Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11923
De la 07 Ianuarie 2003
122871990

Livia Stanciu: Magistratii nu vor negocia independenta justitiei, nici macar de dragul unei paci politice

  • 6 January 2015, 23:00
Magistratii nu vor negocia niciodata independenta actului de justitie, "nici macar de dragul unei paci politice", a declarat marti presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, la sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mai spus ca este de acord cu afirmatia sefului statului potrivit careia un magistrat este independent atat cat doreste el sa fie independent.
"Domnule presedinte, justitia in orice stat, si cu atat mai mult intr-o societate democratica, este un pilon al echitatii sociale, este un pilon al evolutiei pozitive a acestei tari. Domnule presedinte, trebuie sa v-o spun, si nu vreau sa se inteleaga in niciun mod de catre cei care ne asculta ca justitia ar trebui sa devina o supraputere statala, nu, dar magistratii acestei tari au inteles ca nu trebuie sa negocieze niciodata independenta justitiei", a spus judecatoarea Livia Stanciu, potrivit Mediafax.
"Nu vom negocia niciodata independenta justitiei, nici macar de dragul unei paci politice", a subliniat presedintele ICCJ.
Livia Stanciu a adaugat ca apreciaza faptul ca presedintele Klaus Iohannis a considerat drept o prioritate acordarea de initiativa legislativa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului instantei supreme.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la sedinta Plenului CSM, ca rolul si responsabilitatea sa este sa se asigure ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, unde numirile ii revin in competenta, el aratand ca "un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie".
"Cu alte cuvinte, un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie. Este, insa, rolul si responsabilitatea mea sa ma asigur ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, acolo unde numirile imi revin in competenta. Mai departe insa, performanta de caz si de sistem este responsabilitatea exclusiva a acesteia.
Este de datoria mea sa arat, totodata, ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Institutiile nu conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice. Asadar, institutiile trebuie consolidate si aparate in ansamblu, si aici ma refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul General, DNA si DIICOT", a spus presedintele Klaus Iohannis, care a prezidat sedinta CSM, prima la care participa de la preluarea functiei de sef al statului.
Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca procurorul general al Romaniei ar trebui sa fie membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General sa aiba drept de initiativa legislativa, pentru ca reprezinta institutii de aplicare a legii si guvernare a Constitutiei.
Seful statului a participat la prezentarea Raportului de activitate al CSM pe 2014 si a plecat dupa aproximativ doua ore.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa isi aleaga noua conducere. Judecatorii Alexandru Serban si Marius Tudose Badea candideaza pentru functia de presedinte al CSM, in timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a inscris pentru functia de vicepresedinte.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Arta modernă
Horoscopul zilei
Botoşani: Cine a avut interesul să fie spart biroul biologului dr. Hrincă?
Bursele europene, zguduite de problemele Greciei, de petrol si de caderea euro
Un pod din Sicilia s-a prabusit la doar 10 zile dupa inaugurare
Cum arata explozia unei fabrici de artificii
Monica Macovei a castigat procesul intentat lui Dan Sova
care sustinea ca tatal europarlamentarului ar fi fost general de securitate
Traian Basescu s-a pensionat
Ministrul ucrainean de Externe: Cetatenia dubla nu va exista in Ucraina
Membru CSM: Politicienii sa fie obligati sa-si dea demisia daca ataca independenta justitiei
Statul ungar finanteaza meditatii pentru elevii maghiari din Romania
pentru ca acestia sa treaca Bacalaureatul la Limba romana
Un deputat UDMR propune infiintarea unei Garzi civile, o structura voluntara de politie dupa modelul ungar
Anul negru al laptelui romanesc
Aproape o treime dintre fabricile de profil din Romania s-au inchis in 2014, avertizeaza un patronat din domeniu
Klaus Iohannis nu va accepta ca in viitor guvernul, indiferent de cine-l conduce, s[ nu respecte finanţarea pentru Armată
Dan Voiculescu ramane in puscarie, judecatorii au respins cererea de anulare a pedepsei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog