Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23380
De la 07 Ianuarie 2003
122883447

Italia: Primul autocar cu femei și copii a plecat înspre România

  • 31 May 2012, 23:00
Marţi seara, la ora 23:30, a plecat înspre România primul grup de români din zona afectată de cutremur. 38 de femei şi 22 de copii au adunat puţinele lucruri pe care le mai aveau şi s-au suit într-un autocar, la Mirandola, pentru a scăpa din infernul din Emilia Romagna.
Majoritatea vor ajunge în Moldova, la Botoşani, Suceava, Iaşi. Bărbaţii au rămas în Italia, cu speranţa de a-şi relua munca şi a-şi recupera măcar o parte din agoniseala de o viaţă în Italia.
“Marţi ne-am deplasat la Mirandola şi alte localităţi afectate de cutremur, împreună cu consulul general Eugen Pineta, de la Bologna. Am făcut o listă cu cei care doresc să se întoarcă în ţară. Cei de la consulat au făcut pe loc, gratis, fotografii şi documente de călătorie pentru românii care le-au solicitat. Erau mai ales mulţi copii care nu aveau nici documente de naştere, au pierdut documentele sub dărâmături”, ne-a spus Ştefan Stănăşel, întreprinzător român din Prato.
"E un infern"
“Spre seară, a sosit şi autocarul. După ce transportul a fost achitat. Au urcat 38 de femei şi 22 de copii, printre ei şi sugari, de o lună sau două luni. Majoritatea sunt din nordul Moldovei: Suceava, Botoșani, Iași. Bagaje, aveau puţine, ce au reuşit să adune din case. Bărbaţii au rămas. Era un infern, am citit frica în ochii oamenilor. Eu nu aş fi rămas nici cinci minute acolo, mi-aş fi trimis şi eu soţia şi copiii acasă”.
Comitet de ajutorare a sinistraţilor
Transportul a fost posibil datorită generozităţii unui om de afaceri român, Liviu Lipot, care a plătit biletele tuturor românilor care au vrut să se întoarcă. Câţiva români din regiunile Toscana şi Emilia Romagna, conduşi de Ştefan Stănăşel din Prato, au înfiinţat un Comitet care să coordoneze operaţiunile de ajutorare a conaţionalilor afectaţi de seism: “Suntem 17 asociaţii şi alţi voluntari, am înregistrat Comitetul la sediul regiunii Emilia Romagna, avem acreditarea MAE prin consulatul de la Bologna. Nu este o acţiune politică sau electorală, suntem oameni cu convingeri politice diferite care vrem să facem ceva util. Dacă nu, am sta să ne uităm la televizor”.
1000 de români fără muncă
Deşi nu au fost români printre victime, conaţionalii noştri au de înfruntat o situaţie dificilă. “Mulţi dorm în maşini, sunt probleme cu spălatul, cu toaleta. Se mai şi ajută unii pe alţii, dar oricum, e greu. Mai este şi problema legată de muncă, mulţi nu mai au unde lucra, alţii îşi aşteaptă salariile.
Am calculat că ar fi între 800 şi 1000 de români care şi-au pierdut locul de muncă, ar trebui să intervină şi sindicatele”.
Stănăşel ne mai declară că se va duce, în cursul zilei de miercuri, din nou în localităţile afectate de cutremur: “Îl vom însoţi pe consulul Pineta, altfel nici nu am fi lăsaţi în acea zonă”.
Liviu Lipot, cel care a plătit autocarul pentru românii care s-au întors în România, ne-a spus că intenţionează să mai organizeze un transport, “dacă vor mai fi români care vor să plece”. Tot el a cumpărat un tir cu apă pentru sinistraţi, dar nu vrea să ne spună cât a cheltuit în total: “Decizia de a-i ajuta a fost luată a doua zi după primul cutremur. Acum vom duce apă, vedem ce se mai poate face în teritoriu”
De ce au nevoie românii din zonele afectate? Stănăşel răspunde: “În primul rând, să se ştie de existenţa lor. Apoi, de documente, de un loc de dormit. Este o familie care a făcut cerere în patru locuri pentru un cort, nu i-a fost aprobată niciuna.
Alţii au nevoie de motorină. Românii sunt împrăştiaţi, e o nebunie. Ceea ce vrem să facem noi este să monitorizăm situaţia, să organizăm un punct de reper, un camper cu steagul României”.
Iată numerele de contact: 3487880736/ 3409770006/ 3284036001
Un material de Miruna Căjvăneanu Gazeta Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Examen la BAC
Botoşani: Campania electorală văzută la ea acasă (VIII)
Comunicat de presă – APIA Botoşani
Mii de ţigări de contrabandă transportate cu căruţa
Cei care l-au huiduit pe Victor Ponta au fost amendaţi cu câte 700 lei
Elevii din clasa pregătitoare vor primi gratuit fructe la şcoală, începând din acest an
Elevii din clasa pregătitoare vor primi gratuit fructe la şcoală, începând din acest an
JPIS Botoşani are un nou director
O nouă analiză a datoriilor acumulate de şcoli la constructori
S-a modificat programul de lucru la CAS Botoşani
Redeschiderea Spitalului de la Darabani, în analiza guvernanţilor
Ministerul Sănătăţii a dispus control amplu la Spitalul “Mavromati”
Valeriu Mihalache, consilier pentru o lună
Gica Huţanu de la APIA a intrat în mâinile DNA
Botoşani: O investiţie care ne uşurează accesul în zona Pieţei
parcarea subterană a fost inaugurată
Actul de naştere al Zonei Metropolitană ajuns în mâinile Primăriei Botoşani
Florin Ţurcanu şi noul său şantaj
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog