Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8920
De la 07 Ianuarie 2003
122894569
Ianuarie mort:

Romania a avut absorbtie zero a fondurilor structurale si de coeziune

  • 10 February 2015, 23:00
Romania nu a absobit niciun ban de la Comisia Europeana, in ianuarie 2015, in termeni de rambursari de fonduri structurale si de coeziune, arata datele oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene.
La data de 31 ianuarie 2015, Romania avea o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 44,89%, la fel ca in 31 decembrie 2014. Astfel, tara a primit de la Bruxelles circa 8,625 miliarde de euro, fara avansuri, in perioada 2007-31 ianuarie 2015.
Din perspectiva cheltuielilor efectuate in proiectele europene, in ianuarie 2015 Romania a cerut de la Bruxelles rambursari de circa 11,5 milioane de euro. Cererile de rambursare au fost trimise pentru cheltuieli efectuate in Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Absorbtie ianuarie 2015 Din punctul de vedere al banilor ceruti de la Bruxelles, rata de absorbtie inregistrata de Romania a ajuns la 51,87%, la 31 ianuarie 2015. Astfel, in perioada 2007-31 ianuarie 2015, tara a solicitat Comisiei sa-i deconteze chletuieli de 9,965 miliarde de euro, din care tara a rimit pana acum 8,625 miliarde de euro.
Fondul Monetar International si Comisia Europeana si-a facut o obisnuinta din a solicita Romaniei sa absorba mai mult si mai util fondurile europene care i-au fost puse tarii la dispozitie.
Si la cea mai recenta evaluare in acordul stand-by cu Romania, incheiata luni, delegatia FMI a atras atentia Romaniei ca este perceputa ca avand cea mai slaba infrastructura din Uniunea Europeana, motiv pentru care are nevoie de o prioritizare mai buna a investitiilor publice si de o mai buna absorbtie a fondurilor europene.
"Pentru solutionarea deficitului tot mai mare de infrastructura se impun investitii publice mai eficiente, determinate de o absorbtie mai mare de fonduri UE. In pofida unui trecut marcat de cheltuieli de capital peste media celorlalte tari similare ei, densitatea infrastructurii din Romania este relativ scazuta, in timp ce calitatea acesteia este perceputa ca fiind cea mai slaba din UE, reflectand o irosire a resurselor cheltuite si o planificare precara pe termen mediu, in pofida unor eforturi ce au fost realizate in scopul mai bune prioritizari a proiectelor", mentioneaza delegatia FMI.
"Pe plan intern, in absenta reformelor atat de necesare,continuarea unei absorbtii slabe de fonduri UE ar intarzia modernizarea atat de necesara a infrastructurii", se mai arata in cocluziile evaluatorilor FMI.
Investitiile pe fonduri UE in infrastructura ar potenta si cresterea economica a Romaniei cu 0,5 puncte procentuale, mai sustine FMI.
"Cresterea potentiala este proiectata in prezent la aproximativ 3 procente pe termen mediu. Misiunea estimeaza ca impulsionarea substantiala a absorbtiei de fonduri UE, conducand la o infrastructura de densitate mai mare si de calitate mai buna ar putea majora aceasta crestere cu aproximativ 0,5 puncte procentuale pe an, pe termen mediu", considera Fondul.
Agentia de stiri HotNewsd

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Ruladă din omletă
Bancul zilei: Sadismul soţului
Horoscopul zilei
Patru romani, condamnati pentru ca au furat monede aruncate de turisti la Turnul Londrei
Un papagal repeta certurile care au dus la divortul fostilor stapani
PNL sustine ca examenele pentru ocuparea posturilor de inspector scolar sunt ilegale si cere oprirea concursurilor
Mic incident de protocol la aterizarea presedintelui Klaus Iohannis in Paris
Primar la un pas de a fi linsat de sateni
fiindca drumurile din localitate sunt pline de gropi
SwissLeaks: Conturile secrete ale lui Viorel Hrebenciuc din Elvetia
Botoşani/Copălău: Omul care se consideră victimă a unei întregi conspiraţii
Marea Britanie isi rezerva dreptul de a inarma fortele ucrainene
Comisia de Cod electoral: Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar consilierii pe liste
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog