere. Analistul politic, Petru Bogatu, e de părerea că aceste materiale ar putea fi si o copie, care oricum nu putea fi distrusă, deoarece „astfel de informatii oricând sunt cuiva utile". „Ar fi fost bine să aflăm de aceste informatii de la Procuratura Generală sau de la anchetatori. În plus, a sti despre aceste informatii si a face ceva pe baza lor sunt două lucruri diferite. Stiu de existenta secretului anchetei, dar, într-un astfel de caz, cu o astfel de rezonantă, măcar ceva trebuia spus lumii", spune Petru Bogatu. Dorin Chirtoacă consideră că Procuratura ar fi trebuit să anunte cel putin Ministerul Afacerilor Interne, pentru ca cei care sunt implicati în aceste materiale să fie suspendati pe perioada anchetei, sau chiar dati afară. „Există prezumtia de nevinovătie, dar nu uitati că acolo se aflau aproximativ 300 de politisti. Întâmplător? MAI ar fi trebuit să întreprindă cel putin o anchetă internă în acest sens", sustine Chirtoacă.
Presedintele Asociatiei „Promo-LEX", Ion Manole, este de aceeasi părere, că, desi se cunosc atâtea detalii, ancheta decurge foarte lent. „Este clar că multi din cei bătuti în comisariate în zilele ce au urmat evenimentelor din 7 aprilie 2009, au fost identificati de politisti în urma vizionării unor materiel video. Sunt video materiale private, presa are o multime de cadre video. E straniu că cei care sunt suprinsi de camerele de luat vederi că aruncau cu pietre si devastau nu sunt aceleasi persoane care ulterior au fost bătute si torturate. Iată că a trecut aproape un an si încă batem pasul pe loc în acest sens", spune Ion Manole.
Referindu-se la unele acuzatii, că în urma acestor dezvăluiri nu s-a dorit decât acumularea de capital politic, primarul capitalei a remarcat: „Când în decurs de o jumătate de an cer adevărul de la anchetatori si nu obtin nimic, nu e acumulare de capital electoral. Iar când fac unele dezvăluiri în acest sens - este? Când le spuneam că nu se poate asa, ca unii implicati în acele evenimente să detină în continuare unele functii nu e corect, mi se spunea că totul va fi bine. Iată că totul e bine. Societatea asteaptă de la noi ceva, asteaptă răspunsuri. Pedepsiti trebuie toti, începând cu cel care a dat acele ordine si terminând cu cei care le-au executat".
Analistul Petru Bogatu consideră că încă nu este clar cine va câstiga în urma acestor dezvăluiri pe plan politic. „Acum unicul care are de câstigat este poporul. Nu contează canalul prin care noi am aflat de aceste informatii. Este clar că astfel de actiuni, ca cele surprinse de acele camere, nu puteau fi avea loc legal. Nu era instituită stare de război, ca Voronin să dea ordine", spune Petru Bogatu.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


  
Felicitare pascală societatea Termica SA
Felicitare pascală ACO Botoşani
Felicitare Mircobuzul SRL
Felicitare pascală Moldopan SA
Felicitare pascală senatorul Daniel Humelnicu
Felicitare CLM şi Primăria Botoşani
Felicitare pascală Constantin Conţac
Horoscop
Felicitare din partea senatorului Gheorghe Marcu
Felicitare de Paşte - Publicaţiile Jurnalul Online
Acţiune de caritate a elevilor de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară
Români cu care ne mândrim
prof. dr. ing. Claudiu Matasa, a împlinit recent 80 de ani
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Drumurile vinului, mănăstirilor şi monumentelor culturale vor trece Prutul
Silviu Prigoana cere poliţiei să-i anuleze permisul de conducere lui Honorius
O britanică şi-a revenit din muţenie, dar cu accent românesc
BMW căptuşit cu ţigări de contrabandă
Haine contrafăcute în valoare de 32.000 lei
Bătrânii din zona de frontieră au primit cadouri de la poliţişti
Flutur va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL Botoşani
Angrenaţi în misiuni de ordine publică la sfârşit de săptămână…
UPU aglomerată de greva medicilor de familie
Programul de Paşte al Policlinicii şi al unor farmacii
COMUNICAT DE PRESĂ – Guvernul României
Dor de Paştele de-acasă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!