Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2529
De la 07 Ianuarie 2003
122888178

Kommersant: Ponta in centrul unui scandal rasunator

  • Romania risca o criza politica
  • 20 June 2012, 23:00
Premierul Romaniei, Victor Ponta, se afla in centrul unui scandal rasunator. Politicianul este acuzat ca a copiat cuvant cu cuvant o mare parte din lucrarea lui de doctorat din alte surse, fara a indica sursele citate. Scandalul astfel izbucnit poate conduce la o acutizare a crizei politice in Romania si, intr-un final, la demisia guvernului format cu mai putin de doua luni in urma, scrie cotidianul rus Kommersant in numarul sau de astazi.
Ziarul precizeaza ca totul a inceput de la acuzatiile de plagiat lansate de revista stiintifica Nature, care a analizat, in acest sens, cele 432 de pagini ale lucrarii de doctorat a premierului Ponta, fara insa a furniza detalii concrete. Seful guvernului de la Bucuresti sustine ca este nevinovat, recunoscand, totodata, ca, e posibil, sa fi gresit trecand autorii frazelor citate la sfarsitul cartii, nu in subsolul paginilor.
Nu este pentru prima data cand un astfel de scandal de plagiat izbucneste in Romania, noteaza ziarul mentionat. La inceputul lunii iunie, ministrul invatamantului, Ioan Mang, si-a parasit postul dupa ce o serie de oameni de stiinta din Japonia, Israel si Taiwan l-au acuzat de incalcarea dreptului de autor, politicianul insusindu-si, in opinia lor, rezultatele cercetarilor acestora in domeniul tehnologiei informationale. In Europa, cazuri similare nu sunt o raritate. Astfel, in martie 2011, si-a dat demisia ministrul german al apararii, iar in aprilie aceeasi soarta a avut-o, pentru plagiat, presedintele Ungariei. E adevarat, subliniaza Kommersant, premierul Ponta i-a asigurat pe simpatizantii sai ca nu intentioneaza sa-si paraseasca postul din cauza acuzatiilor care i-au fost aduse.
Experti citati de Kommersant avertizeaza ca scandalul poate provoca o noua escaladare a crizei politice: intre premierul de stanga si presedintele de centru-stanga, Traian Basescu, a inceput o dura confruntare. In acest context au aparut discutiile despre cine, premierul sau presedintele, trebuie sa prezinte Romania la summitul UE.
Politologii romani nu exclud posibilitatea ca in curand Parlamentul sa declanseze suspendarea presedintelui. Este, de asemenea, posibil, ca si premierul sa-si piarda fotoliul: daca povestea cu lucrarea de doctorat va lua amploare, Ponta, care l-a acuzat deja pe adversarul sau ca dirijeaza acest scandal, nu va rezista presiunii opiniei publice.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Badea Gheorghe la doctor
Ponta sa nu tradeze increderea romanilor din Ardeal
Cel care va face numirile la ICR este Dan Voiculescu
Nu avem nici un aliat politic
Judecatorul Dumitru Diaconu este cel care l-a eliberat pe Constantin Nicolescu (PSD) din arest
Cum vor comunica liderii PSD in cazul Ponta-Plagiat
Premierul Ponta şi-a epurat CV-ul de unele studiil
Presa germana despre scandalul plagiatului
Premierul roman inca mai dezminte ca si-a copiat cu nerusinare dizertatiaNici prin cap nu-i trece sa se scuze"
Ponta i-a tăiat lui Băsescu calea spre Bruxelles
Produşii cârdăşiei
Ioan Rotundu
Prefectul cere mobilizare generală în lupta cu canicula
Botoşani: Au fost validaţi consilierii judeţeni
Au fost aleşi cei doi vicepreşedinţi ai CJ Botoşani
Prefectul către consilierii judeţeni: „Doamne ajută!”
Filmul condamnării Adefinitive a lui drian Nastase
Noua lege a sănătăţii poate aduce şi micşorări de salarii
Meningita virală acută ne dă târcoale
Sunt copii neînscrişi în clasa pregătitoare
MS pregăteşte o lovitură sistemul medical privat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog