Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
830
De la 07 Ianuarie 2003
123124401
pnl

Ipocrizia lui Liviu Dragnea privind regionalizarea

  • 20 February 2013, 23:00
Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, debutul procesului de regionalizare/descentralizare, unul dintre cele mai mari proiecte ale Romaniei dupa 1989. Potrivit acestuia, costurile acestui proces vor fi zero si se va realiza totodata o economie in privinta cheltuielilor de personal si cu serviciile publice. Toti pasii acestui proces vor fi trimisi Comisiei Europene, a subliniat Dragnea, citat de Agerpres.
Cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces este format din doua mari "corpuri" - un Consiliu consultativ pentru regionalizare si un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltarii Regionale. "De astazi incepe oficial unul dintre cele mai mari proiecte nationale ale Romaniei de la Revolutie incoace, poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte de consens national, un adevarat proiect de tara.
Cred ca, dupa multi ani de conflicte politice, sociale, putem spera ca acest proiect poate fi unul dintre proiectele care sa aduca la aceeasi masa toti romanii. Putem avea taria sa fim intai romani si abia dupa aceea sa fim pesedisti, penelisti, conservatori, pedelisti, pedelisti, populari, udemeristi si asa mai departe", a subliniat Liviu Dragnea.
El a precizat ca la realizarea acestui proiect national sunt chemati sa participe toti factorii politici interesati, partidele politice, sindicatele, ONG-urile si nu in ultimul rand oameni de inalta expertiza, profesori, doctori, academicieni, specialisti in ceea ce priveste descentralizarea si regionalizarea, "oameni care intr-adevar au avut aceste preocupari de-a lungul anilor si care vor sa participe la finalizarea acestui proces".
"Regionalizarea, asa cum o incepem astazi, nu este neaparat un proiect politic, este un proiect national, este un proiect al Romaniei, este un proiect care va fi rezultat al unui proces realizat de o echipa de elita a societatii romanesti", a subliniat Liviu Dragnea.
Intre principiile descentralizarii regionale se afla cel al subsidiaritatii, care consta in exercitarea competentelor de autoritatile administrative locale situate la nivel administrativ cel mai aproape de cetatean si care dispune de capacitatea administrativa necesara; principiul asigurarii resurselor integrale pentru exercitarea competentelor transferate, principiul responsabilitatii autoritatilor administratiei publice si regionale in raport cu competentele si cu competentele si atributiile pe care le vor avea; principiul asigurarii unui proces de descentralizare stabil, gradual, predictibil, transparent, bazat pe criterii si reguli obiective care sa nu constranga activitatea autoritatilor administratiei publice locale sau regionale, dupa caz, sau sa limiteze autonomia financiara locala; principiul echitatii, care implica asigurarea accesului tuturor cetatenilor la serviciile publice si de utilitate publica, principiul democratiei participative, principiul, cheltuirii eficiente a resurselor financiare.
Obiectivele strategice ale regionalizarii si descentralizarii sunt cele prevazute in Programul de guvernare - competente care sa fi atribuite regiunilor, economie afaceri, fonduri europene, infrastructura, educatie, sanatate, mediu, agricultura, protectie sociala, cultura, turism, situati de urgenta, amenajarea teritoriului, tineret si sport.
In ceea ce priveste cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces, exista doua mari "corpuri" - un Consiliu consultativ pentru regionalizare si un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltarii Regionale.
Potrivit ministrului Dragnea, Consiliul consultativ pentru regionalizare este un organism cu rol strategic, va avea scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ teritoriale, care va functiona pe trei paliere de expertiza - un grup de lucru academic care va cuprinde 10 personalitati din mediul universitar si academic, oameni de inalta expertiza, profesori-doctori in sociologie, urbanism, amenajarea teritoriului si alte domenii care vor asigura expertiza necesara pentru conturarea profilului viitoarelor regiuni.
Un al doilea palier va fi un grup de lucru format din parlamentari si alesi locali - reprezentati din partea fiecarui partid politic parlamentar, reprezentanti din comisiile de specialitate din Parlament, reprezentanti din toate structurile asociative ale autoritatilor locale care au rol de consultare si formulare de propuneri aplicate privind descentralizarea.
Al treilea palier va consta intr-un grup de lucru al societatii civile alcatuit din reprezentanti ai principalelor patronate, sindicate si ONG-uri cu rol, de asigura expertiza din domeniul de activitate al fiecaruia si de a propune solutii pentru a preintampina riscurile de dezvoltare neechilibrata a regiunilor si a asigura cadrul de consultare cat mai larga pentru fundamentarea si definitivarea solutiilor propuse.
"Acest Consiliu consultativ, organizat pe trei paliere, isi va fundamenta propunerile pe baza unor analize de specialitate si studii de impact si altor date privind problematica Romaniei la nivel european. De asemenea, vom avea consultanta si expertiza din partea unui specialist al Comisiei Europene de la Strasbourg", a mentionat ministrul Dezvoltarii Regionale.
Comitetul tehnic interministerial pentru descentralizare si regionalizare, care va fi condus de Liviu Dragnea, va fi format din toate ministerele care vor fi implicate in descentralizarea unor competente catre nivel regional, cu principal rol de a transpune in acte normative, de a operationaliza. toate strategiile si propunerile formulate de Consiliul consultativ.
Toate politicile, toate propunerile de descentralizare pe fiecare sector vor fi analizate, realizate si propuse de ministrul care conduce respectivul minister, urmand ca la nivelul fiecarei astfel de institutii sa se constituie grupuri de lucru pentru acest proces.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Foloase trase din „secretul scrisorii”
Gastronomie: cGulaş cu carne de porc
Un membru BCE insistă pentru austeritate fiscală, în pofida creşterii economice slabe
Nemţii îşi vând bisericile, românii şi le înalţă
Magnatul rus Vladimir Potanin îşi donează jumătate din averea de 12 miliarde de dolari
O alt㠄javră ordinară”
Ioan Rotundu
Petru BOGATU: Gorniştii şi bocitoarele
Un document care costă 2 milioane RON şi care- nu-i bun de nimic
Ţurcanu, coada de topor botoşăneană a lui Crin Antonescu
Rapacitatea celor de la HSR va fi sancţionată penal
Primarul Portariuc continuă să braveze cu promisiuni
Botoşani: 40 de profitori ai banilor de la APIA cercetaţi penal
Botoşani: Scandalul cărnii de cal s-a mutat la firma familiei Ţurcanu din Dracşani
Tânărul care a înjunghiat un taximetrist încă nu a fost prins
Percheziţie a poliţiştilor soldată cu confiscări importante
Spitalele botoşănene nu mai pot organiza licitaţii la
Posturile vacante din învăţământ ies la iveală
Damian a devenit manager printr-un concurs lipsit de glorie
Pintilii s-a dumerit ce are de făcut cu procesului câştigat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog