Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Reportaje
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18557
De la 07 Ianuarie 2003
122878624

Guvernul este presat să decidă soarta companiilor de stat

  • 29 April 2011, 23:00
Guvernul a aprobat, vineri, o ordonanta de urgenta pentru intarirea disciplinei financiare si cresterea eficientei la companiile de stat, a anuntat premierul Emil Boc.
Potrivit acestuia, pentru fiecare companie trebuie elaborat un plan concret de restructurare. In cursul lunii mai va fi stabilit un calendar pentru fiecare companie, sustine Boc. In plus, se are in vedere privatizarea managementului in mod treptat la toate companiile de stat, a spus premierul.
Nu au fost stabilite date precise pentru indeplinirea acestor obiective. Neclar este si ceea ce va intampla cu cele 18 companii monitorizate de FMI. Guvernul era obligat prin acordul cu FMI sa transmita pana la sfarsitul lunii aprilie planuri strategice pentru fiecare companie. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca vor fi transmise pana sambata, 30 aprilie.
Acesta a recunoscut ca nu s-a stabilit pana acum care companii vor fi restructurate, care vor fi privatizate si care vor fi inchise. Masurile vor fi stabilite impreuna cu delegatia FMI si a Comisiei Europene dupa ce va fi analizata situatia fiecarei societati in parte. "Impreuna cu FMI si Comisia Europeana vom stabili ce vom face cu fiecare companie", a explicat secreatrul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina. La finalul vizitei delegatiei FMI si Comisiei Europene in Romania vor fi anuntate masurile decise.
Cele 18 companii sunt Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Interventii Feroviare, Telecomunicatii CFR, Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR.
In ceea ce priveste actul normativ adoptat vineri pentru intarirea disciplinei financiare, Emil Boc a afirmat ca fiecare companie va avea un plan concret de restructurare, in conditiile in care peste jumatate din ceea ce se cheltuie in companii este de la bugetul de stat.
"O reforma importanta pe care Romania o are de derulat in continuare este aceea care vizeaza companiile de stat si regiile care se afla in proprietatea statului, motiv pentru care astazi am adoptat o ordonanta de urgenta ce intareste disciplina financiara in aceste structuri. Argumentele si datele vor fi prezentate de colegii mei de la Ministerul de Finante", a spus Boc.
Pentru fiecare companie va fi stabilit un program de reducere a arieratelor si pierderilor, de incadrare in cheltuielile prevazute si de reducere a stocurilor.
Managerii companiilor de stat si ai regiilor care nu eficientizeaza activitatea acestora si nu depun la timp raportarile cu privire la modul in care sunt indepliniti indicatorii stabiliti de Ministerul Finantelor vor fi amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Potrivit acestuia se mai are in vedere privatizarea managementului si stabilirea pentru fiecare manager anumiti indicatori de performanta. Daca nu vor indeplini obiectivele, vor fi demisi", a spus premierul Emil Boc. Privatizarea managementului va avea loc mai intai in companiile importante si apoi, treptat, la toate societatile de stat.
"Managementul privat se va derula treapta cu treapta, etapa cu etapa pentru companiile importante ale statului roman, ca principiu. Urmeaza sa incepem cu cele mai importante. Avem in vedere privatizarea managementului de la companiile de stat si avem in vedere stabilirea pentru fiecare director si manager a unor indicatori de performanta, de reducere a datoriilor, precum si criterii pentru revigorarea societatilor si acestea se evalueaza periodic.
Cine nu le indeplineste, pleaca. Daca nu ti-ai respectat angajamentul din contract, cu indicatorii de performanta stabiliti, prin respectarea regulilor de disciplina fiscala stabilite azi prin OUG, cei care nu le respecta evident ca nu au ce cauta sa reprezinte statul roman", a precizat Boc.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Mica publicitate
Invitaţie din partea Asociaţei MOLDOOVIS Botoşani
Modern Calor scade prețul de facturare al agentului termic (P)
Bancul zilei: Dreptatea poliţistului
Caricatura zilei
Pompierii verifică zonele de agrement pe 1 mai
Vladimir Putin l-a demis pe seful Agenţiei spaţiale ruse
Arestarea mea, o înscenare a Cotroceniului
luni îi pregătesc şi eu o surpriză lui Traian Basescu
Companiile de stat nu sunt societăţi de caritate
Nunta regală miroase a totalitarism
nu mai sunt alte probleme pe lume decat nunta secolului
Vântu şi Ghiţă îmi amintesc de vulpea şi motanul din Pinocchio
unul mai mincinos ca altul
Băsescu umilit de nunta regală britanică
Ioan bRotundu
1 Mai „muncitoresc” între istorie şi nostalgie
Ansamblul „Trei Generaţii” invitat la două prestigioase festivaluri folclorice
Târg de miei păzit de jandarmi
Ministrul Elena Udrea vine la Botoşani
De 1 Mai, PSD-iştii strâng gunoaie
Contracandidaţii lui Emil Boc au „cerşit” voturi la Botoşani
DSP Botoşani n-are grabă în înfiinţarea centrelor de permanenţă medicală
Tot mai mulţi agenţi economici contestă amenzile aplicate
Normele metodologice complică aplicarea noii Legi a educaţiei
La Botoşani, morţile cardiovasculare sunt pe primul loc
Avertizare meteo:
Averse pe arii extinse în intervalul 1 mai, ora 14,00 - 2 mai, ora 20,00
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog