Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1906
De la 07 Ianuarie 2003
122887555

Grecia pregateste planuri de nationalizare a bancilor si de renuntare la euro

  • Elenii nu au bani pentru rata urmatoare la FMI. Atena sta sub semnul falimentului
  • 3 April 2015, 23:00
Grecia pregateste planuri drastice de nationalizare a sistemului bancar si de introducere a unei monede paralele in cazul in care eurozona nu va dezamorsa criza din negocierile actuale prin indulcirea conditiilor impuse Atenei scrie The Telegraph. "Daca va trebui sa alegem intre un faliment fata de FMI si un faliment fata de propriul nostru popor, e clar ce vom face", a spus un oficial de rang inalt.
Surse apropiate partidului Syriza au declarat publicatiei britanice ca Guvernul este determinat sa mentina pe linia de plutire serciviile publice si sa plateasca pensiile desi fondurile sale sunt pe cale sa se termine. Executivul elen ar putea fi fortat sa ia si masura fara precedent de a sari plata unei rate catre Fondul Monetar International. Grecia nu are destui bani sa plateasca FMI 458 mil. euro pe 9 aprilie si mai trebuie sa acopere si platile curente pentru salarii si servicii sociale pe 14 aprilie, asta in cazul inca eurozona nu va fi de acord sa deblocheze urmatoarea transa din acordul provizoriu de bailout la timp.
"Suntem un guvern de stanga. Daca va trebui sa alegem intre un faliment fata de FMI si un faliment fata de propriul nostru popor, e clar ce vom face", a spus un oficial de rang inalt. "S-ar putea sa intram intr-un proces de reesalonare a transelor cu FMI. Acest lucru ar crea panica in piete si inseamna ca timpul se va scurge si mai repede", a declarat The Telegraph sursa citata.
Guvernul de stanga radicala al Syriza ar prefera sa aiba dispute doar cu creditorii europeni, dar a venit vremea primelor transe si acestea sunt datorate FMI. Desi partidul nu ar dori sa declanseze un faliment in raport cu FMI, totusi considera din ce in ce mai mult ca o alunecare intr-o situatie de pre-faliment este necesara ca o escaladare a conflictului pe care il are cu Bruxelles-ul si Frankfurt-ul.
Opinia Atenei este ca puterile creditoare europene nu au inteles inca peisajul politic schimbat dramatic dupa victoria Syriza din ianuarie si ca acestea trebuie sa faca multe concesii daca doresc sa previna o ruptura dezastruoasa in uniunea monetara. "Ei vor sa ne treaca printr-un ritual de umilire si sa ne sechestreze. Ei incearca sa ne puna intr-o pozitie in care fie intram in incapacitate de plata fata de poporul nostru, fie semnam o intelegere care este politic toxica pentru noi. Daca aceasta este tinta lor, vor trebuie sa o faca fara noi", a declarat sursa.
O intarziere de plata fata de Fond, chiar si pentru cateva zile, este o strategie extrem de riscanta. Nicio tara dezvoltata nu s-a declarat falimentara in raport cu institutiile constituite dupa acordul de la Bretton Woods. Desi exista o perioada de gratie de sase saptamani inainte ca FMI sa declare Grecia in faliment tehnic, situatia poate scapa de sub control in orice moment al acestei perioade.
Sursele Syriza au spus ca sunt perfect constiente ca o atitudine inflexibila in fata creditorilor ar putea declansa o reactie in lant de neoprit. Acestea insista insa ca sunt gata sa infrunte ceea e mai rau decat sa-si incalce promisiunile electorale fata de poporul grec.
Asa ca un plan de rezerva este deja in pregatire.
"Vom inchide bancile si le vom nationaliza. Apoi vom emite hartii ce atesta datoriile noastre, si toti stim ce insemana asta. Ceea ce nu vom face este sa devenim un protectorat al Uniunii Europene", a spus o sursa. Este evident in Atena ca o astfel de miscare este echivalenta cu intoarcerea la drahma, desi Syriza ar prefera sa ajunga la o intelegere amiabila cu Uniunea Monetara Europeana.
Creditorii din zona euro ar putea fi dispusi sa dea destui bani pentru acoperirea costurilor guvernamentale necesare pe 14 aprilie, dar numai daca Syriza trece mai intai de FMI. Totusi, lipsa de incredere a ajuns la asemenea cote incat ministrii cheie din Grecia nu mai dau crezare asigurarilor venite de la Bruxelles, fiindu-le teama ca sunt atrasi intr-o capcana. Climatul discutiilor este acum unul otravit.
"Ei vor sa ne impuna restrictii de capital si sa provoace o colapsare a creditarii pana cand guvernul devine atat de nepopular incat se prabuseste", a spus un oficial. "Vor sa faca din noi un exemplu si sa demonstreze astfel ca niciun guvern din zona euro nu are dreptul sa gandeasca de unul singur. Ei chiar nu cred ca noi ii vom parasi sau ca poporul grec ne va sprijini, dar sunt in eroare in ambele cazuri", a adaugat acesta. Bank of America a avertizat ca "va aparea o secventa de evenimente critice" odata ce Grecia rateaza o plata catre FMI. Conform intelegerii semnate astfel se va declansa si un faliment paralel al fondului de bail-out al eurozonei (EFSF), iar EFSF ar putea fi fortat sa-si anuleze pachetele de finantari acordate si sa ceara imediat plata banilor imprumutati. Acest moment ar declansa apoi un default al titlurilor de stat grecesti acordate in cadrul acordului de bail-out.
Situatia a devenit acum critica
. Chiar daca Grecia reuseste cumva sa adune destui bani pentru termenele de plata din aprilie, mai trebuie sa dea FMI 200 mil. euro pe 1 mai si 763 mil. euro pe 12 mai. Un oficial grec i-a spus unui partener de discutie din cadrul Eurozonei ca tara a ramas fara bani. "Nu exista nicio modalitate prin care sa trecem de 9 mai" ar fi spus oficialul.
Aceasta noua drama vine dupa ce creditorii au refuzat sa dea verde ultimelor cereri ale Atenei de deblocare de fonduri, obiectand fata de planurile Syriza de a spori puterea sindicatelor in negocierile colective si de a mari pensiile categoriilor vulnerabile.
Bruxelles-ul continua sa ceara si mai multe masuri, in ciuda unei liste de 26 de masuri primite miercuri. Atena spera sa faca rost de inca 6,1 mld. euro in 2015 prin combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei cu combustibil, prin noi taxe pe bunurile de lux si prin reforma achizitiilor publice. Se estimeaza ca in acest an are un deficit de finantare de 19 mld. euro, ceea ce inseamna ca vor aparea inevitabil noi tensiuni in vara, chiar daca se va ajunge la o intelegere interimara pentru finantare pana in luna iunie.
Fostul sef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a avertizat Grecia ca are o datorie morala fata de alte state si a descris solicitarile Atenei pentru mai multi bani ca fiind "complet inacceptabile".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dovadă că tezaurul României este încă la Moscova
Reţeta zilei: Friptură de miel cu usturoi şi tocană de cartofi la cuptor
Horoscopul zilei
Ba pe-a mă-tii!
Ioan Rotundu
Predoiu: Resping categoric insinuarile calomnioase si solicitarea obraznica
Il chem pe Victor Ponta la o provocare barbateasca
Gigi Becali a fost eliberat conditionat si a promis ca nu se mai implica in viata publica
DNA a inceput urmarirea penala sub control judiciar a lui George Scutaru
Masurile asiguratorii si popririle pe conturi – lipsa unei g\ndiri pro-business a ANAF
Sau nevoia cata de prezervarea veniturilor statului
PSD vrea să lase fără obiect contestaţia liberalilor la Curtea Constitutionala
The Guardian: Cum functioneaa armata de troli a lui Putin
In fiecare zi te hranesti cu ura, iti mananca sufletul
Bulgaria a decis sa-si creeze o structura anticoruptie dupa modelul DNA
Boiko Borisov: Bulgaria va intrece Romania in cateva luni
Cei trei magi botoşăneni de la Răsărit
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Infernul de la Fântâna Albă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog