Acesta precizează că zilnic inspectorii instituţiei merg pe teren cu controale tematice date de către ANSV. În altă ordine de idei, directorul DSV Botoşani atrage atenţia botoşănenilor la ce cumpără pentru masa de Paşte, unul din produsele tradiţionale fiind mielul. „E o tradiţie de a se tăia mielul pentru pielicică, dar din punct de vedere veterinar sanitar, al controlului calităţii cărnii este impropriu consumului uman. Este o carne fetală, nematurată. Nu poţi elibera un aviz sanitar pentru acest tip de carne şi nu este permisă vânzarea în spaţii publice. Nu avem nimic împotrivă ca cine îşi taie mielul să şi-l mănânce”, a menţionat Rizac.
Acesta informează populaţia că mieii pentru consum trebuie să aibă vârsta de peste 21 zile, să aibă bontul ombilical vindecat şi să fie sacrificaţi într-o unitate autorizată, ceea ce implică să aibă o ştampilă care să ateste controlul sanitar veterinar. „Avem destule abatoare pe suprafaţa judeţului care au dreptul să sacrifice aceşti miei şi să-i controleze sanitar veterinar. Poate mai sînt care scapă de controale. Noi nu putem controla decât spaţiile autorizate. Avem doar 2 oameni în piaţă care trebuie să verifice jumătate de oraş. Este şi treaba administraţiei Pieţei, dar şi ei la rândul lor au vreo doi oameni”, a mai adăugat şeful DSV Botoşani. (Eliza Sofian)