Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1375
De la 07 Ianuarie 2003
123111774
pnl

Inalta Curte amana pentru 30 septembrie procesul lui Klaus Iohannis

  • 25 September 2014, 23:00
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat joi, pentru 30 septembrie, decizia privind admisibilitatea in principiu a judecarii recursului formulat in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate, transmite Mediafax.
ICCJ trebuia sa verifice joi, in camera de consiliu, actele depuse la dosar, pentru a stabili daca recursul poate fi trimis unui complet de judecata.
Instanta a amanat analiza raportului asupra admisibilitatii in principiu a recursului, aceasta procedura umand sa fie judecata, in complet de filtru, la 30 septembrie. Ulterior, daca se admite judecarea recursului, dosarul va fi repartizat unui complet, care va decide definitiv daca Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate.
Surse juridice au explicat marti pentru HotNews.ro ca un complet-filtru stabilit pe regulile noului Cod Civil va decide daca recursul depus de ANI impotriva deciziei Curtii de Apel este admisibil si va inainta un referat cu propunerea unei date cu termen de judecata, daca recursul este admis.
Initial ziarista Emilia Sercan a anuntat pe pagina ei de Facebook ca Inalta Curtea de Casatie si Justitie a stabilit termen in procesul de incompatibilitate pe care Klaus Iohannis il are cu Agentia Nationala de Integritate pentru data de 25 septembrie, intrebandu-se, in acest context, daca "ACL-ul mai are candidat?". Anuntul a fost preluat ulterior de realizatorul Realitatea TV Rares Bogdan.
Potrivit noului Cod Civil, in cazul procedurii de filtrare a recursurilor se prevede: "(1) Cand recursul este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele instantei sau presedintele de sectie ori, dupa caz, persoana desemnata de acestia, primind dosarul de la instanta a carei hotarare se ataca, va lua, prin rezolutie, masuri pentru stabilirea aleatorie a unui complet format din 3 judecatori, care va decide asupra admisibilitatii in principiu a recursului. Dispozitiile art. 475 alin. (3) sunt aplicabile.
(2) Pe baza recursului, intampinarii, a raspunsului la intampinare si a inscrisurilor noi, presedintele completului va intocmi un raport asupra admisibilitatii in principiu a recursului sau va desemna un alt membru al completului ori magistratul-asistent in acest scop. Raportul trebuie intocmit in cel mult 30 de zile de la repartizarea dosarului. Raportorul nu devine incompatibil.
(3) Raportul va verifica daca recursul indeplineste cerintele de forma prevazute sub sanctiunea nulitatii, daca motivele invocate se incadreaza in cele prevazute la art. 488, daca exista motive de ordine publica ce pot fi invocate in conditiile art. 489 alin. (3) ori daca este vadit nefondat. De asemenea, va arata, daca este cazul, jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si pozitia doctrinei in problemele de drept vizand dezlegarea data prin hotararea atacata.
(4) Dupa analiza raportului in completul de filtru, acesta se comunica de indata partilor, care pot formula in scris un punct de vedere asupra raportului, in termen de 10 zile de la comunicare. In lipsa dovezii de comunicare a raportului si inainte de expirarea unui termen de 30 de zile de la comunicare, completul nu va putea trece la examinarea recursului, potrivit alin. (5) si (6).
(5) In cazul in care completul este in unanimitate de acord ca recursul nu indeplineste cerintele de forma, ca motivele de casare invocate si dezvoltarea lor nu se incadreaza in cele prevazute la art. 488 sau ca recursul este vadit nefondat, anuleaza sau, dupa caz, respinge recursul printr-o decizie motivata, pronuntata, fara citarea partilor, care nu este supusa niciunei cai de atac. Decizia se comunica partilor.
(6) Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a Inaltei Curti de Casare si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor. In solutionarea recursului instanta va tine seama de punctele de vedere ale partilor formulate potrivit alin. (4).
(7) In cazul in care recursul nu poate fi solutionat potrivit alin. (5) sau (6), completul va pronunta, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si va fixa termenul de judecata pe fond a recursului, cu citarea partilor".
Informatia vine dupa ce ANI a cerut vinerea trecuta ICCJ sa stabileasca termenul de judecata pentru 33 de dosare de incompatibilitate, printre care si in dosarul lui Klaus Iohannis.
Iohannis a declarat miercuri ca fixarea unui termen rapid in cazul dosarului de incompatiblitate ce il vizeaza este un lucru bun, fiind nevoie de o solutie cat mai rapida la aceasta speta astfel incat "campania electorala sa nu mai fie viciata prin folosirea unor astfel de atacuri".
Iohannis mai sustine, intr-un comunicat de presa, ca acuzatiile de incompatibilitate au devenit o tema "in mod fals folosita de catre contracandidatii mei la alegerile prezidentiale".
Liderul PNL si-a exprimat increderea in justitia din Romania, subliniind ca "orice decizie a justitiei trebuie respectata".
***
In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Expreesia feţei
Horoscopul zilei
Muraturi asortate
Anunţ societatea Urban Serv
Presedintele SUA plaseaza Ungaria intre tarile unde au loc intimidari la adresa societatii civile
Ambasadorul Elvetiei: Lipsa de stabilitate si de predictibilitate a legilor reprezinta o mare problema in Romania
Deputatul PSD Adrian Simionescu si omul de afaceri Marian Fiscuci - apropiati ai lui Liviu Dragnea - dusi la DNA cu mandat de aducere
Comisia Europeana ar putea monitoriza separat Bulgaria de Romania pe justitie si afaceri interne
Guvernul le-a interzis reporterilor de la Epoch Times Romania accesul la vizita unui inalt oficial chinez
Este pentru a doua oara intr-un an cand acestia nu sunt lasati la evenimente legate de China
Deputatul Daniel Fenechiu si-a dat demisia din PP-DD, acuzand "cardasia" cu PSD
Robert Turcescu joaca "propriul rol" de jurnalist in filmul lui Tudor Giurgiu bazat pe cazul procurorului Panait
I-a lăsat cu buzele umflate
Ioan Rotundu
BotoşaNi: Tupeu de poliţist
Ioan Rotundu
PDL Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog