Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16894
De la 07 Ianuarie 2003
122876961

Inerţii universitare

  • 18 September 2009, 23:00
Catedrele cu profil de limba româna din institutiile de învatamânt superior din Ungaria se plâng de ani de zile de numarul scazut al studentilor. Cele trei catedre - de la Budapesta, Seghedin si Szarvas - pregatesc, în primul rând, filologi si cadre didactice, care pot preda limba, literatura si elemete de cultura si civilizatie româneasca, începând de la gradinite si pâna la liceu. Orice roman care s-ar interesa însa de aceste trei catedre de româna, ar întâmpina o greutate elementara: putinele informatii, care se gasesc pe internet despre acestea, sunt scrise...numai în limba maghiara.
Facultatea din Szarvas nu se oboseste sa ofere nici macar în limba maghiara prea multe detalii în legatura cu pregatirea pedagogilor pentru gradinitele sau scolile românesti. Nu este mult mai atractiva pentru studentii români nici pagina Catedrei de româna din cadrul Institutului de Romanistica de la ELTE, Budapesta (www.btk.elte.hu/tanszek.romanisztika.roman.aspx). Mai ales ca nimeni nu se trudeste sa actualizeze putinele date publicate. Iar cei care vor sa scrie o scrisoare pentru conducerea acestei catedre, trebuie sa scrie la adresa [email protected].
De ce „transyl"? De ce nu „erdely", daca tot se face referire la Transilvania. Poate fiindca e vorba despre Catedra de transzilvanisztika!? În afara de un lector venit din România si un singur profesor de origine româna din Ungaria, azi, la cea mai veche catedra de româna din Europa Centrala (!) predau numai profesori de etnie maghiara, originari din România, iar seful catedrei este un istoric ungur, fara studii de limba româna. Institutia care, în mod normal, ar trebui sa fie principalul atelier de învatamânt românesc din aceasta tara, afiseaza pe internet ca aici se predau, printre altele, urmatoarele cursuri: limba românilor din Ungaria (sic!); istoria limbii românilor din Ungaria (sic!), etc. Si totusi, domnilor profesori universitari, care este limba românilor din Ungaria??? Mai este înca româna? Sau deja e maghiara?
Cea mai bogata si, totodata, cea mai proaspata pagina web este cea a Catedrei de româna de la Seghedin (www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/roman), care în toamna acestui an va sarbatori 60 de ani de la înfiintare si care a pregatit majoritatea covârsitoare a profesorilor, care predau la scolile românesti din Ungaria. Fostii sau viitorii studenti însa si aici afla numai informatii în limba maghiara. Prima imagine a filmuletului de prezentare a catedrei socheaza privitorul cu harta Ungariei Mari, afisata pe perete, în spatele profesorului. Asta învata azi studentii la catedra de româna? Si ne miram de situatia în care se afla scolile noastre generale si de faptul ca elevii stiu mai mult despre Trianon decât despre istoria poporului din care si ei fac parte. Capitolul referitor la istoria catedrei este plin de confuzii si omisiuni. Din neatentia sau dezinteresul celui responsabil pentru aceasta pagina, doi dintre profesorii acestei catedre lipsesc din enumerare: Mihai Cozma, care a lucrat o viata întreaga aici, pâna la pensionare, si Petru Cîmpian, care de la începutul anilor 1990 a schimbat catedra cu jurnalistica.
Cea mai mare problema însa ramâne limba. Pentru cine au fost gândite totusi aceste pagini? S-ar crede ca, în primul rând, pentru cei care ar dori sa studieze româna la Budapesta, Seghedin sau Szarvas. În realitate însa, nu au acces la informatii decât acei cetateni ai Uniunii Europene, care stiu ungureste. Iresponsabilitatea de care dau dovada în ultimii ani toate organizatiile de vârf ale comunitatii noastre si apatia, inertia în care se afla catedrele de româna de la facultatile din Ungaria, au rezultat un învatamânt românesc defectuos, de slaba calitate, care cu greu ar face fata în conditiile unei concurente reale.
Dovada: tinerii din Uniunea Europeana nu se înghesuie sa-si faca studiile la aceste catedre.
Eva Iova, Foaia Romaneasca
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Magistraţii îşi continuă greva, alegerile se amână
Guvernul Boc îşi bate joc de salariaţii din învăţământ!
Obuz descoperit în pădure
Dacă prostia ar durea, sau ce legătură au Stalin şi Monica Macovei
Despre unionism, cu calm (2)
Cu drepturi, fără drepturi, ei vor enclave etnice!
Sărbătoarea parohiei româneşti din Aalst
Dansurile populare româneşti încântă spaniolii
România a semnat Memorandumul pentru facilitarea trecerii frontierelor în caz de dezastre
Horoscop
Lecţie militară de înalt patriotism
Secretara Florica este grijulie cu Ţâbu
Boc a găsit ieşirea din criză
Cantitate uriaşă de grâu confiscată la Botoşani
Fetiţă de 9 ani rănită în drum spre şcoală de un camion
ea a juns la spital, dar în comă
Şcoli comasate pe suport ilegal
Senatorul Humelnicu acuză ministrul Muncii pentru Protecţia Copilului
când vine vorba de ministerul Finanţelor, senatorul tace
Ada Macovei îl consideră pe Horia Negrescu drept un mincinos
prefectul Roman o contrazice
Protocol antifraudă PSD-PNL-PRM
Eleve suspecte de gripa nouă
Pe şestache, Boc le-a tras clapa celor din învăţământ
cei din învăţământ au fost păcăliţi din nou legea salarizării unice adusă la Parlament le-a tăiat toate sporurile
Cei care şi-au recuperat sănătatea pe banii publici sunt puţini
Asalt final asupra catedrelor vacante
N-a muşcat… la miliardele de lei!
N-a muşcat… la miliardele de lei!
Dumnezeu să-l odihnească!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog