Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23605
De la 07 Ianuarie 2003
122909254

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind dezvoltarea asistentei medicale comunitare

  • 26 October 2016, 23:00
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind asistenta medicala comunitara, necesar punerii in aplicare a obiectivelor asumate in Pachetul Integrat de Combatere a Saraciei. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Legea asistentei medicale comunitare prevede infiintarea, organizarea si functionarea centrelor comunitare integrate, la nivelul comunelor, oraselor si sectoarelor municipiului Bucuresti.
Noul proiect are scopul de a asigura un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunitatii si profilul demografic al acesteia, pentru cresterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii si actiuni de sanatate publica, furnizate la nivelul comunitatilor, persoanelor ce apartin grupurilor vulnerabile cu scopul cresterii accesului populatiei la servicii de sanatate, in special la cele centrate pe prevenire.
Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precadere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populatia din mediul rural si grupurile vulnerabile, inclusiv roma, mai informeaza Guvernul.
In functie de nevoile privind furnizarea integrata de servicii medico-socio-educationale, in subordinea autoritatilor administratiei publice locale si in locatiile puse la dispozitie de acestea se vor constitui centre comunitare integrate, finantate integral din bugetele locale.
Finantarea cheltuielilor de personal pentru asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari se asigura din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sanatatii.
Autoritatile locale pot contribui din surse proprii la finantarea cheltuielilor de personal si pot angaja si alte categorii de personal care furnizeaza servicii medicale, sociale sau educationale, cu asigurarea finantarii cheltuielilor acestora din surse proprii si cu incadrarea in bugetul aprobat, dar sunt si responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii centrelor comunitare integrate.
Asistenta medicala comunitara este coordonata tehnic si metodologic de catre Ministerul Sanatatii, prin structurile sale din teritoriu, respectiv directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, iar controlul acesteia se va exercita de catre Ministerul Sanatatii.
Normele metodologice privind organizarea si functionarea activitatii de asistenta medicala comunitara se aproba prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii.
In prezent, Ministerul Sanatatii asigura finantarea a peste 1350 de asistenti medicali comunitari si peste 450 de mediatori sanitari.
Pentru anul 2016 fondurile aprobate in bugetul Ministerului Sanatatii pentru asistenta medicala comunitara sunt de 62 milioane de lei. De asemenea, pentru anul 2016 au fost aprobate suplimentar 181 de posturi noi de asistent medical comunitar si 19 posturi noi de mediator sanitar, iar posturile sunt in procedura de ocupare.
Prin proiectul "Intarirea Retelei Nationale de mediatori Romi pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei rome" (mai 2015-august 2016), finantat din Mecanismul Financiar Norvegian, s-au infiintat 45 de centre comunitare in 6 judete (Giurgiu, Calarasi, Dolj, Gorj, Neamt si Botosani), iar prin Mecanismul Fiananciar Elvetian, Ministerul Sanatatii implementeaza un proiect la nivelul a 3 judete (Botosani, Salaj, Tulcea), prin care vor fi infiintate 7 centre comunitare integrate.
Dezvoltarea retelei de asistenta medicala comunitara si masurile intreprinse in asigurarea serviciilor medico-sociale vor fi corelate cu Strategiile nationale cu impact asupra reducerii saraciei si promovarii incluziunii sociale.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Politeţe… cu substrat
Horoscopul zilei de 27.10.2016
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Ambasadorul Moscovei convocat de ministerul ungar de externe
din cauza comentariilor televiziunii ruse despre revolutia din 1956
A descoperit in rucsacul unui barbat, care se plimba in zona Patriarhiei Romane, "moastele a 30 de sfinti"
Cum a fost primit Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii, de vicepresedintele CJ Valcea
"Am un cult deosebit pentru domnul general, ma inclin in fata dumneavoastra! Ati ramas in mentalul colectiv, ne-ati invatat ca ideea de nationalism nu trebuie sa piara niciodata"
Guvern: Romania si SUA vor semna un acord de securitate sociala
pentru asigurarea unei protectii sporite cetatenilor celor doua state
Nicusor Dan: Premierul Romaniei dupa alegeri va fi ori Dacian Ciolos ori Liviu Dragnea
Asta este alegerea pe care romanii o fac in decembrie 2016
Legea privind plagiatul si scolile doctorale este neconstitutionala
Marian Lupu, candidatul lui Plahotniuc: Am luat decizia sa ma retrag din cursa electorala
Un călugăr Budist, mumificat în urmă cu 100 de ani s-a trezit la viață
Cat de interesati sunt locuitorii din judetul Botosani de Halloween si ce costumatii se cauta
O sugestie urbaniştilor din Primăria Botoşani venită din Madrid
Focșănean bătut în Primărie de către consilierul primarului PSD Cristi Misăilă
PNL Vrancea solicită demisia primarului PSD Cristi Misăilă și a consilierului acestuia Daniel Grigoraș.
Ovidiu Portariuc, noua victimă a tradiţiei socialiştilor
Ioan Rotundu
Asemănare geamănă între Gorghiu şi Dragnea
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog