Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10750
De la 07 Ianuarie 2003
122896399

Iustin Pîru, între credinţă şi legionarism

  • 28 July 2014, 23:00
După difuzarea reportajului intitulat “Mănăstirea Petru Vodă. Schitul Poiana”, duminică, ieşid prin oraş pentru a vedea pe viu cum este administrat de actualul primar Ovidiu Portariuc, am fost acostat de câţeva persoane şi mi s-a reproşat că n-am făcut bine că l-am amestecat pe părintele Iustin Pîrvu cu Mişcarea legionară iar includerea în reportaj a secvenţei cu poetul Radu Gyr a fost total neinspirată.
Nu-i cunosc pe respectivii, nu ştiu ce-au lucrat sau ce lucrează, dar pot spune cu toată convingerea că sunt extrem de slab informaţi sau chiar deloc şi că au rămas sclavii propagandei comuniste. Sunt convins că acele persoane n-au habar că există un volum intitulat Istoria mişcării legionare şi că mai există un alt volum de peste 1000 de pagini, intitulat “Cartea Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu” scris de istorici reputaţi.
În aceste două cărţi de referinţă în cunoaşterea istoricului Mişcării legionare sunt explicate necesitatea aparţiei acestei mişcări şi evoluţia ei până la ieşirea de pe scena politică a României. Însă nu despre istoricul Mişcării legionare mi-am propus să comentez ci despre reproşurile care mi s-au făcut.
Cei în cauză, şi alţi mulţi, foarte mulţi ca ei, necitind nimic despre Mişcarea legionară, având doar informaţiile primite în regimul comunist , n-au de unde şti că mişcarea a fost iniţiată de intelectualii de frunte ai ţării şi că ea a apărut ca urmare a unei clase politice la fel de ticăloşite ca şi cea de azi. Mişcarea şi-a propus să cureţe clasa politică de lichele şi trădători, de farsori şi oportunişti şi să redea demnitatea poporului român, acea demnitate câştigată de-a lungul istoriei.
Iar Mişcarea legioinară s-a bazat pe crtedinţa ortodoxă a poporului român. Credinţa a fost miezul acestei Mişcări, de aceea preoţii au intrat în Mişcare într-o proporţie covârşitoare. După asasinarea căpitanului Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mişcării şi instalarea la conducere a căpitanului Horia Sima, Mişcarea a fost deturnată de la scopul propus iniţial şi compromisă prin infiltrarea în rândurile ei a unor persoane provocatoare şi cu orientare criminală, mareşalul Antonescu fiind unul dintre politicienii vremii capii care au dorit compromiterea.
Părintele Iustin Pîrvu a intrat de tânăr în Mişcarea legionară pentru că a crezut în necesitatea ei. Pentru că a aderat la Mişcare, comuniştii l-au condamnat la ani grei de închisoare. Era firesc ca părintele să se cunoască cu poetul Radu Gyr, cel care a scris versurile Imnului legionarilor şi care a scris multe alte poezii patriotice izvorâte din sentimente sincere şi nu plăsmuite pentru a profita de favorurile puterii de tunci.
Şi poetul, şi părintele Iustin au stat împreună în închisorile comuniste, ceea ce le-a sudat şi mai mult prietenia. A fost o prietenie bazată pe afinităţi de credinţă, de dragoste faţă de ţară şi de naţiunea română. Când Radu Gyr a murit şi a fost înmormântat la Ploieşti, părintele Iustin a considerat de datoria sa să-l aducă şi să-l înhumeze la Mănăstirea Petru Vodă, în pământul sfinţit de martirii neamului, de fruntea intelectualităţii României care a murit în chinuri groaznice în închisorile comuniste.
Ar fi fost un sacrilegiu şi o impietate asupra memoriei părintelui să fi realizat reportajul fără a evidenţia personalitatea celor doi aşa cum le-a împletit-o destinul. Şi nu puteam filma la Schitul Poiana interviul cu părintele Hariton fără a nu începe reportajul cu duhovnicul său care a fost părintele Iustin Pîrvu şi care i-a încredinţat misiunea creştinească de a ridica schitul. Eu cred că un astfel de reportaj trebuie privit şi prin prisma istoricului personajelor nu numai prin raportarea la prezent.
Nu vreau să-i jignesc pe acei botoşăneni care mi-au adresat reproşuri pentru că până ieri nu i-am văzut în viaţa mea dar dacă din întâmplare vor citi aceste rânduri să ştie că nu poţi înţelege mersul istoriei aplicându-i tiparele propagandei comuniste. În urma evenimentelor din decembrie 1989 am obţinut dreptul de a gândi liber. Este păcat că unii dintre noi nu ştiu să se folosească de acest drept .
7.10.2013

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Trăiri patriotice care au scos Darabanii din anonimat
Răzbunare liberală şi hoţii în stil românesc
Bancul zilei: Întrebare cu subînţeles
Horoscopul zilei
COMUNICAT DE PRESĂ - Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog