Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12273
De la 07 Ianuarie 2003
122872340

La cumpărăturile online există riscuri greu de anticipat

  • 25 February 2010, 23:00
În această lună, comisarii de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor au verificat respectarea drepturilor consumatorilor la comercializarea on-line a produselor si serviciilor. Comerţul on-line este într-un proces de creştere accelerată. Acest tip de afacere se bazează pe relaţia de încredere într-o măsură mult mai mare decât comerţul tradiţional şi, totodată, mediul virtual expune consumatorul unor riscuri noi.
Controlul a avut loc în întreaga ţară, comisarii botoşăneni identificând abateri la încheierea şi executarea contractelor la distanţă. Consumatorii nu erau informaţi asupra posibilităţii de a denunţa unilateral contractul fără penalităţi şi fără invocarea unui motiv, în termen de 10 zile de la primirea produsului sau în termen de 10 zile de la încheierea contractului în cazul prestatorilor de servicii. În alte situaţii, textul clauzei de denunţare unilaterală nu era cel prevăzut de lege.
Abateri au fost sesizate şi în ce priveşte informarea asupra termenului în care consumatorul poate solicita rezilierea unilaterală a contractului sau erau prezentate informaţii incomplete privind datele de identificare şi contact (lipsa adresei sediului social, existând doar o adresa de e-mail). Abateri din acestea au fost constatate în 14 judeţe ale ţării, printre care şi Botoşani. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor atrag atenţia că din 179 operatori economici verificaţi, la 168 s-au constatat abateri.
Pentru 35 de operatori economici s-a dispus măsura opririi temporare a comercializării produselor până la remedierea deficienţelor iar pentru un operator economic s-a dispus oprirea definitivă a comercializării produselor expirate (adezivi), astfel încât produsele nu au ajuns la consumatori. De asemenea, s-au emis două decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.
Conducerea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă celor care fac cumpărături on-line, în primul rând, să fie atenţi când oferă detaliile cardului de credit sau debit pe internet; să verifice întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat iar http:// e necriptat).
“Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesara achiziţiei. Este preferabil să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut contacte comerciale înainte sau despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumurile de discuţii sau pe site-urile de evaluare a serviciilor”, precizează unul dintre comisarii botoşăneni de la Protecţia Consumatorilor.
Recomandările celor ce se ocupă cu respectarea legislaţiei pentru protecţia consumatorilor nu se opresc aici. Cumpărătorii sunt avertizaţi să evite operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o adresa de e-mail. Pentru bunurile comandate în străinătate, trebuie verificat pe site-ul vânzătorului condiţiile de returnare a bunurilor. Este important să tipăriţi la imprimantă comanda făcută şi clauzele, condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ulterior aveţi de rezolvat o dispută cu vânzătorul.
În această perioadă, premergătoare zilelor de 1 şi 8 martie, comerţul on-line este apelat mai des ca în restul anului, de aceea controlul a fost binevenit, reuşind să mai îndrepte din abaterile de la legislaţia pentru protecţia consumatorilor, însă măsurile de precauţie nu trebuie omise de cumpărători. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (XXXV)
Ioan Rotundu
Caricatură politică: Nadă pentru ademenirea pesediştilor
Caricatură politică: Pe unde mai suflă Boc?!
Şcoala românească e ruptă "puţin" de piaţa muncii
cât să tot recalificam frizeri şi cofetari?
OMV: Profitul net a scăzut cu 58% în 2009, până la 572 mil. euro
PSD depune la Parlament un proiect de revizuire a Constituţiei
Maşina şi încălzitul caselor, cei mai mari factori ai încălzirii globale
Ceapa lor de americani!
Cristian Preda umblă după glorie mediatică
Nu plec din PSD
îmi pun mandatul de preşednte al Senatului la dispoziţia partidului
Întrunirea episcopilor ortodocşi canonici din Germania
la Mitropolia Română din Nurnberg
Olimpiada de Iarnă văzută de o româncă din Canada
Atenţie părinţi, feriţi copiii de accidente!
Risc de inundaţii la Rădăuţi Prut
Botoşănenii cârtesc când vine vorba de bazin de înot didactic
Horoscop
Bancul zilei: Nevasta şi poliţistul
Bucătăria atractivă: Supă cremă de morcovi
ADP Iaşi s-a învăţat să facă deszăpezire pe spinarea botoşănenilor
acuză prefectul Cristian Roman
Consilierul judeţean Manuela Zarug a demisionat din partid
Comunicat de pres㠖 Biblioteca judeţeană Botoşani
Botoşanii au o rată a şomajului mică
Bursele elevilor sunt la cheremul aleşilor locali
În sănătate avem doar concediari amânate
Încă un pas spre construirea primelor ANL-uri din Flămânzi
Comportament rutier inadecvat în zona liceului “Nicolae Bălcescu”
Marcule, bagă sânge-n instalaţie!
paflet nemernic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog