Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12207
De la 07 Ianuarie 2003
122872274

Ion Iliescu si Petre Roman, la Parchet, in dosarul mineriadei.

  • Cercetarile au fost extinse, dupa ce au aparut noi victime
  • 15 May 2017, 23:00
Fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Petre Roman, au fost, luni, la Parchet, pentru audieri in dosarul mineriadei din 1990, ambii avand calitatea de inculpat, relateaza News.ro. Potrivit Antena 3, cercetarile pe numele celor doi au fost extinse, intrucat au aparut noi victime in acest dosar.
UPDATE Cercetarile pe numele fostului presedinte Ion Iliescu si Petre Roman au fost extinse, dupa ce, acum aproximativ o luna, au aparut peste 20 de noi victime ale Mineriadei. Acestea s-ar fi prezentat la Parchetul general, au depus plangeri si au fost introduse in dosar.
Incepand din 11 ianuarie in afara de Roman si Iliescu, au fost la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, Virgil Magureanu, Emil "Cico" Dumitrescu si Miron Cozma.
Si Andrei Plesu, fost ministru al Culturii in iunie 1990, a fost audiat in calitate de martor in acest dosar. Tot ca martor a fost audiat si Dumitru Mazilu, fost prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, pentru a da declaratii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.
In dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, fata de Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale si Mugurel Cristian Florescu, general in rezerva, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare.
In acelasi dosar a fost pusa in miscarea actiunea penala, pentru infractiuni contra umanitatii, si fata de amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Adrian Sarbu, fost sef de cabinet si consilier al primului ministru in iunie 1990, Miron Cozma, fost presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului".
De asemenea, au fost pusi sub acuzare Matei Drella, la data savarsirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Miniera Barbateni, Cornel Burlec Plaies, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul in rezerva Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Scolii Militare Superioare de Ofiteri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unitatii Militare 0575 Magurele, apartinand Ministerului de Interne.
Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii. In urma atacului au fost ucise prin impuscare patru persoane si au fost ranite prin impuscare alte trei.
De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vatamari ale integritatii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.
Agentia de stiori HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Microsoft critica faptul ca guvernele stocheaza "arme cibernetice"
si spune ca uriasul atac trebuie luat ca un semnal de alarma: E ca si cand de la Armata SUA cineva ar fura rachetele Tomahawk
Bancul zilei: Dezamăgirea de după căsătorie
Horoscopul zilei de 16.05.2017
Proiectul de modificare a Legii referendumului,
raport favorabil in comisia juridica. Referendumul pentru revizuirea Constitutiei - in ultima duminica a perioadei de 30 de zile dupa adoptarea initiativei de revizuire
BNR a revizuit in scadere, la 1,6%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an
Seful ANAF: Le solicit angajatilor sa isi reia lucrul
si ii asigur ca voi face demersurile necesare pentru a gasi solutii
Isarescu: Personal nu vad o criza in ceea ce numim domenii clasice.
Dar vad rabufniri din acestea cum este problema atacurilor cibernetice
Fenomenul Schit Orăşeni sau cum religia distruge credinţa
Ioan Rotundu
Muzeul Judeţean Botoşani – Comunicat de presă
Marele compozitor moldovean Eugen Doga concertează azi la Botoşani
* eveniment muzical de excepţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog