Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17362
De la 07 Ianuarie 2003
122877429

Lecţia neînvăţată?

  • 27 August 2009, 23:00
Acum 18 ani, pe 27 august 1991, într-o zi de marţi - mai precis, în după-amiaza acelei zile - Chişinăul forfotea ca un stup de albine. Adunaţi la şedinţa în plen, deputaţii din primul Parlament au votat Independenţa R. Moldova. Îmi amintesc bine acele clipe... am vrut să zic „solemne", dar de fapt ele, acele clipe, nu erau atât solemne sau chiar solemne, cât mai degrabă încărcate de tensiuni ascunse şi nelinişti.
Îmi amintesc momentul în care fiecare deputat, inclusiv subsemnatul, era invitat la masa prezidiului ca să-şi autentifice votul prin semnătură autografă. Îi urmăream cu atenţie pe colegii mei din celelalte fracţiuni cum reacţionau când li se rostea numele şi erau chemaţi să voteze şi să-şi depună semnătura pe Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Nu exagerez: unii parcă erau chemaţi la ghilotină...
...Şi acum rămân la convingerea că mulţi dintre deputaţii primului Parlament, care astăzi se laudă că au votat Independenţa şi îşi fac din aceasta un titlu de glorie, atunci, în acea zi de marţi, 27 august 1991, nu ar fi votat dacă nu ar fi auzit glasul mulţimii ce răzbătea prin pereţii groşi ai clădirii Legislativului. Nu vreau să zic că au votat de frica zecilor de mii de oameni care aşteptau afară, dar sunt convins că fără acest „factor extern" - vocea poporului din Piaţa Marii Adunări Naţionale - Independenţa nu ar fi existat. Ori ar fi existat... cu un număr mai mic de voturi.
Amintesc acest „detaliu" nu întâmplător. Se spune, şi pe bună dreptate, că diavolul e ascuns în detalii. Mi se pare că în acest „detaliu" se ascund toate problemele şi eşecurile ce au urmat şi se ţin lanţ de noi timp de 18 ani: nu toată lumea atunci era pregătită să-şi asume Independenţa şi să o gestioneze în condiţii de democraţie. În scurt timp ne-am convins de aceasta: unii au început să-l regrete pe Brejnev, alţii s-au dezamăgit în democraţia moldoveană, ceilalţi, pur şi simplu, s-au arătat obosiţi şi iritaţi de această democraţie şi independenţă. În doi-trei ani aceste stări de spirit s-au generalizat şi, în consecinţă, după alegerile din 1994, se produce „marea restauraţie" - mulţi dintre acei care nu au votat Declaraţia de Independenţă pe 27 august 1991 revin în Parlament.
Agrarienii moldoveni ai lui nea Mitică Moţpan se coalizează cu socialiştii şi interfrontiştii rusofoni şi, în cârdăşie cu cozile de topor „democratice", încep opera criminală de demontare a principiilor de bază, esenţiale, din Declaraţia de Independenţă. Aceştia şi formează plămada din care peste mai puţin de un deceniu, se recoagulează Partidul Comuniştilor lui Voronin. Iar astăzi elita acestui partid e formată tocmai din acei „patrioţi" care, în acea zi de marţi, 27 august, fie că au votat (luptat) deschis împotriva actului de independenţă, fie că erau la Tiraspol, la Moscova sau... la pescuit nu departe de Chişinău.
Aceşti 18 ani care s-au scurs de la data declarării Independenţei R. Moldova ne-au dat mai multe lecţii pe care, se pare, nu le-am însuşit. Una dintre ele ar suna cam aşa: cu Puterea nu trebuie să te joci - ai cucerit-o, trebuie s-o foloseşti eficient. Astăzi, R. Moldova stă faţă în faţă cu aceleaşi probleme cu care stătea acum 18 ani. Noua clasă politică, ajunsă majoritară în Parlament, este obligată să ne convingă că a învăţat lecţia şi că, având Puterea în mâini, ştie ce să facă cu ea. Dacă a învăţat sau nu lecţia, vom afla mâine...
Constantin Tanase, Timpul
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


“Daca sunt români, duca-se în România...”
Un medic sufletist şi un primar cărpănos
„Operaţia” Flămânzi – Hliboca: deznodământ pozitiv
În sfârşit, trotuare noi în Frumuşica! Deocamdată, pe 150 de metri
„Gloria” şi „Victoria” readuc fotbalul local în prim-planul atenţiei generale
Dumnezeu privit cu ochi de copil
în icoane pictate, pe lemn, cu talent şi credinţă
NUP pentru directorul Coşereanu
Eventualii trădători ai AlE de la Chişinău avertizaţi de „Ciclon”
Risca Lupu, Diacov şi Guma să trădeze viitorul basarabenilor? Cu ce preţ?
Mână liberă pentru România în Moldova
Român nevinovat, după gratii la Londra
Oră de rugăciune pentru preoţi
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri, 27 august
Tot mai multe incendii de vegetaţie uscată
Interes redus al autorităţilor de la Chişinău faţă de sărbătorile naţionale de la sfârşitul lunii
Băsescu îl suspectează pe "Organ"
Horoscop
Incendiu izbucnit într-o comună ieşeană stins de pompierii botoşăneni
Dezlegare la posturi în administraţia botoşăneană
Dosar penal pentru pescuit ilegal
Făină şi zahăr pentru botoşănenii săraci
Amenzi drastice pentru şoferii de mai taxi care nu eliberează bilete
Prefectul Roman i-a pus gând rău şefului de la Garda de Mediu
Regulamentele şcolare blânde, în raport cu actele de violenţă comise
Programul de tratare a celor cu boli rare a… murit
AJOFM caută locuri de muncă pentru absolvenţii de liceu
Guvernul inventează noi sisteme de plată
poate-poate numai aşa îi va mai păcăli odată pe furnizorii de medicamente
NUP pentru directorul Coşereanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog