Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Administraţie
Horoscop
Umor
Decese
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11242
De la 07 Ianuarie 2003
122871309

Istoricul Neagu Djuvara a murit la varsta de 101 ani

  • 25 January 2018, 23:00
Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, la varsta de 101 ani. Istoric, diplomat, filozof, jurnalist si romancier, Neagu Djuvara se nascuse la 18 august 1916, la Bucuresti, intr-o familie aristocrata de origine aromana. In perioada comunista, Neagu Djuvara si-a petrecut zeci de ani in exil, el revenind in tara dupa decembrie 1989.
Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris, fiind licentiat in Litere la Sorbona (1937) si doctor in Drept (Paris, 1940).
In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Neadu Djuvara a luat parte la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie - noiembrie 1941), fiind ranit in apropiere de Odesa.
In mai 1943, Neagu Djuvara a fost angajat prin concurs la Ministerul de Externe, iar in dimineata zilei de 23 august 1944 a fost trimis curier diplomatic la Stockholm, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica. Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, el avea sa ramana in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii au preluat si acest minister, potrivit Wikipedia.
Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, Neagu Djuvara hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale exilului romanesc (secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, la Paris; ziaristica; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare "Carol I").
In 1961, Djuvara pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va petrece 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine. In paralel, el este profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey.
Tot in aceasta perioada, Neagu Djuvara si-a reluat si studiile de filosofie la Sorbona. In mai 1972, obtine doctoratul de stat la Sorbona cu o teza de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog si filozof Raymond Aron. Mai tarziu, obtine si o diploma a prestigiosului Institut national de limbi si civilizatii orientale de la Paris.
Din 1984 este secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa decembrie 1989, cand se intoarce in tara. Din 1991 in 1998 este profesor - asociat la Universitatea din Bucuresti.
Neagu Djuvara a fost si membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi si al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 26.01.2018
Locatarii unui bloc de pe strada Sucevei sunt în rahat… la propriu
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Drăgălăşenii între soţi
Negocieri dure PSD- ALDE: Dragnea i-a cerut lui Tariceanu sa si-l asume pe Tudorel Toader
la ministerul justitiei/ Ce sanse sunt sa fie pastrat si ce vor pesedistii de la partenerii de Coalitie
Jjudecat pentru ca ar fi pretins favoruri sexuale unei soferite
Apar super-bugetarii. Guvernul vrea sa dea spor de 75% din salariu tuturor angajatilor de la Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii
Poliţistul Panţâru , protectorul hoţilor din comuna Truşeşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog