Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6374
De la 07 Ianuarie 2003
122866441

Industria a pierdut din avant in octombrie. Ce s-a putut intampla?

  • 28 November 2016, 23:00
In septembrie, industria isi revenise dupa cinci luni de scadere continua. Dar in octombrie, potrivit datelor furnizate de Barometrul Industrial, activitatea a incetinit din nou. Indicatorul pentru volumul productiei a scazut de la 60 in septembrie la 56 in octombrie. Acum indicatorul se afla cu un punct sub media ultimelor 24 de luni. Caderea brusca a indicatorului inseamna ca in luna octombrie volumul total de bunuri si produse fizice realizate in industrie s-a micsorat fata de luna anterioara. Totusi, industria continua sa se mentina intr-o zona de relativa crestere, cu 6 puncte deasupra pragului sub care se afla zona de contractie Ce s-a putut intampla?
Volatilitatea pe termen scurt este cel mai adesea un semn de slabiciune structurala. Industria nu are forta interna suficienta pentru a absorbi socurile conjuncturale, indiferent de intensitatea lor. Se mai poate observa ca nici cresterea economica actuala nu este suficient de puternica sau suficient de indelungata pentru a atenua vulnerabilitatile structurale din industrie. In schimb, perpetuarea slabiciunilor reduce progresiv rezistenta industriei la socurile de moment. Pe termen scurt, socurile vin din trei directii: comenzile noi, comenzile pentru export, si costurile de productie.
Ce arata indicatorii Barometrului?
Cererea in industrie a scazut sensibil de la un indice de 60 in septembrie, la 57 in octombrie. Concomitent, s-a redus si volumul comenzilor neexecutate de la 52 in septembrie la 46 in octombrie, ceea ce inseamna ca industria livreaza comenzi primite, fara sa primeasca comenzi noi, macar in acelasi cuantum, daca nu in proportie mai mare. Comenzile noi pentru export au crescut putin, de la 61 in septembrie la 64. Dar nu toate firmele fac exporturi. In consecinta, comenzile la export trebuie sa creasca mai substantial o perioada mai lunga pentru a produce un efect pozitiv la nivelul volumului total al productiei.
Costurile de productie au ramas ridicate (peste 50) si s-au situat la 59 de puncte in octombrie fata de 58 in septembrie. Se pastreaza inertia costurilor de productie care raman crescute, chiar si atunci cand scade volumul productiei si rata comenzilor noi. Importurile de materii prime si materiale au scazut in octombrie fata de septembrie, de la 62 la 57.
Cand nu sunt comenzi, producatorii reduc importurile necesare productiei ca sa nu blocheze capital circulant. Socurile pe termen scurt reclama o strategie bazata pe interventie rapida. De exemplu, schimbarea cererii necesita un raspuns imediat din partea firmelor. Dar multe firme nu au capacitatea necesara de reactie rapida. De aceea, managerii din industrie sunt nelinistiti si rezervati, chiar si atunci cand lucrurile merg bine. In luna septembrie, industria luase avant. Dar managerii, erau relativ sceptici cu privire la viitor. Au avut dreptate.
Totusi, in pofida declinului, in octombrie, indicatorul de speranta in activitatea viitoare a crescut de la 55 de puncte la 58, ajungand la un punct sub media ultimelor 24 de luni. Valoarea indicatorului se compune din volumul comenzilor, productia si preturile incasate de firme. Explicatia este ca la sfarsitul unui an, managerii sunt mai increzatori pentru ca se concentreaza mai mult pe asteptarile viitoare, decat pe experienta declinului recent.
N.Red.: Barometrul are o frecventa lunara, el aparand in circa 20 de zile de la incheierea lunii analizate. Este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 21-23 noiembrie 2016.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 29.11.2016
Bancul zilei: Cum pot fi românii fericiţi
Mircea Dumitru, catre elevii medaliati la olimpiade si concursuri internationale:
Va indemn sa va ganditi in viitor la tara voastra
Din februarie 2017, PFA-urile si Intreprinderile Individuale trebuie sa-si reduca numarul obiectelor de activitate
Hackerii au luat "ostatic" sistemul de transport din San Francisco,
iar pasagerii au putut calatori gratuit
PNL cere demisia deputatului Eugen Bejinariu, inainte de votul din Camera Deputatilor
ANAF va face publice circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a legii
Radu Ionescu, fost vicepresedinte al CJ Prahova, condamnat la inchisoare cu suspendare pentru luare de mita
Un oligarh rus nascut in Moldova a castigat 129 de milioane de euro din afacerile din Romania
Ce companie a vandut
Ghinea: Dancu s-a opus reformelor si a facut jocurile PSD.
Ministerul Dezvoltarii este ministerul lui Dragnea
Scandal urias in Ungaria:
Un militant de extrema dreapta care a asasinat un politist avea legaturi cu serviciile secrete rusesti
Ce spune Clotilde Armand despre ea in cartea “Am ales Romania”
Instanta suprema respinge exceptiile formulate de Tariceanu
si decide inceperea judecarii dosarului in care este acuzat de marturie mincinoasa
Escrocheria PSD cu executarea silită iese la iveală
Ioan Rotundu
Cum şi-au tăiat liberalii craca de sub picioare la Dorohoi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog