Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14138
De la 07 Ianuarie 2003
122874205

Klaus Iohannis, atac la plagiatori si la calitatea proasta a scolilor doctorale

  • 2 October 2017, 23:00
Presedintele Klaus Iohannis a lansat luni un atac la plagiatori si a criticat faptul ca nu exista inca o baza de date cu toate doctoratele din Romania. Intr-un discurs la inceperea anului universitar in Constanta, Iohannis a criticat voalat si guvernul, spunand ca Romania nu are inca o solutie permanenta pentru acreditarea scolilor doctorale.
"Pentru a putea lupta impotriva ignorantei, pentru a deveni un reper moral si ancora a statului de drept, universitatile romanesti trebuie sa aiba o reputatie solida, bazata pe un nivel rdicat de credibilitate. Ani de-a randul aceasta credibilitate a fost zguduita de o serie scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar si azi, nu gasim o baza de date a lucrarilor de doctorat, nu avem o solutie permanenta pentru acreditarea scolilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolventilor nostri pe plan international, punandu-i in dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentur a-si finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat sa ne batem joc de eforturile lor din dorinta de a proteja reputatia personala a unui numar de indivizi care si-au dorit o cariera sau un titlul academic pentru care nu au fost realmente pregatiti", a decalarat presedintele Romaniei.
Iohannis a spus ca exista posibilitatea ca Romania sa devina "o tara ca afara", dar pentru asta este nevoie de universitati care promoveaza adevarul si gandirea critica.
"De foarte multe ori auzim sintagma "vrem o tara ca afara". Se poate! Dar, pentru a avea "o tara ca afara" avem nevoie in primul rand de universitati ca afara. Universitati care promoveaza adevarul, gandirea critica si moralitatea in toate activitatile lor. De exemplu, mi-ar placea daca universitatile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate pe care inca le regasim in spatiul public., a subliniat Iohannis care a dat ca exemplu "mitul fals conform caruia prea multi tineri merg la facultate", pe cand Romania este pe ultimul loc la numarul de persoane de 30-40 de ani cu studii superioare, care "afecteaza bunastarea tuturor" si competitivitatea.
Asta, a spus Iohannis, nu inseamna ca trebuie sa incurajate universitati cu grave probleme de management educationale doar de dragul statitisticilor. Seful statului a dat ca exemplu drept de urmat, universitatile care au inceput sa utilizeze softurile anti-plagiat si care publica tezele la nivel de institutie.
"Din fericire, exista deja eforturi vizibile ale universitatilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente in mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la initiative locale de publicare a tezelor la nivel de institutie. Pe toti aceia care fac asemenea demersuri ii sustin si ii incurajez sa mearga mai departe pentru insanatosirea vietii academice", a spus Iohannis.
Pe masura ce tara noastra se dezvolta, o parte din activitatea academica poate fi sprijinita prin incurajarea si atragerea tinerilor talentati catre universitatile romanesti.
Ma refer in primul rand la absolventii de top ai liceelor noastre, dar si la tinerii din alte tari atrasi de specializarile oferite in Romania.
Este nevoie de eforturi sustinute pentru a face din invatamantul superior romanesc un mediu cu adevarat atractiv. Asta inseamna simplificarea procedurilor birocratice si a proceselor administrative, dar si dezvoltarea unui mediu prietenos si tolerant care sa-i incurajeze pe studentii straini sa aleaga tara noastra", a mai declarat Iohannis.
Presedintele a spus ca nu ne mai putem permite pe "transformarea ideilor nastrusnice" in acte legislative care nu au nicio legatura unele cu altele si ca este nevoie de predictibilitate.
"Insist pe ideea de predictibilitate deoarece nu ne mai putem permite transformarea tuturor ideilor nastrusnice despre educatie in acte legislative care nu au nicio legatura unele cu altele si cu atat mai putin cu o strategie mai ampla in domeniul educatiei si cercetarii. Cred ca Romania ar putea deveni un reper relevant pe harta globala a educatiei numai prin centre universitare unite, asa cum se incearca la Constanta prin aducerea la un loc a liceelor si colegiilor nationale, universitatilor comprehensive, militare sau de profil maritim, intr-o stransa colaborare cu autoritatile locale si cu mediul privat", a adaugat seful statului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Avantajul profesiei
Horoscopul zilei de 310.2017
Patriarhul Daniel le cere bisericilor sa sprijine studentii saraci
Depopularea este cea mai mare problema a Romaniei in acest moment
Dragnea, cu privire la cresterea indicelui Robor:
Trebuie sa aiba loc o discutie cu BNR
Guy Verhofstadt, primul inalt oficial european ce rupe tacerea generalizata a UE fata de situatia din Catalonia:
Condamn clar ce s-a intamplat azi
Ce miscari autonomiste mai exista in Europa: din Catalonia in Lombardia, din Tara Bascilor in Tinutul Secuiesc
Liviu Dragnea, la inceputul anului universitar, despre manualul unic:
Cand am fost noi in facultate poate eram mai prosti, dar aveam un singur manual si se pare ca au iesit totusi ingineri, economisti, profesori
Criza spaniola a ajutat leul,
acesta castigand un ban in fata unei monede europene penalizate de piata?ROBOR urca la randul lui la 1.71%
Ordonanta de Urgenta care prevede crearea sistemului de avertizare a populatiei in caz de dezastre naturale, blocata.
Ministerul de Interne cere mai multa transparenta si considera ca nu e cazul unei situatii de urgenta pentru ca nu exista prognoze despre viitoarele vijelii
Tudorel Toader ignora avizul negativ al CSM si anunta ca nu va rescrie proiectul de modificare a legilor justitiei:
N-ai ce sa rescrii acolo
Punct final escrocheriilor la care s-a dedat primul procuror Raluca Stâncescu
Ioan Rotundu
Tudora: Cornelia Vatavu, directorul de şcoală cu apucături dictatoriale
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog