Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2102
De la 07 Ianuarie 2003
123125673
pnl

Kievul ia din teritoriul Basarabiei

  • 22 May 2008, 23:00
Jurnalul National noteaza in editia de ieri ca relatiile moldo-ucrainene risca sa se inrautateasca brusc in perioada imediat urmatoare din cauza unei dispute privind construirea de catre Ucraina a centralei hidroelectrice la Dnestrovsk. Chisinaul acuza Kievul ca-si construieste centrala pe teritoriul moldovean si a cerut fie darimarea ei, fie gestionarea in comun a acesteia. La rindul sau, Ucraina a reactionat la reprosul autoritatilor moldovene in stilul Gazprom-ului rus..., anuntind o majorare cu 50% a pretului pentru energia electrica livrata Chisinaului, transmite Unimedia preluata de Romanian Global News.
Ucraina vrea sa-si insuseasca, in tacere, aproape 17 hectare de teritoriu basarabean pe care construieste aceasta centrala hidroelectrica. De mai bine de un deceniu, constructia centralei are loc aproape pe furis. Putin cite putin, aceasta unitate economica a intrat adinc si in malul basarabean al Nistrului, iar, cind autoritatile de la Kiev, au anuntat ca centrala urmeaza sa fie data in exploatare pina la sfirsitul anului, Chisinaul a inceput masuratorile si a constatat ca are centrala la Dnestrovsk. Autoritatile basarabene sustin ca patrimoniul centralei de pe malul drept al Nistrului apartine Chisinaului si au cerut Ucrainei sa-i recunoasca dreptul de proprietate.
Jurrnalul National precizeaza ca partea ucraineana are avantaj in cadrul negocierilor. Aceasta se datoreaza faptului ca partile inca nu au demarcat hotarul in acea zona. Ambasadorul Ucrainei la Chisinau, Serghei Pirojkov, a sustinut o conferinta de presa in legatura cu acest conflict, in cadrul careia a mentionat ca "Ucraina vrea ca hotarul din regiunea centralei sa fie delimitat astfel incit intreg nodul de acumulare sa se afle pe teritoriul Ucrainei. Moldova, insa, insista ca hotarul sa fie marcat prin mijlocul nodului de acumulare". Intr-un interviu acordat publicatiei Nezavisemaia Moldova, ministrul basarabean al Economiei, Igor Dodon, a declarat ca Guvernul de la Chisinau nu va rata sansa de a deveni coproprietar al centralei de la Dnestrovsk. In caz contrar, respectiva unitate economica va fi pusa in dificultate de a activa.
Desi se declara uimit de reactia oficialului basarabean, diplomatul ucrainean a lasat sa se inteleaga ca, daca Chisinaul va recunoaste dreptul exclusiv de proprietate al Ucrainei asupra centralei de la Dnestrovsk, atunci si Ucraina ar putea recunoaste proprietatile Basarabiei de pe teritoriul Ucrainei (fabrici de vin si sanatorii). Serghei Pirojkov a precizat ca "la inceputul anilor ’90, Ucraina a propus finalizarea proiectului in parteneriat, dar Moldova a refuzat. Astfel, Kievul a rezolvat problemele de constructie de unul singur".
Ministrul Economiei, Igor Dodon, s-a intilnit marti la Kiev cu ministrul Combustibilului si Energeticii al Ucrainei, Iurii Prodan. Dodon a revenit insa la Chisinau cu o veste proasta: Ucraina a anuntat majorarea pretului de livrare a energiei electrice Chisinaului cu 50%. Singurul avantaj pe care l-a obtinut ministrul moldovean a fost ca aceasta majorare sa aiba loc treptat, astfel incit pretul final de achizitie sa fie de 6,2 centi pentru 1 kWh de energie importata, fata de pretul actual, de 4 centi. (Romanien Globan News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pinocchio de Darabani
Ioan Rotundu
Cum suntem manipulaţi să nu citim cu atenţie clauzele contractelor de credit
Comentariul comentariilor (CXX)
(Ioan Rotundu)
Nou şef de post la Poliţia Copălău
Furtul bannerelor electorale va fi verificat şi în mediul politic
Maşina liberalului Rebenciuc implicată într-un eveniment rutier
Chişinăul, în rolul de cal troian al Rusiei
O româncă, patroana agenţiei de turism italiene ”Bora Bora Viaggi”
Biserica “Sfântul Gheorghe” din Toronto are nevoie de ajutor
Ghinionul bărbatului
Horoscop
Vă ajută să vă clădiţi propria afacere
Provocarea ţărăniştilor
Program Tele'M Botoşani vineri, 23 mai
Ploaia a produs inundaţii la Ripiceni
Un suflet de artist
Situaţia biletelor de tratament pentru profesori
Ţurcanu continuă politica amenzilor
Comat Giurgiu vă invită la cumpărături
Oraşul Botoşani mai are o intersecţie semaforizată
Mandat încheiat cu şampanie şi pişcoturi
Centrul Militar se mută la fosta Unitate Militară de pe Sucevei
Ţiganii nu lasă operatorii ecologici să măture Centrul Vechi noaptea
Dezlegare la despăgubiri!
Plângere împotriva judecătorului Adrian Toporăscu la CSM
Lansare de carte tip „doi în unu” la City Gallery
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog