Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15813
De la 07 Ianuarie 2003
122875880

Judecatorul Horatius Dumbrava vrea ca presedintele Iohannis sa medieze conflictul dintre magistrati si SRI

  • privind posibila implicare a Serviciului in justitie
  • 26 May 2015, 23:00
Judecatorul Horatius Dumbrava a propus marti plenului Consiliului Superior al Magistraturii sa fie invitat presedintele Klaus Iohannis la o viitoare sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, acesta urmand sa medieze conflictul dintre magistrati si Serviciului Roman de Informatii privind posibila implicare a SRI in actul de justitie.
Dumbrava a invocat in sustinerea propunerii sale art.133 alin. 6 si art.80 din Constitutie, care se refera la calitatea sefului statului de mediator intre puterile statului, dar si ca acesta prezideaza lucrarile Consiliului Superior al Magistraturii la care participa, si a facut aceasta propunere in contextul discutarii solicitarilor Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania privind sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a efectua verificari legale in vederea stabilirii posibilei afectari a independentei justitiei si magistratilor de catre SRI.
"Inainte de a ne pronunta noi sau a trimite la IJ, eu cred ca de un astfel de dialog institutional este nevoie. Domnia sa poate sa participe. (...) Nu e vorba de CSAT. Art.133 alin. 6 din Constitutie spune foarte clar ca atunci cand participa presedintele Romaniei prezideaza CSM. (...) El trebuie sa medieze intre autoritatile publice ale statului si de abia dupa aceea sa ne adresam, eventual, dupa ce avem un astfel de dialog, Inspectiei Judiciare.
Pentru ca daca noi ne adresam IJ, nu stiu daca IJ poate sa aiba un dialog cu serviciile de informatii, daca pot sa afle ce s-a dorit prin campul tactic. Pot doar sa interpreteze de o anumita maniera. (...) Mai ales ca e SRI. Din pacate (...), domnul director Eduard Hellvig in loc sa clarifice lucrurile mai mult le-a complicat ", a afirmat Dumbrava, potrivit Agerpres.
Seful CSM, Marius Tudose, a mentionat ca nu trebuie chemat presedintele la CSM, pentru ca poate sa vina oricand doreste si ca nu este un conflict in acest moment intre institutiile publice ca sa intervina pe atributia de mediere.
Anterior, un alt membru CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a sustinut ca trebuie solicitate SRI, generalului Dumitru Dumbrava explicatii in legatura cu ceea ce semnifica pentru acesta "campul tactic".
"Totusi, termenul acesta lasa posibilitatea unor interpretari in zona instantelor, mai ales care nu au legatura in activitatea de judecata cu ceea ce inseamna culegerea si punerea la dispozitie a unor informatii. Lasa posibilitatea opiniei publice sa isi exprime eventuale dubii cu privire la impartialitatea judecatorilor, la un proces judiciar corect", a apreciat Muscalu.
Dumbrava a atras atentia ca pe rolul instantelor au fost dosare de spionaj, in care sunt implicate inclusiv secrete de stat, facand referire la Omar Hayssam.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut luni, 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii sa apere indepenta justitiei si a magistratilor in fata suspiciunii ca SRI se implica in actul de justitie, conform unui comunicat de presa al UNJR, citat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, alaturi de un grup de judecatori, a solicitat "Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila a implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si, implicit, corectitudinea actului de justitie".
Solicitarea judecatorilor a fost facuta in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, a afirmat ca instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru SRI, si ca "in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze".
"Asemenea afirmatii sunt de o gravitate fara precedent si aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor", se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Dimensiunea uriaşă a escrocheriilor preotului dărăbănean Nicodim
donaţii, sponsorizări, bani guvernamentali, totul dispărut fără urme
Bancul zilei: „Modestia” prietenului
Reţeta zilei: Altfel de borş pescăresc
Horoscopul zilei
Excedent bugetar de 6 miliarde de lei dupa primele 4 luni
Unul dintre medicii decorati luni de Klaus Iohannis este cercetat pentru luare de mita.
Administratia Prezidentiala: Managerul spitalului a propus spre decorare mai multe cadre medicale
Robert Cazanciucvrea să curăţe justiţia de agenti acoperiti
DNA ii cere Senatului sa predea, pana maine, toate inscrisurile din 2014 si 2015 a Comisiei de Regulament
Sebastian Grapa, presedintele Comisiei de Regulament: Este vorba de dosarul Sova
Alina Gorghiu despre motiunea de cenzura a PNL
Ponta incalca drepturi fundamentale. Sansele sunt de 99,9% ca Ponta sa ignore in continuare votul prin corespondenta
Adunătura de impostori şi lichele vrea la guvernare
Ioan Rotundu
Şiretenia evreiască a lui Isărescu
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Ţigănească
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog