"Am introdus (in proiectul de OUG - n.red.) ca aceasta cota de 9% sa se aplice si la toate serviciile de alimentatie publica, pentru ca nu se poate sa cumperi carnea cu TVa de 9% si apoi sa o vinzi la restaurant cu TVA de 24%", a mai spus Victor Ponta.
Premierul Ponta a prezentat si executia bugetara dupa primul trimestru: el a spus ca veniturile colectate au fost de 53 miliarde lei (53,4 mld. lei, cifra oficiala - n.red.), cu 3 miliarde lei mai mult decat programarea (3,3 mld. lei cifre oficiale - n.red.) si cu 5 miliarde de lei mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. In ciuda unui deficit bugetar programat de 5,3 miliarde lei pe primul trimestru, Romania are acum un excedent de 5,4 miliade lei, potrivit cifrelor oficiale (vezi imaginea de mai jos). In ceea ce priveste cheltuielile, Ponta a spus ca acestea au ramas in limita anului trecut, desi erau proiectate cheltuieli mai mari.
Legat de impactul bugetar al scaderii TVA la alimente, Victor Ponta a spus ca Executivul a prognozat o scadere a incasarilor de 5 miliarde de lei, dintre care 3,3 miliarde lei au fost deja amortizate in primul trimestru al anului.
Executivul a luat decizia scaderii TVA la alimente de la 1 iunie in ciuda dubiilor exprimate public de FMI privind sustenabilitatea masurilor.
Prin aplicarea cotei de 9% la toate alimentele, cota medie de TVA in Romania va ajunge la 17,5%, a mai spus Victor Ponta.
Premierul a mai spus ca, inainte de a decide scaderea TVA la alimente, Guvernul s-a consultat cu BNR, FMI si Comisia Europeana.
Agentia de stiri HotNews