Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Mediu
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12503
De la 07 Ianuarie 2003
122872570
În epoca alarmelor electronice

Clopotele din biserici rămân, la Flămânzi, cele mai sigure mijloace de alarmare civilă

  • 1 October 2009, 23:00
„Paza bună trece primejdia rea” spune un vechi proverb românesc amintindu-ne că întotdeauna trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău, pentru a nu ne trezi în situaţia guvernanţilor care, de 30 de ani încoace, se lamentează mai mereu în luna decembrie c㠄ne-a luat iarna pe nepregătite”. Iar cum problemele apar când te aştepţi mai puţin şi sub forme care de care mai agravante, este bine ca, cel puţin la nivelul intenţiilor, să se ştie ce trebuie făcut atunci când intervine o situaţie dramatică neprevăzută, cum ar fi catastrofele naturale sau stările de război (Doamne fereşte!).
Tocmai pentru a se diminua cât mai mult pericolele în astfel de situaţii, a fost instituit serviciul de alarmare prin sirene, care, pe timpul războaielor, avertiza cetăţenii asupra raidurilor aeriene, iar în prezent atenţionează populaţia în cazul seismelor, inundaţiilor, alunecărilor de pământ catastrofale. Dacă pe timpul „împuşcatului” Ceauşescu se făceau periodic, mai ales în oraşe, simulări în care erau implicate serviciile de pază civilă, pompierii, salvările, şi în care erau folosite din plin sirenele, în prezent din acest punct de vedere nu se mai întâmplă nimic. Bineînţeles, la nivelul primăriilor se întocmesc tot felul de situaţii, se fac planuri de apărare, de evacuare, dar nimeni nu ştie exact dacă sirenele, de exemplu, se mai află în stare de funcţionare.
La ora actuală, în oraşul Flămânzi, mai există doar două sirene, una la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi şi una hăt în deal, pe dispensarul veterinar în care locuieşte fostul primar Micuţaru. Sunt multe, sunt puţine la un oraş cu o populaţie de 13-14.000 de locuitori, nimeni n-a putut să ne spună. Nici măcar de ce nu există o sirenă amplasată în cartierul de blocuri, unde este cea mai mare densitate de oameni din oraş.
Am aflat că, cu 20 de ani în urmă, mai funcţiona o sirenă, la fosta Filatură, dar de când unitatea industrială a devenit o amintire, nici de soarta sirenei nu se mai ştie nimic. În schimb, de la Primăria Flămânzi am aflat că, printr-un protocol reînnoit periodic, bisericile, în situaţii deosebite, sunt obligate să tragă clopotele, ca de pe la 1.500 toamna încoace, periodic. Nu e rău, zicem noi, dar cu sirenele cum rămâne?
Cheia care porneşte sirenele este la profesorul Nicolae Bâldea, şeful Serviciului Situaţii de Urgenţă, care are misiunea ca, împreună cu o persoană din conducerea primăriei (primar, viceprimar, secretar) să folosească această formă de alarmare în situaţii deosebite. Se pare că ultima dată sirenele au fosta alarmate în 2001, atunci când implozia nereuşită, prin care s-a încercat demolarea blocurilor de garsoniere D1 + D2, a provocat importante pagube materiale la apartamentele din zonă, situaţia creată fiind similară unei stări de urgenţă.
Rămâne speranţa că astfel de situaţii să nu mai apară niciodată, iar sirenele de alarmare să ruginească în pace până vor fi înlocuite de alte sisteme mult mai utile şi mai sofisticate. Mai ales că, după cum ni s-a spus, specialiştii au stabilit că, datorită configuraţiei, în Flămânzi nu vor fi niciodată inundaţii majore sau mari alunecări de teren. Surpriza majoră poate fi cutremurul, căci în prezent nimeni nu mai poate fi sigur că locuieşte într-o zonă fără pericol seismic, exemplul cel mai elocvent fiind cel din Armenia unde, în anii ’90, zeci de mii de oameni au pierit pentru că nu erau pregătiţi pentru aşa ceva. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Peste un sfert dintre primăriile din judeţ au fost amendate de Prefectură
Prefectul vrea să pună ordine în haosul comasărilor de şcoli
Şefii judeţului pleacă în masă în pelerinaj
Ziua Naţională a Germaniei, sărbătorită la Prefectura Botoşani
Marea debarasare, episod nou
Parlamentul va deveni un loc al grotescului în următoarele doua luni
Corul robilor şi vopsirea comuniştilor
De ce îl vrea Moscova pe Lupu?
CEDO a refuzat recepţia Dosarului Revoluţiei române
pe motiv de lipsa de spaţiu
8 tone de furaje incendiate de un necunoscut
Magazie incendiată de o lumânare uitată aprinsă
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri
Horoscop
Boc şi-a luat adio de la PSD, într-un mod aparte
Face totul profesionist
Casă nouă pentru familia Purcel
Borcane contraceptive
Noi schimbări în conducerea Spitalului judeţean
Noi răfuieli liberale
Ioan Rotundu
Modernizarea Spitalului judeţean, bani aruncaţi pe fereastră
Botoşani, un judeţ calamitat şi o anunţată criză a grâului
Marcule, dă banii înapoi!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog