Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24445
De la 07 Ianuarie 2003
122884512

Ion Popescu în apărarea emisiunilor de limba română din Ucraina

  • 23 February 2009, 23:00
Liderul romanilor din Ucraina, dr. Ion Popescu, protesteaza vehement de la tribuna parlamentara impotriva noilor incalcari de catre guvernul de la Kiev a drepturilor romanilor din Ucraina prin incercarile de a reduce si elimina emisiunile in limba romana din repertoriul postului de radio «Bucovina» din regiunea Cernauti, transmite corespondentul Romanian Global News din Ucraina, citand un comunicat al U.I. Comunitatea Romaneasca.
In urma monitorizarii efirului statiunii de radio "Bucovina", efectuate in luna noiembrie 2008 de catre reprezentantul Consiliului national al Ucrainei in problemele televiziunii si radiodifuziunii in regiunea Cernauti, s-a constatat ca licenta Teleradiocampaniei regionale Cernauti de Stat pentru eterul «Aici Cernauti: In eter statiunea de radio BUCOVINA» a fost eliberata doar pentru emisiunile in limba ucraineana, desi, dupa cum au constatat monitorizatorii, de fapt emisiunile erau realizate dupa cum urmeaza: 94,02% - in limba ucraineana si 5,98 - in limba romana.
Ca rezultat, reprezentantii actualei puteri in loc sa ceara introducerea schimbarilor necesare in licenta - au cerut «inlaturarea incalcarii legii» (adica eliminarea emisiunilor in limba romana). Fiind interpelat de catre alegatorii romanofoni, Ion Popescu, Presedintele Comunitatii Romanesti din Ucraina, in numele fractiunii Partidului Regiunilor din Rada Suprema, vineri, 20 februarie a.c., de la tribuna parlamentara, a protestat vehement impotriva noilor tendinte a actualei puteri portocalii de a asimila minoritatea autohtona romaneasca din Ucraina.
Liderul romanilor din Ucraina a adus la cunostinta parlamentarilor, ca emisiunea in limba romana «Fiti cu noi» a fost inclusa in reteaua statiunii de radio «Bucovina» la rugamintea populatiei romanofone, care conform datelor oficiale constitue 19,8% din populatia regiunii si locuieste preponderent in zona rurala, unde este ruinata reteaua de radiou prin fir, mai ales in urma inundatiilor din vara anului 2008.
Emisiunea in cauza era difuzata in zilele de lucru intre 15.05 si 15.55, din care 4-5 minute reveneau textului crainicului, 10-15 minute - conversatii interactive cu ascultatorii, restul 35-40 minute erau transmise cantece de estrada si populare romanesti. Ca rezultat a sesizarii organelor de control, statiunea de radio «Bucovina» la prima etapa, din decembrie 2008, deja a redus formatul emisiunii la 4 minute de noutati in limba romana, precum si un mic concert de muzica romaneasca cu o prezentare in limbile ucraineana si romana.
Ca rezultat, in media pe 24 ore partea programelor in limba romana o constite doar 0,5-0,7% si risca sa dispara in cazul insistrii asupra acestui fapt pe motive formale de catre functionarii din cadrul Consiliului national al Ucrainei in problemele televiziunii si radiodifuziunii.
Dr. Ion Popescu, a indicat ca prin aceste acte se incalca flagrant punctul 3 al articolului 22 al Constitutiei Ucrainei prin care se «interzice reducerea volumului si formelor drepturilor si libertatilor existente». Se incalca si obligatiunile internationale ale Ucrainei si, in primul rand, prevederile Cartii europene a limbilor regionale sau minoritare, care in conformitate cu legea «Privind acordurile internationale» au prioritate fata de legislatia interna. Deputatul roman a declarat ca daca functionarii de stat din cadrul Consiliului national al Ucrainei in problemele televiziunii si radiodifuziunii nu cunosc prevederile legislatiei si obligatiunile internationale ale Ucraine - ei nu au ce cauta in puterea executiva. Paradoxal e ca aceasta putere nationalista portocalie se declara a fi proeuropeana... », se arata in comunicatul primit la redactie.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Preşedintele Ţâbuleac şi-a dat avizul pentru Regulamentul societăţii „Apa Grup”
Regulamentul ne este total defavorabil, iar pierderile din reţea sunt la 60% acest Regulament urmează a fi va fi aprobat de către consilierii judeţeni şedinţa Consiliului Judeţean a fost convocată pentru 26 februarie
Cei şapte magnifici care au cucerit PSD-ul Botoşani
Ce mai scot francezii din România?
Reforma şi depolitizarea serviciilor publice de radio şi televiziune
Povestea bătrânei statuete “OSCAR”
După pomenile electorale, parlamentarii brevetează practica
votul legilor contra beneficii politice!
Comentariul comentariilor XXXVII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Mica publicitate
E timpul pentru o schimbare!
„Mărţişor dorohoian” la cea de-a 26-a ediţie
Poliţiştii comunitari vor fi luaţi la analizat
Secretarii de Primării s-au mai disciplinat
Un patron botoşănean a fentat statul cu peste 1.000.000 lei
Autorităţile speră ca Paştele să-i prindă pe sinistraţi în casă nouă
Las’ că i-o repară Monica!
Ioan Rotundu
Ţăranii pot depune cererile de spriji9n financiar pentru 2009
Răpus de diabet la doar 14 ani
Orice eveniment neplăcut din Sănătate va fi raportat la minister
Listă lungă de aşteptare pentru medicamentele costisitoare
Precum sclavii în Evul Mediu, aşa vor fi vânduţi şi pacienţii de către medici
Curiozitatea blondei
Curiozitatea blondei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog