Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11190
De la 07 Ianuarie 2003
123213508
pnl

Împărţirea puterii: agonie şi extaz

  • 11 January 2009, 23:00
Fără doar şi poate că nu poate fi ceva mai fascinant decât să ajungi un om puternic, care să genereze teamă dar şi veneraţie, care să domine prin autoritate dar şi să atragă prin inteligenţă şi profesionalism. Iar ca să ajungi un astfel de om, cel puţin în zilele ce le trăim, trebuie să te înregimentezi politic. Drumul spre putere trece printr-un partid sau altul. Depinde de capacitatea de orientare, intuiţia, moralitatea, voinţa celui dornic să devină puternic, să intre în sfera puterii, să primească cheia de la cutia cu privilegii.
Astfel de trăiri sufleteşti au multe dintre personajele noastre pitoreşti ale clasei politice locale. De când s-a format Guvernul Boc, mulţi dintre botoşănenii care roiesc prin preajma celor două partide ajunse la guvernare, PDL şi PSD, trăiesc clipe înălţătoare, simţind că sunt la capătul de jos al scării ce urcă spre scaunul de şef, în timp ce alţii văd cum speranţele lor de şefie se năruie de la o zi la alta. Sâmbătă şi duminică am făcut o trecere în revistă a situaţiei în care ne aflăm, la Botoşani, cu privire la împărţirea instituţiilor statului între partide şi cam ce şefi au de gând partidele să promoveze în fruntea acestora.
În momentul de faţă este clar faptul că numirea prefectului şi a celor doi subprefecţi este atributul premierului Emil Boc. Numirea şefilor în fruntea instituţiilor deconcentrate ale statului se va face în urma deciziei conducerilor locale ale PDL şi PSD; fiecare pentru instituţia obţinută prin negociere. PDL Botoşani, care a ocupat locul 27 pe ţară în urma alegerilor parlamentare, mai are dreptul la două posturi de subsecretar de stat, lucru valabil şi pentru PSD. Chiar dacă Cristian Roman a fost demis din Ministerul Internelor, el continuă să se bucure de sprijinul PDL Botoşani pentru a reveni în funcţia de prefect. Însă numirea lui Roman ca prefect stă-n putinţa premierului Boc, ceea ce a cam pus pe gânduri conducerea PDL Botoşani. Deocamdată nu s-a rostit un alt nume, în afară de cel al lui Roman.
PSD Botoşani se bucură de a avea ambele posturi de subprefect, Partidul Conservator neprimind nimic la Botoşani. Viorica Afrăsânei se bucură de sprijinul lui Viorel Hrebenciuc. Cu aşa un sprijin, o văd deja subprefect. Cel de-al doilea subprefect pare a fi dr.ing. Paul Popa, actual inspector guvernamental. Agonia, în această situaţie, o trăieşte Florin Petrariu, care şi-a dorit din tot sufletul să devină subprefect, având şi sprijinul lui Conţac. Dar, aşa cum am afirmat, numirea subprefectilor o face Boc, la propunerea venită de la centrul PSD. Petrariu n-are lobby sus, iar Afrăsânei cu Hrebenciuc în spate nu poate pierde funcţia.
Împărţirea instituţiilor între PDL şi PSD este deocamdată în ceaţă. Se ştie cu certitudine că PDL, care are prioritate la prima alegere, a ales Finanţele, unde-l va numi director pe dr. ec. Radu Ţurcanu. PSD-ul va lua Agricultura. Sub nici o formă pentru Ioan Toma. Se zice că pentru această funcţie stă în aşteptare sora preşedintelui Conţac.
Radu Drăguş de la PDL s-a orientat pentru şefia Inspecţiei în Construcţii. PSD-ul pare a fi interesat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru prof.dr. Constantin Manolache.
Dinspre PDL a transpirat informaţia că dorinţa lor este să preia controlul Biroului Vamal Botoşani şi să-l readucă pe post de şef pe Ovidiu Marcean (foto), cel care a fost schimbat din şefie cu vreo patru ani în urmă. Tot PDL-ul ar lua DSV-ul dar n-are pe cine promova şef. Şef n-au nici pentru ASP-ul condus încă de Oprişanu. Rodica Huţuleac, care se voia şef la ASP, a votat împotriva lui Achiţei de a fi ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. A căzut în dizgraţie şi riscă să fie exclusă din PDL. Dealtfel, imediat ce s-a constatat că Huţuleac n-a obţinut mandatul de deputat, mai mulţi din PDL i-au solicitat lui Flutur s-o treacă la categoria „VPR”, adică Valoare Politică Redusă.
Nici Iulia Cocriş nu se mai bucură de sprijinul PDL pentru şefia din cadrul compartimentului specializat din Direcţia Muncii, semn că tot ce aparţine de Direcţia Muncii va trece în portofoliul PSD.
Dincolo de aceste informaţi domneşte întunericul. În această săptămână va fi mai multă lumină, iar noi vom încerca să vă ţinem la curent. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Delirium tremens sau când neputinţa îşi arată colţii
Comentariul comentariilor V
(Ioan Rotundu)
Chip de a recunoaşte soacra
Horoscop
Ce-a primit Băsescu de la Putin şi ce i-a dat în loc
Angajări avantajoase în Austria
Lor să le fie primit, iar noi s-avem poftă!
tobă ca pe vremea bunicilor
Nu se poate face o deszăpezire perfectă, dar nici în bătaie de joc
Posibil noi ajutoare de la Uniunea Europeană şi în acest an
A fost inaugurat sediul de la Permise
Banii europeni mai salvează două drumuri judeţene
Actuala strategie de dezvoltare a judeţului este o mizerie
Un eveniment cultural care va ridica mult prestigiul judeţului
…mustesc în spirit!
Ioan Rotundu
Programul de evaluarea sănătăţii mai agonizează
Operaţiunea „Casa verde” amânată cu o lună
Sporurile funcţionarilor publici sunt luate la bani mărunţi
Cei de la DVS au înnebunit de tot. Ţăranii au fost fugăriţi de pe piaţă
în tot acest timp noi importăm mărar şi pătrunjel
Fruntaşi la… îmbolnăviri
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog