Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13548
De la 07 Ianuarie 2003
122873615

Lohn-ul se mută din China înapoi în Europa de Est

  • 14 June 2011, 23:00
Productia de imbracaminte in China nu mai este profitabila pentru marile companii de moda din Spania din cauza majorarii costurilor, acestea orientandu-se acum catre Maroc, Tunisia, Turcia, Romania si Ungaria, potrivit Expansion.com.
Un exemplu in acest sens este Adolfo Dominguez, care si-a redus productia in China cu 45% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar in ultimele sase luni reprezentantii companiei au cautat capacitati de productie in Maroc si Tunisia.
Tendinta este confirmata si de Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare - FEPAIUS, care a declarat pentru HotNews.ro ca de la inceputul anului multe companii straine s-au aratat interesate sa isi mute productia in Romania.
Ea este de parere ca motivul acestei reorientari este faptul ca marile companii de moda fac in prezent 5 - 6 colectii pe an, fata de 2 in trecut, si trebuie ca produsele sa ajunga foarte rapid in magazine.
"E o mare viteza de punere pe raft si si-au dat seama ca din Asia pot foarte greu sa realizeze acest lucru. Chiar daca costurile din China au crescut, nu le-au ajuns pe cele din Europa. Companiile au preferat insa sa se intoarca pentru ca astfel viteza de punere pe raft e mai mare. Este ca intr-o cursa de viteza", a declarat Maria Grapini. Presedintele FEPAIUS a mai aratat ca pentru a produce imbracaminte in China "companiile trebuie sa duca tesatura si colectiile si apoi sa le aduca inapoi, ceea ce dureaza 3-4 luni".
"Costurile si taxele in China sunt mai mici, dar cumulat cu viteza de ajungere la raft e mai convenabil pentru companiile de moda sa produca in Europa", a adaugat Grapini.
Potrivit Expansion.com, in urma retragerii din Asia si repozitionarea in Africa de Nord si in Europa, companiile de moda vor beneficia de pe urma scurtarii lantului logistic. Astfel ciclul de import va fi scurtat de la 5-6 saptamani la 3 - 5 zile. De asemenea, incertitudinile in ceea ce priveste rata de schimb se vor reduce, in conditiile in care operatiunile comerciale nu vor mai fi afectate de tensiunile dintre yuan si dolar, iar companiile vor beneficia si de pe urma reducerii fluctuatiilor taxelor de transport maritim.
Un alt motiv care a stat la baza retragerii din China o reprezinta faptul ca producatorii chinezi si-au limitat capacitatea de export si nu au mai primit comenzi mari ca urmare a cresterii consumului pe piata interna. In acelasi timp, muncitorii din industria textila au migrat catre alte sectoare, in cautarea unor salarii mai bune si a unor conditii de munca flexibile.
In aceste conditii, companiile de moda isi indreapta atentia catre tarile din sud-estul Europei, in special Turcia, Romania si Ungaria, in vreme ce Peru redevine un important centru in productia de bumbac si lana. Maria Grapini a aratat insa ca, din pacate, companiile din Romania nu vor putea prelua toate solicitarile de productie de la companiile straine, in conditiiile in care in ultimii ani si-au diminuat capacitatile de productie si duc lipsa de lichiditati ca urmare a crizei financiare. Cel mai mult insa, aceste companii resimt lipsa fortei de munca.
"Multi oameni au plecat in ultimii 3-4 ani, iar acum, pe acelasi salariu, prefera sa faca o alta munca cu mai putina solicitare si concentrare. Au ajuns si judetele in care nu erau probleme - cele din Moldova - sa se planga de lipsa fortei de munca", a precizat presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare.
Avantajele oferite de Romania pentru a atrage companiile straine sunt "lucrul bine facut", viteza cu care marfa poate ajunge pe piata si salariile mai mici decat in restul Europei. In cazul ultimului punct, Maria Grapini este de parere ca poate sa apara concurenta cu Ucraina sau Moldova. "In Ucraina exista insa bariera de limba si taxele vamale, care nu stii cand se schimba. Mai este vorba si de o nesiguranta in ceea ce priveste situatia din cele doua tari", a mai spus ea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Excitaţie
Caricatura zilei
Lui Eminescu
poezie dedicată comemorării morţii poetului
Câştigătorii concursurilor profesionale pe teme PSI
Schimb tăios de replici între Ponta, Turcescu şi Cristoiu
Deficitul de cont curent a scăzut cu 46,4%
O nouă criză financiară ar putea izbucni în SUA
Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen riscă să încurajeze imigraţia ilegală
Centre medicale aprobate la Darabani, Truşeşti şi Szliţa
Liber la angajarea medicilor cu competenţe limitate
numai că nu s-.au alocat şi bani pentru plata acestora
O singură reclamaţie din Botoşani legată de examenul la Bac
80 noi locuri de muncă anunţate de angajatori
„Ne trebuie speranţă”
Spectacol caritabil
Dezvoltare economică durabilă, prin creşterea calităţii resurselor umane din mediul rural
Beţivanul din Prefectura Botoşani n şi isprăvile sale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog