Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3433
De la 07 Ianuarie 2003
123137173
pnl

Interceptari Gheorghe Nichita: Da... e groasa... suntem monitorizati

  • 30 October 2015, 23:00
Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a fost interceptat ambiental in timp ce discuta cu Iulius Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), despre mita pe care trebuia sa o primeasca in contul unui contract ce urma sa fie atribuit asocierii de firme UTI-IBC, desi stia ca este monitorizat de DNA. In referatul prin care DNA cere Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a primarului Gheorghe Nichita si arest la domiciliu pentru Tiberiu Urdareanu, se afla mai multe interceptari ambientale, scrie Agerpres.
Astfel, cu ocazia unei intalnirii de la sfarsitul lunii septembrie 2015 dintre Mardarasevici si Nichita, acestia au discutat despre remiterea catre primar a 10% din valoarea contractului, respectiv 6,9 milioane lei.
"Mardarasevici Iulius Gabriel, referindu-se la faptul ca parte din suma de bani ce urma a fi data lui Nichita Gheorghe a ramas in contul IBC si ca nu stie cum sa procedeze, i-a spus lui Nichita Gheorghe, in soapta, ca a fost la UTI, la Tanasescu, care a zis ca i-ar da raspuns 'peste 2 saptamani', afirmand ca 'astia se cam trag pe...'.
De asemenea, Mardarasevici Iulius Gabriel i s-a adresat lui Nichita Gheorghe: 'M-ai intrebat tu, stii, la un moment dat, de acesta, de Urda... daca ne-am vazut in trei... O singura chestie mi-aduc aminte, ca am intrat odata la Radisson si te-am vazut cu el'. In cadrul discutiei, Mardarasevici Iulius Gabriel i-a comunicat lui Nichita Gheorghe ca e o problema cu banii (10% - n.n.), ca au ramas in contul IBC... 'Problema care este...deci ei la firma acolo, daca se duce si ii intreaba cineva, aia or sa spuna cine-i seful, stii?... Nu stiu cum naiba sa fac", se arata in referat.
"Nichita Gheorghe: ...pentru banii aia?
Mardarasevici Iulius: Ba da, dar sunt multi, sunt disproportionati intre... intelegi?
Nichita Gheorghe: (soptit) Sa-l caut oare pe Urdareanu?
Mardarasevici Iulius: Pai nu stiu! Tu stii! A, mai e chestia asta...am uitat sa iti zic. Mai e aia cu China. Acolo, cand am plecat, stii ca au facut presiune pe noi, 'hai hai, hai hai'. Ametitele astea din primarie m-au pus sa fac comanda prin mine, stii? Ca nu gaseau bilete la avion si au facut comanda prin firma mea.
Nichita Gheorghe: Da, da...e groasa asta si au vazut si toti ceilalti.
Mardarasevici Iulius: Da, dar nu asta e...Problema e ca au ramas incasarile...
Nichita Gheorghe: (in soapta) Am fost in delegatie si noi nu puteam sa ne cazam acolo si am zis 'va cazati voi dincolo si...'.
Mardarasevici Iulius: Da, stiu ca mi-ai zis asta. (neinteligibil in soapta)... Stii ce ma streseaza? Deci, cand am fost la Urdareanu... deci ei o dadeau scaldata; zic: 'Bai Mihai, ce pana mea?!' Si el tot o dadea: 'Aaaa, proiectul merge extraordinar!'. La el la birou...
Nichita Gheorghe: (in soapta) Noi suntem monitorizati...
Mardarasevici Iulius: Da, ma, si asta...
Nichita Gheorghe: (in soapta)... Daca e, tu nu m-ai rugat, n-am facut nimic".
Intr-o alta intalnire, Iulius Mardarasevici si directorul UTI, Mihail Tanasescu, au discutat despre derularea si finalizarea proiectului "Managementul traficului in municipiul Iasi", fiind ingrijorati dupa ce procurorii au ridicat documente de la Primaria Iasi.
De asemenea, pentru a explica foarte clar intelegerea dintre Nichita, Urdareanu si Mardarasevici si mecanismul prin care sumele de bani destinate primarului cu titlu de mita erau colectate in contul IBC, in octombrie 2015, intre Mardarasevici si Tanasescu a avut loc o noua intrevedere, avand drept scop indicarea unor solutii pentru justificarea sumei de bani aflata in contul IBC.
In timpul audierii de la DNA, Mihail Tanasescu a recunoscut faptele retinute in sarcina sa, facand o descriere detaliata atat a modalitatii de disimulare a naturii reale a sumei data ca mita lui Nichita, cat si a discutiilor avute cu Tiberiu Urdareanu pe acest subiect.
De altfel, Tiberiu Urdareanu a recunoscut la DNA acuzatiile, motiv pentru care procurorii cer in instanta doar arestarea la domiciliu a acestuia.
Potrivit DNA, in august 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi", care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.
DNA mentioneaza ca, pana in prezent, Nichita a primit: o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit; beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015; plata, in 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de acesta, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si Mardarasevici; beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.
"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat ca suma de 6,9 milioane lei, reprezentand 10% din valoarea contractului de lucrari, urma a fi remisa in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta 'contributia' UTI, iar 20% reprezenta 'contributia' IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectata deja in contul IBC", au constatat procurorii.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 31.10.2015
Reţeta zilei: Conopidă murată la borcan
Bancul zilei: Vstea cea bună şi proastă pentru Băsescu
Comunicat de presă APIA Botoşani
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 30.10.2015
Prognoza meteo pentru weekend
Scrisoarea unui tatic de Vrajitoare, catre parintii care le-au interzis copiilor Halloween-ul:
Va temeti de inocenta care va arata asa cum sunteti. Habotnici si razbunatori!
Medvedev: Republica Moldova nu poate face parte din doua zone de liber-schimb, UE si CSI
The Telegraph: O alta recesiune se contureaza
Singura intrebare e nu daca, ci cand va avea loc
DNA cere arest la domiciliu pentru Tiberiu Urdareanu, dupa ce omul de afaceri si-a recunoscut vinovatia
Parlamentari germani nu au vrut sa se intalneasca cu premierul Ponta deoarece acesta a fost trimis in judecata
Domnia sa trebuie sa stea de vorba cu alte institutii
Guvernul a crescut cu peste 50%, fara sa anunte, salariile angajatilor din Finante Ministerul Finantelor
În Mexic, la summitul pentru Guvernare Deschisă, Ponta a ascuns faptul că a fost trimis in judecata pentru coruptie
Gheorghe Nichita a fost arestat preventiv in dosarul Tiberiu Urdareanu
Botoşani/Buhăceni: Popa „Cârtiţ㔠a scos satul dator cu 400 milioane lei vechi
Ioan Rotundu
Comunicat de presă PNL Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog