Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21962
De la 07 Ianuarie 2003
122882029

Kremlinul va tranşa definitiv conflictul din regiunea transnistreană

  • 22 September 2008, 23:00
Publicatia rusa Kommersant, portavocea Kremlinului, sustine ca soarta Transnistriei va fi decisa pana in decembrie. Cel putin asa reiese dintr-un articol intitulat “Transnistria, altoita Moldovei. Rusia se grabeste sa aduca un exemplu de reglementare pasnica”, transmite Romanian Global News.
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si liderul republicii autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov, se vor intalni in urmatoarele zile, pentru a doua oara in acest an, scrie Kommersant in editia de luni 22 septembrie.
“Intalnirea va fi preambulul unui alt eveniment important: semnarea unei declaratii comune privind solutionarea vechiului conflict in limita respectari integritatii teritoriale a Moldovei”, adauga publicatia rusa. Documentul, care va fi semnat in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev, lanseaza procesul de rezolvare definitiva a conflictului transnistrean. Autorii articolului afirma ca Moscova se pregateste sa obtina succese in aceasta directie pana la reuniunea ministrilor de externe ai NATO, programata pentru decembrie. Asa cum s-a stabilit la summit-ul de la Bucuresti, la aceasta reuniune ar urma sa se ia o decizie privind acordarea MAP-ului pentru Georgia si Ucraina.Voronin si Smirnov vor discuta, ca si la intalnirea lor din 11 aprilie, in orasul Bender.
Atunci a fost prima lor intalnire din ultimii sapte ani. Prin aceasta Rusia doreste sa demonstreze Occidentului ca este capabila sa rezolve problemele teritoriale din fosta URSS nu doar pe cale militara (cum s-a intamplat in Georgia) ci si pe cale diplomatica. In Bender cei doi isi vor armoniza pozitiile si se vor pregati pentru intalnirea cu Medvedev, pe teritoriul Rusiei. Publicatia rusa afirma, citand surse din Ministerul de Externe de la Moscova, ca intalnirea trilaterala istorica ar trebui sa aiba loc nu mai tarziu de luna noiembrie, pentru ca la reuniunea din decembrie a ministrilor de externe NATO Moscova sa poata demonstra importante victorii pacificatoare in directia reglementarii conflictelor inghetate cum este cel din Transnistria.
Declaratia comuna ar urma sa contina, pe langa prevederea privind reglementarea conflictului in baza mentinerii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, si angajamentul de lansare a negocierilor pentru elaborarea parametrilor statutului de drept al Transnistriei in cadrul Moldovei unite.Chisinaul si Tiraspolul nu se opun acestui plan, argumenteaza Kommersant. Presedintele Voronin, pe care il asteapta alegerile parlamentare din primavara lui 2009, a fost de acord cu conditia Moscovei de a consfinti printr-un act normativ statutul de neutralitate politico-militara a tarii sale.
Si liderul transnistrean Igor Smirnov demonstreaza loialitate intrucat, dupa intalnirea cu Dmitri Medvedev, a renuntat sa mai ceara independenta pentru « republica » sa. Intr-o incercare de a demonstra ca formatul de negociere 5+2 nu este ignorat, materialul se incheie cu precizarea ca SUA si UE se pot implica direct in reconcilierea Chisinaului si Tiraspolului, deoarece Moscova nu are nimic impotriva ca procesul initiat de ea sa se finalizeze in acest format. Graba Moscovei se explica si prin faptul ca Voronin va parasi fotoliul de presedinte dupa algerile de anul viitor.
Totodata, potrivit planului propus de Moscova, separatistii transnistreni, si implicit Rusia, vor juca un rol important in controlul legislativului de la Chisinau.Nu este exclus ca astfel de articole ca cel publicat de Kommersant sa fie doar un mijloc de presiune suplimentar utilizat impotriva Chisinaului pentru a-l face sa accepte planurile Moscovei.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Drepturi intelectuale de 800 milioane lei pe-o amărâtă de monografie
Comentariul comentariilor (CLXLVII)
(Ioan Rotundu)
Devalizarea nucilor de pe marginea şoselelor
Codin, firma de care fug până şi drumurile
20.000 euro pentru fiecare român din străinătate care se întoarce acasă
PD-L si Stolojan câştigă, iar ungurii rămân afară din Parlament
Utilizarea aparatelor de detectare a radarelor în ţările U.E.
A început înscrierea elevilor în programul social „Bani de liceu”
Descoperire uluitoare: sex cu propria nevastă
Horoscop
Caută bărbat pentru măritiş
Noutăţi în relaţia Udrea - Boc
Labilitatea lui Stolojan
O făţărnicie ce ar putea fi plătită scump
Ioan Rotundu
S-a dus în vizită la părinţi şi le-a dat foc la casă!
Ţiganii vor să aibă şi ei un cuvânt de spus în administraţia locală
A făcut bine şi a ajuns pe patul de spital
Judecătoarea Rodica Dascălu este pentru a treia oară preşedintele BEJ
„Techirghiol” de Dorohoi
Primăria ajută familiile sărace cu o tonă de lemne
Ajutoarele de la Uniunea Europeană stârnesc ambiţii politice
Şomerii sunt din nou îmbiaţi la muncă
Patronii sunt obligaţi să aplice noul salariu minim pe economie
Oprişanu zice că ţiganii s-au căutat la sănătate
Copii vor mânca produsele alimentare după un Cod anume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog