Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24748
De la 07 Ianuarie 2003
122884815

Încarcerată pe nedrept, eliberată, Vasiolica Iacob continuă să fie umilită

  • 15 February 2013, 23:00
După ce a stat aproape trei ani în închisoare pe nedrept o botoşăneancă este umilită în continuare de statul italian. Vasilica Adriana Iacob, 45 de ani, îngrijitoarea româncă originară din comuna botoşăneană Vorona, a fost condamnată în octombrie 2009 la 14 ani de închisoare pentru presupusa ucidere a unei femei de 81 de ani la Albano (Roma), şi apoi achitată cu unanimitate de Curtea de Apel.
Ea s-ar putea să nu obţină nicio despăgubire pentru acele 970 de zile petrecute în spatele gratiilor pentru o infracţiune pe care în realitate nu a comis-o nimeni. Judecătorii au dispus după achitare plata a 200.000 de euro, dar avocaţii statului nu sunt de acord.
Au fost necesare două instanţe de judecată şi diferite expertize medico-legale, iar la final judecătorii au stabilit că nu Adriana a ucis-o pe femeia pe care o îngrijea, Paola Iori, ci pur şi simplu bătrâneţea. În data de 7 ianuarie 2008, femeia a fost găsită beată la căpătâiul defunctei.
A încercat apoi - fără să ascundă acest lucru - să facă să dispară de pe podea sângele pe care bătrâna doamnă l-a pierdut după ce a căzut la pământ. Paola Iori a fost ucisă de un stop-cardiac. Niciunul dintre anchetatori, însă, nu a crezut în moartea din cauze naturale.
Corpul bătrânei prezenta fracturi costale şi diferite echimoze, şi anchetele s-au concentrat imediat pe acea femeie străină cu un vizibil viciu al alcoolului. Unul dintre martori a povestit apoi că le-a auzit pe cele două femei certându-se în mod furios în zilele de dinaintea decesului.
Şi astfel Adriana Iacob a fost arestată şi condamnată de Curtea cu Juri din Frosinone. Adevărul iese la lumină câteva luni mai târziu, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel din Roma, datorită unei noi expertize efectuate asupra cadavrului. Verificarea tehnică stabileşte că inima bătrânei a încetat să mai bată din cauze naturale, şi că fracturile sunt rezultatul căderii. În apel, Adriana a fost achitată şi i s-au acordat despăgubiri pentru detenţie injustă. Avocaţii statului au făcut recurs la Casaţie.
"Este absurd să se utilizeze stratagema stării de ebrietate, a presupuselor relaţii proaste pentru a se justifica trei ani de detenţie pe nedrept", subliniază Giacomo Tranfo, avocatul îngrijitoarei românce. "Paola Iori a murit pe 8 ianuarie 2008 de infarct, nu pentru că ar fi bătut-o Iacob. Fracturile costale, după cum s-a evidenţiat apoi la Curtea cu Juri, trebuiau puse pe seama masajului cardiac. Aceasta este prima bătaie de joc care a dus la o primă condamnare pe nedrept. Şi acum, după doi ani şi unsprezece luni de închisoare, se vrea să i se nege despăgubirea". "Nu aş vrea - subliniază avocatul - ca o atât de evidentă eroare judiciară să fie plătită de victimă" a conchis apărătorul româncei. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia: Ploaie de meteoriţi în Urali
peste 250 de persoane rănite şi pagube în şase oraşe din regiune
Năstase nu şi-a vândut ţara, Năstase a fost condamnat pentru o găinărie
Horoscop
Gastronomie: Friptură de vită la grătar
Bancul zilei: Ciocolata buclucaşă
Proiectul “Republica Moldova” a eşuat – avem nevoie de unirea cu România
As vrea să fim şi noi o dată reprezentaţi de un domn
aveam momente când Gigi Becali mi se părea mai bun decât Crin Antonescu
Elevii pot să nu frecventeze orele de religie, la solicitarea scrisă a părinţilor
fiecare şcoală decide ce fac copiii care nu merg la religie
Depistaţi de poliţiştii locali furând
Mercedes Benz cu numere false oprit la frontieră
Amenzi la casele de schimb valutar
Un ginecolog şi un oftalmolog se bat pe un post de director medical
Botoşani: Dispar DSP şi ai CJAS. Reduceri de posturi la ANAF, Garda financiară, Vamă
CJ: Gianina Pintilii vrea şef la Serviciul Investiţii
Bancul zilei: Banc vechi la vreme nouă
Dorohoianul „glumeţ” nu s-a mai aruncat de la etaj
Dolineaschi vrea ca ANAF să rezolve problema vămii Racovăţ
Infractoarea botoşăneană va fi extrădată în Belgia
Poliţist implicat într-un accident autor
Spaţiul Schengen va închide vama Rădăuţi Prut
Boschetar trimis în judecată în stare de arest
Abramburica vine iar la Botoşani
Deputatul Roman se luptă ca Botoşanii să nu piardă finanţarea de 100 milioane euro
45 de ani de la înfiinţarea Centrului Militar Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog