Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4544
De la 07 Ianuarie 2003
122890193

Hilary Clinton a cīștigat puncte importante după prima dezbatere electorală

  • 27 September 2016, 23:00
Ce se poate spune la finalul celei mai vizionate dezbateri prezidențiale americane (audiența a fost estimată la 100 de milioane de telespectatori dar această cifră nu o ia īn calcul pe cea externă) din ultimii zeci de ani ?
Și care va fi impactul concret al acesteia īn aritmetica electorală? David Axelrod, principalul arhitect al celor două campanii ale lui Barack Obama, spunea la CNN, īnaintea dezbaterii, că īn final va conta cel mai mult impresia generală lăsată de cei doi candidați, cine va fi domina podiumul īntīlnirii. Ei bine, oarecum suprinzător mai ales pentru cei care plecau de la premiza că Donald Trump este un showman īnnăscut, Hilary Clinton a fost cea care a deținut, īn cea mai mare parte a timpului, controlul discuției.
Sigur, sunt multe de spus dar există cel puțin trei elemente care merită menționate din perspectiva impactului și a primelor impresii asupra alegătorilor. Primul, la sfīrșitul dezbaterii un focus grup organizat de CNN īn Florida, compus din alegători nedeciși, dintre care o parte īnclinau mai degrabă către Donald Trump, a decis cu un scor copleșitor, 18 la 2, că Hilary Clinton a ieșit cīșstigătoare.
Acesta este un lucru extem de important pentru că vorbim de segmentul care va decide soarta alegerilor pentru că īn interiorul nucleelor tradiționale ale candidaților nu se produc de regulă mari modificări īn urma unor astfel de confruntări electorale. Mai mult, acest rezultat este oarecum surprinzător pentru că ne aflam īntr-un moment īn care Trump era pe val, reușise aproape să anuleze avantajul īn sondaje, uneori și de 10 procente, pe care Hilary Clinton īl deținuse la un moment dat.
Al doilea element important este că Trump nu a reușit să īnlăture impresia destul de răspīndită că nu este potrivit să ocupe poziția de președinte. Acesta era principala sa miză și impresia generală este aceea că nu a fost īn măsură să cīștige teren din acest punct de vedere. Ba, dacă ne uităm pe unele sondaje, s-a consolidat percepția contrară (īn sondajul CNN 55 de procente dintre cei intervievați īl consideră nepotrivit pentru cea mai īnaltă funcție īn stat). Există și sondaje online care īl dau cīștigător pe Trump.
De exemplu Drudge Report īl creditează cu un scor de 80 la 20 de procente īn favoarea sa. Īnsă cum Drudge Report este un website extrem de partizan pro-republican o astfel de cifră nu este deloc surprinzătoare avīnd īn vedere orientarea ideologică a audienței. De altfel alte măsurători online, mai relevante, spun altceva.
De pildă cea efectuată de Zoomph, care ia īn calcul datele analitice de pe rețelele sociale, care indică că īn timp ce la mesajele pozitive și negative distrinuite pe Twitter īn timpul dezbaterii au fost, īn cazul lui Trump, echilibrate. īn număr egal negative și pozitive, īn cazul lui Hilary Clinton raportul i-a fost favorabil (la fiecare mențiune negativa au fost 1,5 mențiuni pozitive).
Pīnă la urmă mult mai relevant este un lucru, și acesta este un al treilea element care merită spus. Wall Street Journal, īn ediția de astăzi, menționează că bursele asiatice au recuperat pierderile din zilele anterioare. Motivul: sentimentul că Hilary Clinton a punctat net mai bine ca Trump, care īn repetate rīnduri, inclusiv astă noapte, a vorbit despre o posibilă dezangajare militară americană īn Asia, cu trimitere directă la Coreea de Sud și Japonia, īn timpul dezbaterii.
Același lucru s-a īntīmplat și īn Mexic: pesosul a cīștigat teren īn raport cu dolarul. E o indicație a impactului enorm pe care campania electorală americană īl are īn exterior īn condițiile īn care Donald Trump contestă deschis consensul bipartizan din ultimii zeci de ani īn materie de politică externă, īn relație cu aliații tradiționali.
Sigur e doar prima dezbatere. Mai sunt īncă două și lucrurile se pot schimba īntre timp. Și Barack Obama a piredut īn prima dezbatere īn fața lui Mitt Romney, acum patru ani. Īnsă totuși ieri s-a consumat un moment important. Din două motive: 1. ne aflam īntr-un punct īn care Trump era pe val iar o victorie ieri ar fi schimbat, poate decisiv, dinamica campaniei; 2. de regulă, după 8 ani de mandat democrat, alegătorii vor o schimbare așa că faptul că Hilary Clinton, văzută drept candidatul continuității la Casa Alba, a ieșit mai bine după dezbatere e un atu important pentru ea.
Articol aparut in Revista 22

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Emoţia… soţului
Horoscopul zilei de 28.09.2016
DNA cere incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a deputatului PMP Adrian Gurzau,
finul Elenei Udrea, acuzat de trafic de influenta
Deputatii din Comisia de munca au majorat valoarea tichetului de masa pana la 15 lei
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Rusia nu mai crede in dialogul cu SUA si a optat pentru razboiul total in Siria -
Ministrul Agriculturii, ingrijorat de mancarea aruncata la gunoi:
Se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de combustibil este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si la alimente
Replica lui Iohannis, dupa ce Tariceanu i-a cerut garantii ca va respecta votul romanilor cand va numi premierul:
"Nu am ce garantii sa ii dau. Orice punere sub semnul intrebarii este o obraznicie politica"
Fenomen ciudat. Baroni gata sa lase mosia judetului, influenta locala si bugete generoase
pentru un loc in Parlament
Mihai Eminescu: Escrocherie sadea sau eroare de tehnoredactare?
Ioan Rotundu
Hienele penaliste īşi unesc forţele s-o devoreze pe Koveşi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog