Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19156
De la 07 Ianuarie 2003
122904805

Leac pentru limbariţa Luciei Olaru Nenati

  • Ioan Rotundu
  • 11 February 2019, 17:35
Destul de rotofeie pentru vârsta de 70 de ani, poeta, prozatoarea, ziarista, publicista, istoricul literar şi traducătorul care este Lucia Olaru Nenati a devenit o prezenţă pitorească pe la evenimentele culturale ce se organizează prin Botoşani, în condiţiile în care nu-i fericeşte cu prezenţa pe cei din Chişinău sau Cernăuţi.
Sâmbătă, la evenimentul organizat de Societatea Scriitorilor Botoşăneni şi Editura Agata cu prilejul împlinirii unui deceniu de la lansarea primului număr al revistei literare Luceafărul, Lucia noastră n-a ratat prilejul de a-şi etala, pentru a câta oară?, succesele personale şi excepţionalele sale lucrări literare.
Indiferent care ar fi subiectul unui eveniment cultural, precum elevul Ionescu din piesa lui Caragiale „Pedagog de şcoală nouă” care la orice era întrebare tot la castravete ajungea să-l descrie, Lucia, în dialogurile sale tot despre succesele personale ajunge să vorbească.
De această dată, profitând de evenimentul dedicat deceniului împlinit de revista Luceafărul, s-a lăudat cu tipărirea unui volum de lux, tradus în 20 de limbi, volum ce cuprinde un poem al său intitulat „Uitam să mă trezesc în zori”
Trebuie să-i apreciez abilitatea cu care ştie să ajungă să-şi laude opera literară. Şi-a început discursul făcând referire la poliţistul comunitar Romulus Ungureanu care a lansat volumul de debut intitulat „Alături de rimă”, povestind cum era ea într-un juriu şi avea de ales din peste 200 de lucrări cele care vor fi premiate. Cu acest prilej a descoperit şi o poezie a lui Ungureanu. N-a premiat-o, dar a apreciat-o.
A rostit apoi câteva cuvinte de laudă la adresa prozatorului şi eseistului prof. Cezar Vasilescu. Zgârcită în laude pentru că urma să-şi pună în lumină propria personalitate. Asupra profesorul filozof Ciprian Şoptică şi a volumul său intitulat „Avatarurile interpretării” n-a intrat în detalii, semn că filologa noastră nu se are bine cu filozofia şi o ţine la distanţă ca nu cumva vreun adept al teoriei gnoseologice să-şi bage nasul prin creaţiile sale şi să descopere nişte adevăruri nu tocmai cuşere.
În nici două minute de la rostirea primului cuvânt, Lucia a ajuns să vorbească asistenţei despre contextul în care a fost realizat volumul pe care, cu un aer de vedetă a literaturii române, l-a oferit cadou lui Ion Istrate, fondatorul revistei literare Luceafărul. Lauda de sine, nu miroase a bine, dar la Lucia lauda are un puternic damf de narcisism care acoperă orice alte mirosuri.
În ce priveşte volumul – poem, intr-adevăr este o lucrare de artă şi de o valoare bibliofilă deosebită. Numai că acest volum, tipărit în 20 ex. şi realizat pe cheltuiala notarului public Lili Bobu în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Culturale Regal, nu are caracter de unicat. Odată cu volumul Luciei Olaru Nenati s-au tipărit lucrări similare pentru poetul dărăbănean Victor Teişanu şi omul de cultură moldovean Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române.
Revenind la inepuizabilele sale laude privind creaţiile personale, ca leac pentru limbariţa de care suferă pe la evenimentele culturale, îi sugerez să vorbească şi despre adevăratele motive pentru care academicianul Nicolae Manolescu, autorul monumentalei lucrări Istoria critică a literaturii române nu i-a menţionat numele nici măcar înainte de „etc.”. Ori creaţia cu care se laudă Lucia mu miroase a bine, ori academicianul n-are capacitatea de a delimita va loarea creativă de impostură. Am zis!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Horoscopul săptămânii 11 – 17.02.2019
Scuzele consilierului liberal Marcel Maxim
Bancul săptămânii: Severitate paterbă
LLumea lu' Rotundu: Enigmă geometrică descifrată
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 18.01.2019
A pornit Luceafărul şi-l ţine aşa de 10 ani
Ioan Rotundu
Mihai Bâlbă, bossul de la OCPI, iar a dat-o în bâlbâială cu protejata sa Frunzeti
Ioan Rotundu
Când a fost numit director la Loto, Portariuc era cercetat penal
Ioan Rotundu
Contribuabilii persoane juridice sunt invitaţi la sediile ANAF
pentru a fi informaţi cu privire la schemele de ajutor de stat
Ministerul Finanţelor Publice lansează trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei
Kovesi are sprijinul celui mai mare grup din Parlamentului European,
pentru funcția de procuror al UE: „Gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem”
„Momentan, nu mă duc în România” pentru campanie.
Clarificările lui Tăriceanu „nu m-au convins”
Cine este Irina Frunzeti, protejata bossului Bâlbă
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis, despre audierea lui Kovesi:
Solicit Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației
Topul încrederii în personalitățile politice
”Clasamentul încrederii în personalitățile politice este condus de președintele Klaus Iohannis, urmat de Gabriela Firea și Victor Ponta”
PSD vrea să anuleze un amendament PNL adoptat de plen prin care alocația copiilor era dublată
Teodorovici și Iordache, chemați de urgență în birou la Dragnea
Noile afaceri prospere ale primarului PSD de Drăguşeni
Ioan Rotundu
PSD se laudă pe Facebook că el mărește alocațiile copiilor,
deși amendamentul a aparținut PNL și a fost votat de doar 3 social-democrați
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 15.02.2019
LLumea lu' Rotundu: Fabrica dispărută
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog