Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6127
De la 07 Ianuarie 2003
122891776
Jose Socrates:

Portugalia va cere asistenţă financiară UE

  • 7 April 2011, 23:00
Portugalia va cere asistenta financiara de la Uniunea Europeana (UE), dupa ce criza politica a impins costurile de finantare la niveluri record, devenind al treilea stat din zona euro care solicita ajutor international, potrivit Bloomberg. Portugalia intentioneaza sa solicite finantari de pana la 75 miliarde de euro, au aratat doi oficiali europeni.
"Am incercat totul, dar am ajuns intr-un moment in care, daca nu am lua aceasta decizie, ar aduce riscuri pe care nu ni le putem permite", a declarat miercuri seara premierul demisionar Jose Socrates.
Tot miercuri, ministrul portugez de Finante, Fernando Teixeira dos Santos, a recunoscut ca este "necesar" ca Portugalia sa recurga la "mecanismele financiare disponibile in cadrul european", intr-un interviu acordat cotidianului economic Jornal de Negocios si citat AFP. "Apreciez ca este necesar sa recurgem la mecanismele financiare disponibile in cadrul european", a declarat ministrul.
"Tara este impinsa de o maniera iresponsabila spre o situatie dificila pe pietele financiare", a continuat acesta, referindu-se la respingerea de catre Parlament a noului program de austeritate al guvernului socialist, care a dus la demisia, in 23 martie, a premierului Jose Socrates.
"In fata acestei situatii dificile, care ar fi putut fi evitata, cred ca este necesar sa recurgem la mecanismele de finantare disponibile in cadrul european, in conditii adaptate la actuala situatie politica", a continuat Texeira dos Santos, subliniind insa ca acest lucru "va cere, de asemenea, participarea si angajarea principalelor forte si institutii politice".
Randamentele obligatiunilor emise de guvernul portughez au atins niveluri record dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat in data de 23 martie, ca urmare a respingerii de catre Parlament a propunerilor de reduceri bugetare.
Cererea Portugaliei pentru ajutor financiar din parte UE este o miscare responsabila pentru stabilizarea situatiei din tara si din Europa, sustine comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn. "Aceasta este o miscare responsabila a guvernului portughez, realizata de dragul stabilitatii economice in tara si in Europa", a declarat Rehn pentru Reuters. "Valoarea ajutorului se va stabili in scurt timp", a adaugat comisarul.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, ca solicitarea Portugaliei pentru activarea mecanismelor de sprijin financiar "va fi procesata in cel mai scurt timp, in conformitate cu normele aplicabile".
Barroso si-a reiterat "increderea in capacitatea Portugaliei de a-si depasi dificultatile actuale, cu ajutorul partenerilor sai".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tânăra căsătorită
Contrabandişti reţinuţi la frontieră cu focuri de armă
Caricatura zilei
Majoritatea parlamentara se va reconfigura într-un viitor apropiat, posibil până la toamnă
Plantele modificate genetic nu prezintă riscuri pentru sănătate
Creşterea salariilor profesorilor va duce la concedierea a 100.000 de bugetari
Unul dintre apropiaţii lui Barack Obama, arestat pentru solicitarea serviciilor unei prostituate
Cui vinde România energie electrică şi la ce preţ?
Nicolae Ceauşescu ar "muri de invidie" dacă ar vedea producţia actuală de cereale la hectar
Taxa auto e prea mare şi descurajează cumpărarea de maşini second-hand din alte state
UN ULTIM OMAGIU
Judecat pentru furtul a câteva lighene ruginite
Poliţişti locali trimişi la perfecţionare la Iaşi
„ Să le fie ruşine!”
este mesajul preşedintelui Ţâbuleac către ministrul Sănătăţii
Preşedintele Ţâbuleac vrea încă un mandat în fruntea CJ
Pietonalul Unirii va fi gata abia în luna august
Toamna aceasta facem cumpărăturile la Mall Botoşani
Ţâbuleac nu se angajează într-o lupotă cu Flutur
Pe lista de aşteptare a tratamentului hepatitelor cronice
Au sărbătorit Ziua Mondială a Sănătăţii pe la uşa şefilor
Cu ochii pe gradaţiile de merit
Şefa IŞJ a ordonat directorilor de şcoli boicotarea proceselor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog