Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9896
De la 07 Ianuarie 2003
122869963

Hackerii chinezi au furat informaţii militare secrete ale SUA

  • 28 May 2013, 23:00
Informatii sensibile despre proiecte de echipamente militare avansate si design ale celor mai importante sisteme defensive americane ar fi fost furate de catre hackerii chinezi, potrivit unui raport confidential pregatit pentru Pentagon si citat de Washington Post.
Printre cele peste 20 de proiecte ce ar fi ajuns in mainile hackerilor chinezi se afla si proiecte de avioane militare moderne si nave, precum si sisteme americane de aparare antiracheta, unele elemente facand parte din programul Scutului european antiracheta la care participa si Romania.
Potrivit unui raport confidential pregatit pentru Pentagon de catre Consiliul Stiintific de Aparare (Defense Science Board), o structura formata din experti civili si guvernamentali, peste 20 de proiecte de echipamente militare avansate ale Statelor Unite au ajuns pe mana hackerilor chinezi, relateaza Washington Post.
Expertii avertizeaza ca bresa ar putea oferi Chinei acces la tehnologii avansate care ar accelera dezvoltarea sistemelor sale militare si ar putea slabi avantajul SUA in cazul unui potential conflict.
Potrivit Washington Post, Consiliul Stiintific de Aparare nu a acuzat China ca a furat proiectele, insa oficiali de rang superior din randurile armatei americane si oficiali din industrie au spus ca majoritatea proiectelor sustrase au facut parte dintr-o campanie extinsa de spionaj a Chinei impotriva companiilor angajate in realizarea sistemelor militare pentru armata SUA.
Potrivit raportului, la dispozitia hackerilor ar fi ajuns proiecte de avioane militare moderne, precum avioanele F/A 18, V-22 Osprey sau elicopterul UH-60 Black Hawk, si nave, precum noul model de nava "Littoral Combat Ship".
Pe langa aceste planuri sustrase, hackerii au reusit sa fure designul si informatiile legate de sistemele americane de aparare antiracheta, dintre care unele se afla deja in dotarea armatei Statelor Unite, dar, de asemenea, fortelor militare unor tari din Europa, Asia si zona Golfului Persic.
Intre informatiile legate de sistemele antiracheta ce ar fi ajuns pe mana hackerilor chinezi se regasesc si elemente ce fac parte din Scutul antiracheta din care face parte si Romania, cum ar fi sistemul defensiv anti-rachtea balistica Aegis sau rachetele interceptoare ale marinei americane (SM -2,3,6). Conform planului Scutului Antiracheta, in Romania ar urma sa fie amplasate interceptoare SM-3 Block 1B.
Pe langa aceste informatii sensibile, hackerii au mai pus mana si pe sistemele avionului F-35 dezvoltat in urma Programului Joint Strike Fighter - cel mai scump sistem militar al SUA (1,4 trilioane de dolari).
Lista tuturor sistemelor compormise de hackeri arata cel mai clar ce scopurile urmarite de China in materie de armament si dezvoltare militare, relateaza Washington Post, care mentioneaza ca atunci cand lista a fost citita unor experti independenti, acestia au fost socati de cat de extins este spionajul cibernetic si cat de mare este riscul compromiterii sistemelor defensive americane.
Expertii sustin ca aceste furturi cibernetice creeaza trei mari probleme. In primul rand, accesul la sistemele avansate ale SUA ofera un avantaj operational imediat pentru China, un avantaj ce ar putea fi folosit intr-un potential conflict. In al doilea rand, China poate economisi miliarde de dolari din costurile de dezvoltare prin o astfel de "achizitie" de sisteme americane, iar in al treilea rand proiectele si design-urile americane pot duce la intarirea industriei militare chineze.
In acest sens, sursa citata sustine ca in randul oficialilor americani exista multa vreme o suspiciune ca furtul design-ului avionului de vanatoare F-35 de catre China ar fi permis Beijingului sa isi dezvolte propria sa varianta a avionului mult mai repede si mai ieftin.
Hackeri chinezi au furat si planurile noului sediu al serviciilor secrete din Australia
Pe langa informatiile sensibile privind sistemele militare americane, atacurile hackerilor chinezi ar fi vizat in ultimele zile mai multe ministere, agentii si servicii speciale din Australia, relateaza Reuters.
Astfel, infractorii cibernetici ar fi reusit sa sustraga planurile cu noul sediu al serviciilor secrete australiene, precum si informatii confidentiale din activitatea Ministerului de Externe al Australiei.
Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO: Se observa o dinamica in crestere a tipului de incidente si amenintari cibernetice
Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Sorin Ducaru, ambasadorul roman la NATO si viitorul asistent al secretarului general NATO pentru Riscuri de securitate emergenta a declarat ca se observa "o dinamica in crestere a tipului de incidente si amenintari cibernetice" si ca acest subiect a fost "pus deja pe agenda reuniunii ministrilor Apararii din statele membre NATO din luna iunie" si ca va reprezenta o tema importanta in perspectiva viitorului Summit NATO din 2014.
"Observam o dinamica in crestere a tipului de incidente si amenintari cibernetice si trebuie sa tinem pasul cu masurile de protectie in fata acestora", a declarat Ducaru.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei. Judecătorul şi văduva
Botoşani: Cine şi cum părăduieşte patrimoniul Staţiunii Popăuţi
Ioan Rotundu
,,Atât eu, cât şi celelalte persoane implicate avem o singură aşteptare: să trezim poporul ăsta adormit“
Scandal în Nepal pe seama unui alpinist britanic
Victor Ponta ar rezilia contractul cu Bechtel, dar nu ştie când şi cum
Ponta nu are sprijin politic în confiscarea bunurilor
Constituţia USL - o prevedere schimbă logica scenei politice
Rusia: Livrarea de sisteme sofisticate de apărare S-300 către Siria va descuraja anumite spirite încinse
Israel: Vom şti ce să facem
S-a aprobat reducerea cvorumului la referendumuri la 30%
Ăia hoţi, ăştia, hoţi, mama lor la toţi!
Ioan Rotundu
Au împăcat varza şi capra şi au sacrificat lupul
Alune americane
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog