Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15558
De la 07 Ianuarie 2003
122875625

In plin proces de schimbare a Guvernului, Ministerul Energiei a demarat actiunea de politizare a companiei Electrica

  • 10 November 2015, 23:00
In plina perioada de schimbare a Guvernului, Ministerul Energiei, in calitate de actionar principal, si alti actionari minoritari privati, au aprobat, in sedinta AGA din 10 noiembrie, modificarea structurii Consiliului de Administratie al Electrica, dar si demararea negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele companiei de distributie.
Actiunile detinute de FP la patru filiale, reprezentand 22% de la fiecare, ar urma sa fie cumparate cu banii obtinuti de Electrica din privatizare si care ar trebui folositi pentru investitii. Reamintim ca de cateva luni, Ministerul Energiei condus pana acum de Andrei Gerea (ALDE) este acuzat de membrii Consiliului de Administratie ca incearca politizarea managementului. Practic, pe ultima suta de metri, ALDE incearca sa-si impuna oamenii in management, potrivit unor surse din sectorul energetic.
Potrivit surselor HotNews.ro, peste 55% din actionari au votat la AGA din 10 noiembrie pentru schimbarea actului constitutiv astfel incat sa fe modificata componenta Consiliului de Administratie. De la cinci membri cati sunt acum, vor fi sapte. Insa toti sapte vor trebui votati la urmatoarea AGA programata pentru 14 decembrie. Actualii membri au dreptul sa fie candidati din oficiu. Teoretic, patru din cei sapte trebuie sa fie independenti, iar trei sa fie propusi de actionarul principal, acesta fiind Ministerul Energiei cu 48,78%.
Ministerul Energiei poate sa trimita ce propuneri doreste imediat, pana sa se puna la punct un nou Guvern, termenul limita fiind 24 noiembrie. Ministerul Energiei chiar daca este actionar principal nu putea sa obtina aprobarea modificarii actului constitutiv daca nu avea si sprijinul unor actionari mai mici. Pentru modificarea actului constitutiv este nevoie de 55% din voturile tuturor actionarilor. Potrivit surselor HotNews.ro, actionarii minoritari care si-au oferit sprijinul au fost niste fonduri ale ING.
In schimb, ING a obtinut sprijinul Ministerului Energiei pentru aprobarea demararii negocierilor cu Fondul Proprietatea. Reamintim ca actionarii care au cerut reluarea negocierilor sunt: Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Acestia solicita sa se aprobe in adunarea generala a actionarilor mandatarea Consiliului de Administratie pentru inceperea negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea achizitionarii participatiilor pe care le detine la filialele Electrica Distributia Muntenia Nord (22%), Electrica Distribuție Transilvania Sud (22%), Electrica Distribuție Transilvania Nord (22%) si Electrica Furnizare (22%).
In primavara au mai avut loc astfel de negocieri, insa au esuat din cauza neintelegerilor legate de pret. Fondul Proprietatea ar fi solicitat 175 de milioane de euro, pret considerat prea mare de Electrica. Compania are la dispozitia sa circa 600 milioane de euro, bani proveniti din listarea de anul trecut. Interesele sunt mari fata de modul in care vor fi cheltuiti acesti bani. De altfel, reprezinta si marul discordiei intre actionari si managementul companiei.
"Uitati-va la Electrica, se sta de un an de zile, se doarme pe banii aia, nu s-a facut nimic. Eu ma gandesc ca acesti bani pot fi folositi in imbunatatirea sistemului, in performante, in smart-griduri, de exemplu, in investitii strategice in regiune, nu sa facem deal-uri cu actionarii, sa ii ajutam sa dea bine la Londra", a declarat recent ministrul interimar al energiei Andrei Gerea, in cadrul unei conferinte pe teme energetice, potrivit Ziarului Financiar.
Electrica are un plan de investitii, aprobat de ANRE, care prevede pentru anul 2015 un volum de investitii de peste 121 de milione de euro, iar pana la finalul actualei perioade de reglementare (2018), are programate investitii de peste 715 de milioane de euro. Insa este important cine va lua deciziile legate de aceste investitii.
Ministerul Energiei a fost acuzat recent de membrii Consiliului de Administratie ca incearca sa preia controlul companiei si sa influenteze numirile din cadrul managementului. La scurt timp dupa aceste acuzatii, mai exact pe 6 octombrie, Ministerul Energiei a cerut ca la Adunarea Generala a Actionarilor din 10 noiembrie sa fie modificat actul constitutiv al societatii.
Fiind companie cu capital majoritar privat, Ministerul Energiei nu poate sa schimbe pur si simplu membrii, insa a gasit o alta modalitate. A cerut modificarea Actului Constitutiv astfel incat Electrica sa fie administrata de un consiliu format din sapte membri, nu cinci cati sunt acum. Aceasta ar insemna demiterea actualului consiliu si numirea altor membri.
AGA din 10 noiembrie fusese convocata inca din 24 septembrie la solicitarea unor actionari care detin 15% din capitalul social. Ordinea de zi initiala prevedea doar aprobarea reluarii negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele Electrica.
In acest moment, membrii Consiliului de Administratie al Electrica sunt Victor Cionga, Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu si Victor Grigorescu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 11.11.2015
Bancul zilei: Poliţistul istoric
Reţeta zilei: Ardei iuţi muraţi
David Cameron: Un grup de tari ar trebui sa aiba dreptul sa blocheze legislatia europeana
Un britanic a escaladat Turnul Eiffel fara nicio asigurare
Agentia Mondiala Antidoping a suspendat laboratorul de la Moscova
Legea prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile ipotecate (legea darii in plata) a trecut de Comisia pentru Buget a Camerei Deputatilor
Ofiterii ISU s-au oferit sa ii ajute pe patronii de la Colectiv cu intocmirea dosarului PSI
PSD arunca in aer bugetul pe 2016
Partidul condus de Liviu Dragnea vrea marirea cu 10% a salariilor pentru toti bugetarii de la 1 decembrie
De la nenorocirea particulară la dezastrul general
Ioan Rotundu
Botoşani: „Maidanezii” au lătrat, caravana politicienilor îşi vede de drum
Ioan Rotundu
Mesaj pentru lichelele în sutană
Ioan Rotundu
Şase cetăţeni sirieni depistaţi la frontiera de nord
Bărbat înecat în fântână, scos de pompieri
Cine este Dacian Ciolos, premierul desemnat de Klaus Iohannis
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog