Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Social
Horoscop
Umor
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14388
De la 07 Ianuarie 2003
122874455
Ioan Rotundu

O ordonanţă emisă de procurorul Andrei Ostafie deschide cutia Pandorei

  • Practicienii în insolvenţă pot da iama prin contul firmei fără a răspunde pena
  • 2 February 2018, 23:00
Despre abuzurile clare, comise la lumina zilei de către judecătorii botoşăneni cu privire la ilegala insolvenţă în care a fost declarată firma C&E CO SRL Flămânzi patronată de către fostul primar Constantin Pitorac (foto) s-a mai scris în Jurnalul, realizându-se şi un reportaj la „Lumea lu’ Rotundu” în care avocatul firmei prezintă gravele nedreptăţi comise firmei.
Prejudiciată cu suma de 873.291,14 lei de către practicianul în insolvenţă Mihaela Lazăr, firma a depus plângere penală împotriva acestea, acuzând-o de „gestiune frauduloasă” şi „abuz în serviciu”.
La plângerea depusă de reprezentantul legal al firmei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani în data de 20.08.2015, organele de cercetare penală au emis în 3.09.2015 o ordonanţă cu privire la începerea urmăririi penale pentru faptele incriminate. Mai bine de doi ani au durat cercetările, mai corect spus au fost tergiversate. Avocatul firmei a fost nevoit să intervină de mai multe ori la organul de cercetare penală pentru a cere efectuarea cercetărilor. S-a mers până acolo că firma s-a adresat instanţei de judecată pentru a reclama tergiversarea cercetărilor iar judecătorul as stabilit termen de efectuarea cercetărilor, termen care n-a fost respectat de procuror aşa că judecătorul a dat un alt termen.
În sfârşit, prin Ordonanţa din 10 noiembrie 2017 dată în dosarul nr. 4715/P%2015, procurorul Andrei Ostafie constată că Mihaela Lazăr a fost cercetată pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă „Constând în aceea că după ce la data 20.07.2015:, a solicitat Băncii Comerciale Române – Sucursala Botoşani, modificarea regulilor de autorizare pe contul bancar aparţinând C&E CO SRL, în sensul înlocuirii persoanei cu drept de semnătură asupra contului, obţinând prerogativa de a dispune efectiv şi exclusiv asupra sumelor de bani aflate sau intrate în contul societăţii, iar apoi, cu încălcarea prevederilor legale, fără aprobarea judecătorului sindic, deşi partea vătămată S.C. C&E CO SRL Flămânzi se afla în faza de observaţie a insolvenţei, prin ordinile de plată din 3.08.2015 a efectuat plata a 450..889,25 lei către S.C. ORIENT SKYLIN CONECT SRL şi plata de 17.151 lei către UNPIR Filiala Botoşani, iar prin ordinile de plată din 11.08.2015 a efectuat plata de 105.787 lei către bugetul de stat (ANAF) şi plata de 61.837,81 lei către CII Lazăr Mihaela, aceasta din urmă plată reprezentând onorariu de succes în procent de 10% din valoarea sumelor distribuite, aşa cum a fost stabilit în şedinţa adunării creditorilor din 9.06.2015, Prin faptele comise cu ocazia administrării patrimoniului persoanei vătămate, a pricinuit acesteia o pagubă, constând în plata în avans, cu încălcarea prevederilor legale , a întregii sume de 635.665 lei faţă de creditorii ale căror creanţe erau contestate, precum şi în plata nejustificată şi cu nerespectarea legii a sumei de 76.168,81 lei (către UNPIR Filiala Botoşani şi onorariu de succes), întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.” Pe înţelesul tuturor, procurorul a clasat dosarul.

Aşadar, procurorul constată comiterea de ilegalităţi în gestionarea patrimoniului firmei, recunoaşte că firma a fost prejudiciată, dar concluzionează că faptele comise nu pot fi pedepsite pentru că legea penală nu le-a prevăzut. Această ordonanţă legiferează practic dreptul lichidatorilor financiari, a practicienilor în insolvenţă, să facă ce vor cu banii din contul firmelor intrate în insolvenţă sau lichidare pentru că n-au a se teme de consecinţe.
În cazul Mihaelei Lazăr, ea nici n-a avut acceptul judecătorului sindic, aşa cum a constatat şi procurorul, dar deşi şi-a depăşit competenţele cu de la sine putere, fapta nu poate fi sancţionată penal pentru că n-ar fi prevăzută în legea penală. În decizia sa, procurorul Andrei Ostafie a înţeles să se folosească de „faptul că în conformitate cu prevederile art, 182 al.3 din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar care acţionează cu bună-credinţă, în limitele atribuţiunilor prevăzute de lege şi a informaţiilor disponibile, nu poate fi tras la răspundere pentru actele procesuale efectuate.”., În susţinerea acestui argument procurorul citează şi o decizie a ÎCCJ, respectiv Decizia 26/12/2008.
Ciudat argument a folosit procurorul de vreme ce acea decizie se referă la activitatea executorilor judecătoreşti în executarea silită, ori în cazul de faţă este vorba de cu totul altă instituţie juridică: cea a insolvenţei reglementată printr-o lege din 2014 faţă de prevederile căreia nu i se poate opune o decizie a ÎCCJ din anul 2008 care se referă la cu totul altă speţă juridică.
Dar, admiţând acest argument juridic, unde este buna-credinţă a Mihaelei Lazăr în actele înfăptuite când ea n-a raportat judecătorului sindic ce vrea să facă, a efectuat plăţi care nu erau certe şi mai ales şi-a tras partea de onorariu, culmea cu primă de succes, pe seama acestor plăţi ilegale. Ce bună-credinţă a avut Mihaela Lazăr când a luat banii din contul firmei şi şi-a plătit cotizaţia la UNPIR?
Urmând aceeaşi logică juridică de constatare a lipsei sancţiunii penale, procurorul o absolvă de răspundere pe Mihaela Lazăr şi de faptele asimilate „abuzului în serviciu”, constatând că ilegalităţile comise nu sunt prevăzute în legea penală. Iată cum, după doi ani şi mai bine de tergiversare a cercetării penale, după mai multe presiuni făcute de judecător asupra procurorului să finalizeze ancheta, procurorul constată că de fapt toate ilegalităţile şi abuzurile comise de Lazăr nu sunt prevăzute de legea penală.
Dar minunăţiile juridice în cazul firmei lui Constantin Pitorac nu se opresc aici, aşa că şi eu voi reveni cu noi dezvăluiri.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum continuă judecătorii să-l şicaneze pe Pitorac
Protejând-o pe Mihaela Lazăr care i-a devalizat contul firmei
Bancul zilei: Nedumerire conjugală
Horoscopul zilei de 1.02.2018
In PSD se discuta deja despre o remaniere guvernamentala
Ce tensioneaza din nou partidul
Ploi si vant, de vineri, in toata tara
Salarii scazute la bugetari:
expertii criminalisti incep protestul fata de scaderea veniturilor cu peste un sfert a veniturilor
Scandalul Microsoft: Parchetul General a sesizat Inspectia Judiciara inca din septembrie 2017
cu privire la Mihaela Moraru Iorga, procurorul de caz
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 2.02.2018
Dezvăluiri despre promiscuitatea morală a cuplului Stavără – Stâncescu
Ioan Rotundu
IPprofesor de la şcoala Tudora anchetat pentru gesturi şi limbaj porno
Ioan Rotundu
Primarul Târzioru acuzat că a pus de-o spălătorie auto sub pereţii muzeului
Ioan Rotundu
Marea noastră tragedie
Ioan Rotundu
Romania TV: Taieri de salarii pentru 40.000 de bugetari
Kovesi, prima reactie in scandalul Microsoft:
Ca sef de institutie nu am alte parghii la indemana decat sa sesizez Inspectia Judiciara, atunci cand un procuror greseste. / Nu este niciun motiv sa-mi dau demisia
Catrenul săptămânii
Preotul maniac, ierarhii ticăloşi şi educatorii nevolnici
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog