Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16849
De la 07 Ianuarie 2003
122876916
În opinia primarului de Vorona

Preşedintele Ţâbuleac este „încrezut, redus şi nesimţit”

  • locuitorii comunei Vorona au făcut scut uman în faţa maşinilor de mare tonaj
  • şeful judeţului nu a vrut să dea ochii cu protestatarii de la Vorona
  • 5 October 2008, 23:00
Majoritatea drumurilor botoşănene sunt la ora actuală într-o stare jalnică. Dacă şoferii profesionişti reuşesc oarecum să facă slalom printre craterele ivite în asfalt, novicii dau în gropi. De mai bine de o lună de zile, voronenii încearcă în zadar să sensibilizeze autorităţile să reabiliteze drumul judeţean ce tranzitează localitatea lor. Maşinile de mare tonaj, ce se aprovizionează cu agregat din balastiera de la Siret au deteriorat drumul şi se circulă în continuare.
Voronenii au făcut un memoriu la Guvern, adrese pe la autorităţi, directori de instituţii, însă în România trebuie să mai treacă multă vreme până birocraţia să se stingă. Guvernanţii nu le-au trimis niciun răspuns, nici măcar confirmare de primire. Autorităţile judeţului au făcut... comisii, fără a le da însă un răspuns cert oamenilor.
Politicienii s-au împărţit în tabere. O parte dau vina pe vechea conducere a Consiliului Judeţean Botoşani, că ar fi contribuit indirect la starea proastă a drumului, alţii pe actualul preşedinte că, din motive politice, nu vrea să aloce fondurile necesare reabilitării drumului.

Adept al dialogului sau rob al laşităţii?
Joia trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac declara că, dacă ajută cu ceva, se va alătura protestanţilor pentru a completa lanţul uman. Nu a făcut-o, preferând să ignore protestatarii şi totodată potenţialul electorat pentru PDL în apropiatele alegeri parlamentare, să înşele încrederea celor care l-au votat. Încrederea celor care şi-au pus speranţa că va face ceva şi pentru ei.
Poate faptul că la cârma comunei se află un primar de altă culoare politică, l-a determinat să se comporte astfel. Sau pur şi simplu nu s-a îndurat să-şi strice maşina pe drumul plin de hârtoape. Sau laşitatea de a da ochii cu oamenii, care cu siguranţă nu l-ar fi întâmpinat cu bucurie, l-au făcut să nu fie în mijlocul protestatarilor.
Pe locuitorii comunei Vorona îi interesează doar să li se rezolve problema, iar cel mai în măsură să o facă este şeful judeţului. Dacă nu sunt bani, corect ar fi fost să aibă curajul să le-o spună verde în faţă voronenilor. Să le explice că trebuie să mai aibă răbdare, nu să fugă de răspundere. Dacă vechea conducere a greşit, să îndrepte el lucrurile, că doar de asta a fost ales de electorat. Să demonstreze că este mai specialist.
Ce-i drept, însă este mult mai comod să priveşti de pe margine şi să laşi pe alţii să te scoată basma curată. „N-am participat la Vorona fiindcă nu vreau să încurajez diferite forme de protest. Eu sunt adeptul dialogului şi al construcţiei. Vizavi de ceea cea au declarat acolo adversarii mei politici, pot să spun că e vorba de o campanie electorală mincinoasă”, se justifică Mihai Ţâbuleac. Care dialog? Că oamenii şi-au spus păsul mai mult unul altuia.

Deşi strigată cu insistenţă, Mafia nu s-a arătat
Localnicii şi-au pus avertismentul în practică. Sunt sătui de vorbe şi hârtii. Vor fapte. Au făcut scut uman în faţa basculantelor de mare tonaj ale ALDP şi ale altor transportatori din zonă. „Am citit legea”, spune profesorul Constantin Hetriuc, cel care a strâns semnăturile pentru protestul voronenilor. „În lege scrie clar că au voie să plătească o taxă pentru supratonaj, dar numai dacă condiţiile specifice permit asta. Dar condiţiile noastre nu permit fiindcă traficul distruge drumul şi casele oamenilor. Aceste autorizaţii sunt date ilegal. Starea asta de lucru se întâmplă pentru că la nivel de judeţ este vorba de o încrengătură. Patronii bogaţi pe de o parte, respectiv, proprietarii maşinilor şi ai balastierelor şi demnitarii din Consiliul Judeţean şi directorii de instituţii pe de altă parte. În loc să se aplice legea, se încalcă pe motive de şpagă”, a precizat Hetriuc.
Voronenii nu mai acceptă să fie minţiţi în faţă şi să joace după cum cântă interesele politice. „S-a întocmit doar o comisie, dar concluziile încă nu au ajuns la noi. Au pus pe directorul adjunct de la DJDP să verifice activitatea propriei instituţii, după ce principalii vinovaţi de dezastrul ăsta au cheltuit banii după bunul plac. Ei nu ne spun nimic. La Vorona Mare crapă casele, nu se mai poate scoate apă din fântână din cauza vibraţiilor”, spune Mihai Cătană, alt iniţiator al protestului autorizat de la Vorona.
„Se feresc toţi de răspundere şi asta din cauza intereselor sau a incompetenţei. Dacă ei nu sunt în stare să ia măsuri să oprească traficul ăsta, care nu are ce căuta pe aici, atunci să ne lase, să-şi dea demisia şi să vină alţii care să facă ceva pentru noi. Să găsească o altă cale să redirecţioneze traficul greu. Mai mare interes au pentru ei decât pentru noi. Nu i-a pus nimeni să cumpere mastodonţii ăştia şi să facă afaceri. Ei ştiau că drumurile astea nu rezistă. Dacă vor să facă afaceri aici să-şi ia maşini mai mici şi nu avem nimic cu ei”, le-a mai spus voroneanul consătenilor, prezenţi la protest.
Lucru care a aprins pe loc revolta oamenilor. „Ce măsuri a luat Primăria Vorona ca să oprească traficul de utilaj greu? Noi suntem plătitori de taxe şi impozite. Eu am muncit 25 de ani în vârf de munte cu femeia împreună ca să construiesc o casă şi acuma mi-o dărâmă cu maşinile lor? Cine îmi plăteşte mie? Eu pot să mai muncesc 25 ani să-mi mai fac altă casă? Jos Mafia! Dar, unde-i mafia? Mafia face bani”, a spus unul dintre voroneni. „Să vină să vadă de la judeţ aici la noi. Să vadă şanţurile, că ni se crapă casele. Şi la ora 2 -3 noaptea trece. Jos Mafia!”, a strigat cu aplomb o altă protestatară. Mafia nu era prezentă, nici măcar prin vreun trimis neoficial!

Jandarmii au fost înţelegători, dar fermi
Atunci când pe drumul Voronei s-a ivit o basculantă a ALDP, plină cu agregat din balastiera de la Siret, oamenii au năvălit cu toţii în stradă, pentru a o împiedica să treacă, încălcând perimetrul spaţiului autorizat pentru protest. Jandarmii au sărit imediat să detensioneze situaţia. Aveau toate motivele. Chiar dacă voronenii nu erau „motivaţi”, autorităţile având grijă să interzică vânzarea băuturilor alcoolice, totuşi intenţiile lor nu erau nicidecum pacifiste.
„Pe ce să pun mâna ca să-i crăp geamul? Nu văd nimic pe aproape”, spunea un voronean nervos. Cel care plătit pentru oalele sparte s-a dovedit a fi Mihai Cătană, jandarmii administrându-i un avertisment, cu promisiunea că dacă nu se linişteşte îl amendează şi cu 2.000 lei. „Mi s-a dat doar avertisment de data asta, nu şi amendă, pentru părăsirea perimetrului pentru care am fost lăsaţi să desfăşurăm mitingul. S-a întâmplat atunci când am ieşit cu toţii să blocăm maşina ALDP-ului pe şosea. Dacă va mai fi să protestăm, eu o să sprijin în continuare iniţiativa consătenilor mei, dar de undeva din linia a doua”, ne-a informat Mihai Cătană.

Oamenii înţeleg situaţia în toată complexitatea ei
Dacă unii politicieni nu au catadicsit să vină la faţa locului, fostul director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri a avut curajul să dea piept cu oamenii. Chiar cu riscul de a fi luat la bătaie de oamenii nu prea îngăduitori, Liviu Conţac s-a prezentat la protest pentru a vedea exact cum stau lucrurile. Acesta i-a rugat pe oameni ca înainte de a vorbi şi a lansa acuzaţii asupra unora sau altora, să se gândească la ce trebuie făcut. Le-a spus că drumul trebuie reabilitat. Asta e problema prioritară şi mai puţin interesele politice. Fiindcă nu se poate circula în continuare pe un drum făcut acum 40 ani, cu o pojghiţă de asfalt. I-a informat totodată şi cui trebuie să îi mulţumească pentru că nu se reabilitează drumul.
„Au fost alegeri oameni buni. După alegeri avem un nou preşedinte al CJ care este de pe la Cotu Miculinţi şi care nu vrea să vă vadă în faţa ochilor. Pentru acest nou preşedinte, domnul Ţâbuleac, dumneavoastră nu existaţi. Trebuia să înceapă lucrarea cea nouă până la capătul drumului judeţean. Domnul preşedinte nu vrea să audă. Vrea să dea bani la Cotu Miculinţi, unde circulă trei căruţe şi două roabe. Atât. Asta este realitatea. Domnul Ţâbuleac trebuie să înţeleagă că el este preşedinte şi la cei din Vorona şi la cei de la Drăguşeni şi la cei de la Crasnaleuca, de unde este el”, a pus punctul pe „i” Liviu Conţac.
Moment în care oamenii i-au reproşat că drumul cu pricina este stricat în parte şi de maşinile societăţii tatălui său. Înşirându-i în faţa ochilor ditamai cearşaful cu numerele maşinilor de mare tonaj ce le-au stricat drumul. Liviu Conţac a încercat să le explice că şi maşinile alea trebuie să îşi facă treaba, cum de altfel spune şi şeful CJ, Mihai Ţâbuleac, dar vocea i-a fost acoperită de protestatari.
Neavând alt ţap ispăşitor la îndemână, voronenii şi-au vărsat toată cupa nemulţumirilor pe singurul care a avut curajul să le dea răspunsuri. Deputatul Costică Macaleţi, tăcea cuminţel, retras strategic mai în spate. Ceva mai târziu a venit să se intereseze de soarta voronenilor şi consilierul judeţean, Mircea Dănuţa. Şi atât. „Nu toţi oamenii înţeleg în toată complexitatea situaţia. Sunt oameni care instigă într-un fel sau altul. Realitatea a fost prezentată pe larg şi sunt documente. Cert este că e traseul de drum cel mai circulat, cel mai solicitat dintre toate traseele din judeţ. I-am explicat preşedintelui CJ, Mihai Ţâbuleac că este o situaţie specială, el ştie lucrul acesta. L-am invitat de mai multe ori să vină personal, dar nu a venit. În afară de campanie, nu l-au mai văzut voronenii la faţă. Încrezut, redus şi nesimţit, aste a-s calităţile lui principale că n-a venit să vadă ce se întâmplă”, a subliniat primarul comunei Vorona, social democratul, Aurel Ştefan.
Una peste alta, voronenii stau pe baricade. Sunt hotărâţi să-şi apere cauza. Profesorul Constantin Hetriuc a avertizat că dacă autorităţile nu le iau în seamă problema, următorul protest va fi spontan şi cu accente mult mai grave. Preşedintele CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac, din biroul unde electoratul l-a înscăunat, anunţă că astăzi dimineaţă (luni) va convoca executivul CJ într-o şedinţă. Cu acest prilej va informa şi presa despre starea de fapt a lucrurilor. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCVII)
(Ioan Rotundu)
Românul, munca şi nemunca
Botoşanii – trei zile gazda unui eveniment masonic de grad zero
De ce candidez?!
Pomana electorală la încălzire creează nedreptăţi
Pinalti salvat din mâna suporterilor de primarul Cătălin Flutur
Consilierul prefectului îşi face imagine electorală folosind instituţia
Flutur mai speră să aducă bani europeni
Accident pe zebră
Avem mai puţini şomeri, după ce o parte au fugit din ţară
Ţiprigan va aplica deviza muschetarilor: „Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”
De „Ziua Educatorului” doar felicitări, fără agape
Teribilul infractor minor Aron a prădat şi maşina vicelui Ţurcanu
Baban se consideră parlamentar şi politician profesionist
Ca să nu se interpreteze!
Comunicat de presă
Aşa arată noile permise auto
Horoscop
Surpriza fiului şantajist
Democraţia bâtei
Ioan Rotundu
Fermierii ameninţă că-l vor pricopsi pe prefect c-o întreagă turmă de animale
Deşi câştigă bine, finanţiştii vor salarii şi mai barosane
Copiii de la ţară nu sunt atraşi de învăţământul din oraş
Altă pacoste pe capul nostru: suferim de lipsa vitaminelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog