Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11608
De la 07 Ianuarie 2003
122871675

În căutarea românului verde

  • 8 February 2010, 23:00
Partidele romanesti n-au doctrina. Este un lucru care tine de domeniul evidentei. Liberalii au ingrosat administratia si au crescut deficitul public. Socialistii au privatizat Petromul in conditii dezavantajoase pentru stat. Iar democrat-liberalii vor sa-si elimine trandafirul din sigla pentru a deveni populari. Si, in mod logic, cand partidele n-au doctrina, doctrinele raman si ele fara partid. Un bun exemplu este cea ecologista. Unii ar putea sa puna faptul pe seama interesului scazut al electorilor romani pentru ideile verzi.
S-ar putea intr-adevar ca grija zilei de maine sa fie mai importanta in aceasta perioada de criza economica. Totusi, ar trebui sa ne amintim ca la inceputurile dificile ale noii noastre democratii, in 1990, ideile ecologice aveau destula cautare. Existau atunci doua partide, Partidul Ecologist Roman si Miscarea Ecologista Romana, ambele reprezentate in Parlamentul Romaniei. Unul dintre liderii miscarii ecologiste de atunci purta numele cum nu se poate mai potrivit de Dolphi Drimer. Din pacate insa, dl. Drimer nu visa la paduri dese si ape limpezi ci la modul in deseurile se pot transforma in combustibil si (mai ales) intr-o substanta inodora cunoscuta sub numele de bani.
In acest scop, dl. Drimer a adus o cantitate apreciabila de deseuri din Germania (daca imi amintesc bine) declansand un imens scandal. In atari conditii nu e de mirare ca am ramas fara MER, fara PER si in general fara ecologie pe scena politica pentru o bucata de vreme. Timp in care dl. Drimer a continuat sa fabrice bani folosind o universitate privata numita fireste tot “ecologica”, si a fost implicat la un moment dat intr-un scandal legat de acordarea de diplome universitare false. Il putem considera ca un precursor al sistemului universitar romanesc actual.
Dupa mai multi ani, in care singura nuanta de verde politic a fost reprezentata de cateva micro-partide atasate la caruta partidelor mari, s-a vorbit din nou despre subiect cu ocazia alegerilor prezidentiale recente. Candidatul Partidului Verde, Remus Cernea, a facut o campanie electorala destul de buna si a obtinut 45000 de voturi ceea ce nu e deloc putin pentru reprezentantul unui partid ne-parlamentar. Ulterior, domnul Cernea a incercat sa candideze la alegerile parlamentare partiale din Bucuresti si daca n-ar fi fost impiedicat sa o faca de niste reguli electorale absurde, sunt convins ca ar fi obtinut un rezultat foarte bun. Una peste alta, aceasta expunere mediatica l-a introdus in peisajul politic autohton, si s-ar putea ca la alegerile viitoare doctrina ecologista sa aiba in sfarsit un reprezentant politic.
La o analiza mai atenta insa, ideile dlui Cernea nu sunt asa de verzi precum par. L-am ascultat in interventia sa de la TVR din timpul campaniei electorale. L-am auzit vorbind despre retehnologizarea agriculturii noastre arhaice, dar in mod ciudat, n-a pomenit nimic despre agricultura biologica sau despre organismele modificate genetic spre exemplu. Este stiut de pilda faptul ca in Romania limitarea cultivarii acestora din urma a fost impusa de aderarea la Uniunea Europeana. Dar subiectele favorite ale dlui Cernea sunt altele. Ii place sa vorbeasca despre separarea statului de biserica, despre drepturile omului, legile electorale iar, la capitolul ecologie, de subiectul “trendy” Rosia Montana. Subiecte importante altminteri, dar parca destul de indepartate de verdele de pe fond. Iata un exemplu revelator.
La inceputul acestui an Romania a devenit prima tara din lume care a aprobat utilizarea unui fungicid pentru vita de vie si legume, numit Enervin, produs de compania BASF. Intrebat fiind in legatura cu aceasta, noul ministru al agriculturii a spus ca alte tari europene analizeaza respectivul produs in vederea aprobarii si ca in Romania toate etapele de verificare au fost parcurse. Este bine cunoscut faptul ca expertii romani sunt cei mai competenti si mai iuti la minte din intreaga lume ceea ce a condus in mod firesc la aceasta omologare in timp record. Gratie lor, versul “unde sapa sapa locul, sare din pamant norocul” isi va gasi o minunata aplicabilitate la culturile de ceapa si morcovi. Este ceea ce sustine de altfel si compania producatoare.
Insa despre acest subiect Partidul Verde n-a avut prea multe lucruri de spus. Pe pagina web a lui Remus Cernea nu gasim nici un rand. In schimb putem citi un articol induiosator despre masacrul delfinilor si altul revoltat despre o tentativa de lovitura de stat a presedintelui Basescu. In mod curios, cea mai vehementa reactie a venit din partea unui senator al partidului “dictatorial”, Iulian Urban, care a solicitat explicatii in legatura cu noul fungicid intr-o scrisoare deschisa.
Toate acestea ma fac sa cred ca in verdele frumos de pe afisele si din discursul lui Remus Cernea exista o doza insemnata de spoiala. Si, mi-ar place sa ma insel, dar cred ca va mai curge multa apa poluata pe raurile Romaniei, pana cand vom avea un veritabil partid verde pe scena politica romaneasca.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oierul viceprimar şi gunoaiele comunale
Ministrul Educaţiei vrea să elimine politica din şcoli
Nou-născuţii nu vor mai fi vaccinaţi TBC
Să fi murit coplata serviciilor medicale?
Joaca de-a directorul la Spitalul de Pediatrie
Momentul 1907, marcat de elevi la Biblioteca Flămânzi
Azi sărbătorim Ziua Siguranţei pe Internet
Alcoolişti deposedaţi
Horoscop
Farmazonul din Hârlău
Comunicat de presă
Gastronomie atractivă: Tochitură de purcel şi mămăligă cu cartofi
Bancul zilei: Miros de bordel
PNL şi PSD vor ca senatorii să fie aleşi pe viaţă
ignorând votul populaţiei la referendum
O delegaţie a Parlamentului de la Chişinău în vizită de lucru la Bucureşti
Ianukovici bate la scor mic pe Iulia Timosenko
De ce Lupu sare la Baconschi sau ce au în comun moldovenii cu cerchezii
Până când basarabenii vor fi trataţi ca străini, în legislaţia din România?
Brandul Ceauşescu şi ceauşismul
Seri de evanghelizare la Micherechi, cu pastori români
Năstase se teme că actuala conducere a PSD ar putea împiedica schimbarea
Bechtel are nevoie de circa 300 de milioane de euro
pentru lucrările la autostrada Transilvania
PNL cere demiterea procurorului general Codruta Kovesi
pentru neînceperea urmăririi penale în cazul Elena Udrea
Corneliu Vadim Tudor de presiuni asupra televiziunii publice
Iarba verde de acasă sau despre legalizarea drogurilor uşoare
Dana Năstase, audiată la DNA
Sindicatele din administraţie au renunţat la fapte
Un dealer american susţine că va vinde în SUA maşini electrice făcute în România
pe baza unor modele Dacia
Caricatura zilei: Şi-a convins şeful să le dea al 13-lea salariu
Mica publicitate: Este inginer, vrea orice de mună că nu este mofturos
Opt persoane sancţionate pentru trafic ilicit de ţigări
Comentariul comentariilor (XXV)
Ioan Rotundu
După ce au iscat un scandal de pomină, consilierii au votat bugetul
Consultare publică pentru un proiect de mediu, miercuri la Rapsodia
Responsabilii în cazul Vămii de la Rădăuţi chemaţi la raport de prefect
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog