Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17327
De la 07 Ianuarie 2003
122902976

Klaus Iohannis despre revocarea sefei DNA:

  • Doar presedintele poate sa decida acest lucru
  • 23 February 2018, 23:00
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, ca doar seful statului poate sa decida in privinta revocarii sefei DNA, dupa ce in presa au aparut speculatii ca, potrivit legii, seful statului ar fi obligat sa semneze cererea ministrului justitiei, Tudorel Toader. “Daca legea spune ca presedintele revoca, atunci este o chestiune de oportunitate politica daca revoca sau nu revoca si doar presedintele poate sa decida acest lucru”, a declarat presedintele Iohannis. .
Norica Nicolai, europarlamentar ALDE, a declarat vineri la Radio Romania Actualitati ca daca presedintele Klaus Iohannis ar refuza cererea de revocare a sefei DNA, Lauta Codruta Kovesi, ar declansa un conflict de natura constitutionala. Site-ul Lumea Justitiei scrie ca legea 303/2004 prevede ca revocarea “se face” la propunerea ministrului Justitiei, dispozitia legiuitorului fiind una imperativa, care nu da dreptul presedintelui sa refuze, ci doar sa ia act de cerere si sa o transpuna in practica prin emiterea unui act prezidential. .
Constitutia Romaniei, mai scrie luju, tocmai de aceea spune ca procurorii functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei, care are dreptul sa propuna numirea sau revocarea lor din functii. Daca la numire legea prevede ca presedintele poate refuza o propunere in mod motivat, la revocare presedintele are obligatia sa “o faca”. .
Aceasta este pana la acest moment doar punctul de vedere lansat in spatiul public de un site, insa daca aceasta va fi si interpretarea Guvernului atunci vom fi in fata unui conflict de natura constitutionala intre institutiile statului care va fi transat la Curtea Constitutionala. Pana in prezent, Guvernul nu s-a pronuntat asupra acestui aspect. Pana la aceasta ora, raportul prezentat joi seara de ministrul Tudorel Toader nu a fost publicat pe site-ul ministerului justitiei, care nu poate fi accesat, si nici nu a fost transmis la CSM. .
UPDATE 15:07 Ministerul Justitiei a publicat Raportul lui Tudorel Toader privind activitatea manageriala la DNA .
Pe de alta parte, specialisti in drept constitutional citati de Digi 24 sustin ca presedintele poate sa refuze revocarea ceruta de Tudorel Toader. „Spaţiul de manevră al preşedintelui este prevăzut în Constituţie. Cel care numeşte şi revocă, în general. Nu-i poate nimeni impune să revoce sau să respingă. Nu poţi să îl forţezi pe preşedinte să facă cum zici tu”, afirma Augustin Zegrean, fost presedinte CCR. .
Potrivit legii 303/ 2004, procedura revocarii in vigoare este prevazuta la articolul 53 si arata urmatoarele: .
“Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motiveleprevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”. .
Legea 303 a fost modificata in Parlament, insa doar in ce priveste procedura de numire, nu si cea de revocare. Daca pe legea in vigoare presedintele Klaus Iohannis poate refuza propunerile de numire de cate ori considera necesar, legea modificata prevede ca presedintele nu poate refuza decat o singura data o propunere de numire. Procedura de revocare a ramas la fel ca in prezent, singura modificare in legea noua este ca avizul nu mai e al plenului, ci al sectiei de procurori a CSM. Legea inca nu este in vigoare, fiind retrimisa de Curtea Constitutionala in Parlament. .
Avizul CSM este consultativ. Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat la Bruxelles ca Administratia Prezidentiala are oaeni foarte bine pregatiti. “Vom face o analiza foarte serioasa”, a mai spus presedintele Iohanis, care a precizat ca acest lucru “va dura un pic”. .
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Descoperirea scutierului
Horoscopul zilei de 24.02.2018
Cum a ajuns agentul de poliţie Batcă inculpat alături Raluca Stâncescu (IV)
Ioan Rotundu
Cum a ajuns poliţistul Batcă să fie inculpat alături de Raluca Stâncescu (V)
Ioan Rotundu
De ce nu trebuie compătimit poliţistul Constantin Batcă )VI)
Ioan Rotundu
Relaţia Stâncescu – Stavără marcată de scandal, sex şi şantaj (VII)
Ioan Rotundu
Vreme geroasa in toate regiunile, inclusiv in Bucuresti, in acest weekend
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 23.02.2018
Tudorel Toader afirma ca nu va avea o discutie cu Laura Codruta Kovesi
asupra raportului prezentat
Procuroarea care instrumenteaza dosarul Tel Drum si care l-a pus sub acuzare pe Dragnea, anchetata de Inspectia Judiciara
135 de procurori din DNA cer apararea reputatiei profesionale si "dezaproba" cererea de revocare a Laurei Codruta Kovesi:
E intemeiata pe neadevaruri, pe supozitii si pe informatii din presa, neprobate in niciun fel
Codrin Stefanescu (PSD): Presedintele Iohannis e obligat de lege sa o revoce pe Kovesi
Daca nu o revoca, nu il vom suspenda
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog