Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12630
De la 07 Ianuarie 2003
122872697

Lazea, BNR: In societatea romaneasca sunt prea multi oameni care pica testul bezelei

  • 8 December 2015, 23:00
Am citit recent o carte recent in care era descris un test: unor copiii li se punea o pe masa o bezea, acestia avand doua optiuni: fie sa o manance pe loc, fie sa mai astepte 15 minute si apoi primesc doua bezele.
Studiile au aratat ca dupa 30-40 de ani acei copii care aveau rabdare, au ajuns in timp oameni impliniti, sefi in pozitii de conducere samd. Ceilalti, cei care isi vedeau interesul doar pe termen scurt si mancau imediat bezeaua au ajuns vai de capul lor. In societatea romaneasca sunt prea multi oameni care pica testul bezelei", a spus marti economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
Pastrarea macrostabilitatii este, in opinia lui Lazea, extrem de importanta pentru ca Romania se auto-vulnerabilizeaza in acest moment prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal si ajunge ca, alaturi de Croatia, in 2017 sa fie singura tara care va avea deficit de peste 3%.
" De ce este important sa nu ai deficit de peste 3%? "Cand investitorii straini se uita la ansamblul pietelor emergente, ei gasesc care sunt punctele slabe, care sunt tarile mai slabe, care sunt caprioarele ranite, ca sa zic asa, cele care se departeaza de turma si devin victime sigure. Romania nu este astazi in aceasta situatie, dar va fi peste doi ani, ca urmare acestui Cod fiscal minunat pe care il avem.
La orice semn de criza, investitorii straini se vor retrage din pietele emergente vulnerabile. Romania se pune singura pe sine in pozitia de a fi vulnerabila (...) In Romania s-au dat jos niste taxe, TVA... fara sa se uite nimeni ce efecte va avea acest lucru in viitor", a mai spus economistul sef al Bancii Centrale.
Lazea a mai spus ca din septembrie, anul trecut, Romania indeplineste toate cele 5 criterii de la Maastricht, la fel ca si 13 din 14 criterii din Tabloul de bord urmarit de Comisia Europeana, dar cu toate acestea Romania nu a invatat prea mult din lectiile crizei.
"Daca ne uitam la cifre, s-ar parea ca s-a invatat din criza. Stabilitatea economica este in sine un bun si in sine trebuie pretuita. Asta nu s-a invatat in aceasta tara. Alta lectie ne-invatata este modul de crestere al economiei. Cand vorbeam de o crestere bazata pe exporturi si ne asemanam cu Cehia, Polonia, era bine. Azi insa, cand vad nebunia cu stimularea consumului, imi dau seama ca ne-am indepartat de acel model virtuos si cred ca este o neintelegere fundamentala. In discutiile pe care le avem cu studenti, ii intrebam adeseori:
Domnilor, voi cum ati vedea Romania in viitor: sa fim atelierul de productie al tarilor din Vest care sa faca aici masini, calculatoare samd? Sau ati vrea sa fim piata de desfacere a tarilor din Vest. 90% ar vrea sa fim atelierul Europei. In Romania nu a avut loc aceasta discutie", a conchis Lazea.
Reamintim ca in proiectul de buget pe anul viitor, economia va creste pe baza consumului, care va avea un aport de 4,7%, fata de un procent de 4,6% estimat pentru 2015, in timp ce exporturile nete sunt prevazute sa aiba o contributie negativa de 0,6%, de la minus 1% in acest an, reiese din proiectul de buget anuntat de Ministerul Finantelor Publice pentru 2016. .
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Isteţimea călugăriţei
Reţeta zilei: Friptură de Zalău
Horoscopul zilei de 9.12.2015
Fiscul scoate la licitatie vila din Predeal a Cameliei Voiculescu,
pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul ICA
Martin Schulz: Europa este in pericol sa dispara,
din cauza populismului si nationalismului
Joe Biden: Sanctiunile impotriva Rusiei nu vor fi reduse daca nu respecta angajamentele asumate la Minsk
Traian Basescu ii cere Guvernului sa anuleze actele normative care au modificat Legea Educatiei din 2011
Adjud: O femeie a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost muscata de caini pe strada
Controalele anuntate de ANAF i-au panicat pe romanii bogati.
Oamenii incearca sa isi aminteasca de unde au milioanele de euro
Petrolul isi continua caderea, barilul Brent cade sub 40 de dolari
Tanarul suspectat de propaganda jihadista a trecut la islam in urma cu doi ani:
Multumesc lui Allah ca m-am oprit de la toate relele - fumatul, alcoolul, drogurile
Botoşani: Mihaela Juravle, procurorul poamă acră din Parchetul Darabani
Ioan Rotundu
Ioan Rotundu -Dângeanu, ,,Doar politicieni sau şi ticăloşi?”
Articol scris de: Ion Istrate / 5 Dec 2015
Anunţ de larg interes
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog