Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27023
De la 07 Ianuarie 2003
122912672

„Întotdeauna am avut acest vis: să păstrez tradiţia”

  • 7 March 2010, 23:00
La invitatia Consulatului General al Romaniei la Jula, in perioada 24-26 februarie, Ileana Gratiana Pop, binecunoscut rapsod, mester popular si instructor salajean, nascuta in localitatea Ciumarna, din judetul Salaj, a fost oaspetele catorva institutii romanesti din Jula, consulat, gradinita, scoala, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, scolile din Micherechi si Chitighaz, si Clubul pensionarilor din Jula, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
Mesagera a culturii si traditiei populare salajene, doamna Pop i-a invatat pe copiii de la gradinita si scoala generala romaneasca tainele confectionarii martisoarelor traditionale. Insotind-o pe doamna Pop la una din orele tinute la scoala din Micherechi, aceasta a prezentat activitatea sa si sa a vorbeasca despre ceea ce le-a oferit in cele doua zile copiilor din Ungaria.
- Ma bucur ca am avut ocazia sa vin in orasul Jula. Eu sunt foarte multumita cand fac ceva frumos de care cineva se bucura. Copii, la care am fost si anul trecut si le-am dat Martisoare au ramas foarte incantati de obiceiul care se pastreaza la noi, in Romania. Martisorul este un obicei pe care l-am pastrat de la mosii si stramosii nostri. Am facut aceste martisoare ca sa le ramana un simbol al vestirii primaverii, deoarece Martisorul si ghiocelul sunt cele care prevestesc primavara. Imi place sa ma ocup de copii, cu care am lucrat mult si acasa. La scoala populara de arta predau „traditii".
Am o expozitie cu costumele populare, care le confectionez eu, dar am expozitie si in tara, unde sunt invitata in fiecare an sa facem o expozitie. Am umblat prin mai multe tari, prin Franta, Italia, Ungaria, Slovacia la festivaluri europene, reprezentand cultura, traditiile si cantecul romanesc. Este un lucru foarte frumos ca sa imi prezint lucrurile confectionate si create de mine. As vrea sa mosteneasca si copiii, pentru ca asa am invatat si eu de la mama, de la bunica mea si de la femeile satului.
La fel pentru dragoste si frumos am reusit sa-mi fac un muzeu al meu particular, acasa, care este destul de mare si sunt asezate unelte din gospodarie, lucruri traditionale confectionate de bunicile noastre, de exemplu am o camasa de o suta de ani. Ma bucur ca vin si copii sa viziteze muzeul si le explic cum erau folosite uneltele de altadata. Intotdeauna am avut acest vis: sa pastrez traditia. In copilarie am inceput cu cantecul, am cantat in cor, pe urma solista in dansuri. Asa ca am reusit toata tineretea sa pastrez aceste lucruri. Iar la un moment dat am avut si coborasuri, un ghinion.
Dintr-un grav accident, sotul meu a plecat dintre noi si am ramas cu doi copii sub cinci ani. Atunci am intrerupt o perioada, dar nu m-am gasit linistea pana nu am reluat aceasta traditie. Mi-am gasit in cantece o mangaiere, o relaxare sufleteasca. Am inceput sa lucrez costume, sa imi fac cantecele mele dupa ceea ce am simtit eu, sa compun versuri, sa-mi cresc copiii si pe urma sa invat copiii altora.
- Ati fost si la Clubul pensionarilor din Jula, unde ati si cantat. Cum ati fost primita?
- Da, am cantat cantece religioase, care se canta acum, in Postul Mare. Am reusit pana acum sa scot sase CD-uri cu muzica religioasa, cu colinde, cu rugaciuni. In rugaciune imi gasesc o relaxare si imi place sa le transmit si acelora care ma asculta. - Ati venit la noi cu peste 300 de Martisoare. V-au fost de ajuns?
- A trebuit sa mai confectionez, pentru ca nu erau de ajuns. Si anul trecut, tot mai cand eram sa ma duc acasa, eram invitata la un program, la care am acceptat sa particip cu mare bucurie. Si acum au fost astfel de invitatii neprevazute, dar e bine ca a fost asa.
- Ce impresie v-a facut comunitatea romaneasca din Ungaria, pe care ati vizitat-o deja pentru a doua oara?
- M-am simtit extraordinar de bine, mai ales ca am participat la un program cultural, unde am avut ocazia sa stim mai multe despre viata pictorului Gheorghe Cohan. Am ramas foarte impresionata de fratele dansului, care ne-a povestit despre viata pictorului. Un lucru foarte important am vazut si mi-a placut ceea ce am vazut: cum se adunau oamenii la sediul Uniunii Culturale, oameni cu suflet romanesc.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răzbunare pripită pe şef
Bucătoria Jurnalul: Salata boeuf
Simţul fin al animalelor, posibila stavilă în faţa cutremurelor
Vrem slănina de porc ucraineană, nu haosul vostru politic
Moldovenii şi istoria lor sau flori pentru Şaghibulin care a folosit corect arma
Vezi cine va conduce PNL după congresul de sâmbătă
Nu de legi avem nevoie, ci de aplicarea lor
Felicitare 8 Marie - primarul municipiului Botoşani
Felicitare 8 Martie - Moldopan SA
Falicitare 8 Martie - Constantin Conţac
Crin Antonescu a pus căluş liberalismului
Ioan Rotundu
Disponibilizaţii din învăţământ nu vor primi salarii comnpensatorii
Comentariul comentariilor (XXXIX)
Ioan Rotundu
Mica publicitate
Oameni care trăiesc din sărăcie, dar cu demnitate
traficul cu mâncare, soluţia pe timp de criză
Captură de aproximativ 60.000 lei la Racovăţ
A refuzat fiola
Serie de acţiuni poliţieneşti desfăşurate în perioada de week-end
Expoziţie de fluturi exotici la Muzeul Judeţean
Inspectorii de la IŞJ Botoşani pleacă în Franţa, în schimb de experienţă
În sistemul bugetar orele suplimentare vor fi compensate şi nu plătite
Părinţii vor avea un rol important în conducerea şcolii
Ei sunt brandul judeţului în politică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog