Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Mondene
Reportaje
Comentarii
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14287
De la 07 Ianuarie 2003
122874354

Locul unde biserica ortodoxă ţine de mână biserica catolică

  • 13 January 2010, 23:00
În inima unui sat botoşănean situat frontiera cu Ucraina, într-un cadru feeric, o biserică ortodoxă se înalţă mândră, ca o mărturie a credinţei neţărmurite, proverbiale, pe care o aveau odinioară moldovenii.
Monumentul religios, unicat în România, a fost ridicat la 1802 de boierul Curt, cel care a întemeiat şi satului. Biserica este străjuită de o clopotniţă şi un portal făcut în stil catolic, cu 13 statui din piatră, cea centrală înfăţişându-l pe Iisus Hristos, încadrat de cei 12 apostoli. Această îmbinare dintre catolicism şi ortodoxie îi dă unicitate monumentului religios, dar şi frumuseţea.

Povestea lăcaşului
Satul Hilişeu Crişan, situat la câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, o aşezare în formă de potcoavă străjuită de păduri, adăposteşte în chip misterios o minune creată de mintea omului. Acum două sute de ani, satul se chema Curt, după numele întemeietorului său Alecu Curt, lucru ştiut doar din documentele vremii şi de câţiva localnici care au primit moştenire prin viu grai istoria acestor locuri.
Averea moşierului era impresionantă, 50 de hectare de pădure şi circa 300 de hectare de pământ, iar bunătatea şi credinţa sa au rămas de poveste. A împroprietărit toţi slujbaşii săi credincioşi, a construit o şcoală. La circa trei sute metri de conacul său, în anul 1802, boierul a ridicat şi o bisericuţă, cu hramul Sfintei Maria, prăznuit pe 15 august.
În faţa edificiului religios, moşierul a ridicat un zid pe care a aşezat de strajă 13 statui din piatră. În mijloc, statuia lui Iisus Hristos, cu doi îngeraşi, binecuvântează pe cei care au norocul să ajungă în locul mirific. Cei doisprezece apostoli se înşiruie câte şase, de o parte şi de alta a statuii lui Iisus. Construcţia a stârnit la vremea respectivă controverse, cu ecou până în zilele noastre.
„După câte ştiu eu de la înaintaşii mei, eu fiind a treia generaţie aici, Ana, soţia boierului, a fost catolică şi boierul a fost ortodox. Ei au făcut cele două clădiri şi ca să nu se certe cu soţia sa, a făcut clopotniţa şi gardul în stil catolic. De la străbunici am aflat că la vremea respectivă s-a stârnit mare discuţie în sat. Nimeni nu înţelegea de ce boierul Curt, dacă tot a făcut bisericuţa ortodoxă, a anexat şi construcţia aia”, ne-a spus Ghiţă Bortă, finul ultimului descendent al boierului Alecu, Alexandru Brăilescu.

Supravieţuirea
Venirea comuniştilor la putere a distrus domeniul boierului Alecu Curt, iar conacul a fost ras de pe faţa pământului. Denumirea satului a fost iute schimbată în Hilişeu Crişan. Doar biserica minunată a rămas neatinsă.
Preotul paroh al vremii a continuat să aibă grijă de sutele de credincioşi veniţi de la cinci kilometri distanţă pentru a asista la slujbele din biserica fără egal. Deceniile ce au urmat au lăsat răni adânci, intemperiile au distrus frumuseţea edificiului religios. Interiorul însă a rămas neschimbat. Doar policandrul a încăput pe mâna unui primar dintr-un judeţ învecinat, care prin tertipuri a reuşit să şi-l însuşească.
„Exteriorul este avariat, dar interiorul este neatins. Acolo este şi mormântul boierului Alecu. Policandrul însă a făcut picioare”, a spus Ghiţă Bortă. Unicitatea bisericii i-a conferit statutul de monument istoric, ceea ce a permis anul trecut obţinerea unor fonduri de la ministerul de resort pentru refacerea acoperişului, care a căpătat aspectul original. Zidul şi statuile, însă, se deteriorează pe zi ce trece. „Boierul Curt nu avea copii şi a înfiat două fete de la Cernăuţi. Una dintre ele, Eugenia, s-a căsătorit în sat şi a luat numele de Brăilescu şi astfel s-a pierdut numele de Curt. Cealaltă a plecat, după căsătorie, la Bucureşti, şi nu mai este nici un urmaş. Ar fi fost bine să fi fost vreun descendent al familiei, pentru că s-ar fi îngrijit să refacă minunăţia de biserică”, a spus dl Ghiţă Bortă, care a fost botezat de ultimul urmaş al boierului Curt, Alexandru Brăilescu.

Destinaţie nobilă
Cadrul natural, de vis, a atras atenţia mai-marilor bisericii, care şi-au exprimat intenţia de a transforma locul sfânt într-un schit de maici sau de călugări. Încadrat de pădure şi coline înalte, monumentul religios este un loc bun şi pentru rugăciune şi meditaţie, dar şi o zonă cu potenţial turistic.
„Este vorba să aducă un schit de maici, pentru că în jur este pământ de vreo cinci hectare şi ar avea unde se gospodări. Sperăm să vină mai mulţi vizitatori, pentru că este un loc tare frumos. Şi slujbă se ţine, dar doar o dată pe an, de Sfânta Maria. Este păcat”, a mai spus Ghiţă Bortă. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Chiar dacă unii nu mi-o dau, am din nou dreptate!
Dovezi că dr. Cercel este un escroc şi afacerist fără scrupule
Chiar dacă-i ilegal şi inuman, copii vor fi vaccinaţi
Protecţia Copilului n-are nimic de zis?
Paturile din spitale, cheia reformei de personal
Ministerul Educaţiei a mai îndulcit tonul reducerilor de personal
Proşti, proşti dar bine protejaţi!
Omorâtă de un taxi
Goliciunea dă de-a dreptul
Tichete cadou impozitate la Dimăcheni
„Vom asista la analfabetism în România”
Program TELE'M Botoşani, joi, 14 ianuarie
Horoscop
Zilele Eminescu – Ediţia 2010
Comentariul comentariilor (V)
Ioan Rotundu
Frânarii
Impozitarea averilor mai mari de 500.000 de euro
Experimentul Caveman: Nu găsesc produse româneşti!
Parlamentarii se grăbesc să voteze proiectul de buget
Mircea Geoana vorbeşte de un război civil în România
Propuneri de consilieri pentru ministere
Războiul secret contra guvernului Filat
Dan Bittman numit consilier la ministerul Finanţelor
el vrea ca acest minister sa nu mai fie privit ca un balaur cu şapte capete
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca: Împotrivirea la ispite
Evenimente duhovniceşti româneşti în Nagoya în luna ianuarie
Firmele de medicamente au încasat foarte multi bani pe seama gripei porcine
susţine un Sef european pe probleme de sănătat
S-au bătut între ei, ca chiorii, în a doua zi de Bobotează
Erori „de imagine” în Master Planul alimentării cu apă a oraşului Flămânzi
Sute de pachete de ţigări moldoveneşti pentru piaţa neagră
Difuzează Babel, o peliculă de Oscar
I-am lovit unde-i doare mai tare!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog