Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17947
De la 07 Ianuarie 2003
122878014

Lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni se încheie

  • ce a declarat Titus Corlăţean
  • ce aşteaptă românii de pretutindeni
  • 17 December 2012, 23:00
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la deschiderea celei de-a doua ediţii a Forumului Românilor de Pretutindeni, organizat la Bucureşti de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni unde a declarat ca statul roman va oferi in continuare sprijin comunitatilor romanesti autohtone exemplificând în mod particular comunităţile româneşti din Ungaria, Serbia, Ucraina, Macedonia şi Albania, amintint inca odata de faptul ca natiunea romana de pe cele doua maluri ale Prutului se va reuni in UE, transmite Romanian Global News.
În cadrul alocuţiunii sale, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că sprijinirea comunităţilor româneşti din străinătate reprezintă o prioritate a Ministerului Afacerilor Externe şi a dat asigurări că statul român va depune în continuare eforturi în vederea păstrării şi promovării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a acestor comunităţi.
Ca scurtă ilustrare a implicării sale constante în ceea ce priveşte situaţia comunităţilor de români din străinătate, pe care atât în calitate de ministru al afacerilor externe, cât şi din perspectiva portofoliilor deţinute anterior, ministrul Titus Corlăţean a punctat câteva dintre iniţiativele lansate, precum cea din 2007 privind declararea "Zilei naţionale a românilor de pretutindeni" şi propunerea legislativă care sa permită crearea unui Congres al românilor de pretutindeni, ca for reprezentativ al acestora.
“Îmi propun să acţionez şi să acţionăm la nivelul Guvernului, şi mai ales cu implicarea Parlamentului, pentru a organiza acest congres, for reprezentativ al românilor atât din jurul României, din comunităţile tradiţionale, dar şi cu reprezentarea românilor plecaţi din ţară din raţiuni politice sau economice. Este un obiectiv pe care mi-l fixez, să putem avea această formă de reprezentare a românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României”, a afirmat Titus Corlăţean.
În context, a încurajat diversificarea mediului asociativ al comunităţilor, participarea lărgită la viaţa comunitară şi parteneriatele dintre mediul asociativ românesc şi autorităţile din statele de reşedinţă. Ministrul român de externe a insistat asupra sprijinului oferit de statul român comunităţilor tradiţionale româneşti care trăiesc în statele din apropierea României, exemplificând în mod particular comunităţile româneşti din Ungaria, Serbia, Ucraina, Macedonia şi Albania.
Totodată, şeful diplomaţiei române a menţionat relaţia specială care ne leagă de Republica Moldova şi sustinerea pe care ţara noastră o acordă perspectivei europene a acestui stat. Titus Corlăţean a încurajat toate comunităţile să dea dovadă de unitate şi să se implice în mod activ în identificarea şi propunerea de soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. În acest sens, a solicitat asociaţiilor româneşti din SUA şi Canada să acorde sprijinul lor pe lângă Congresul american şi pe lângă Departamentul de Stat în vederea ridicării vizelor pentru români.
“Am discutat când am fost la New York, pentru un sprijin reciproc care să includă o petiţie semnată de cât mai mulţi români americani şi respectiv canadieni pentru a acorda un sprijin pe lângă Congresul american, pe lângă Departamentul de Stat pe tema ridicării vizelor pentru români. Comunitatea românească e o comunitate importantă, mare, în diferite zone ale SUA, ne-ar putea ajuta foarte mult, în paralel cu ceea ce întreprindem noi la nivel oficial şi vă spun că facem paşi înainte”, a declarat ministrul Titus Corlăţean.
Ministrul afacerilor externe a subliniat că ţara noastră a atins pragul de expertiză care îi permite valorificarea şi pe plan extern a competenţei instituţionale în domeniul protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. În context, a precizat că protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este o obligaţie strictă care incumbă statelor pe teritoriul cărora respectivele minorităţi rezidă în conformitate cu prevederile internaţionale în materie, îndeosebi Convenţia cadru privind protecţia minorităţilor, dar şi cu Raportul Comisiei de la Veneţia privind tratamentul acordat minorităţii înrudite de către statul înrudit, din octombrie 2001. În acelaşi timp, statul înrudit are un rol important de jucat şi un interes legitim de a sprijini menţinerea şi dezvoltarea identităţii culturale a minorităţii înrudite aflate în alte state.
“Totodată, doresc să vă asigur că veţi găsi în Ministerul Afacerilor Externe şi în mine personal, un sprijin constant şi îmi exprim convingerea că efortul nostru comun îşi va arăta roadele, în beneficiul direct al tuturor românilor”, a concluzionat ministrul Titus Corlăţean.
Forumul Românilor de Pretutindeni este organizat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la Bucureşti, în perioada 14 – 17 decembrie 2012. Reuniunea din acest an are ca tem㠄Implementarea programelor DRP din perspectiva realităţilor cu care se confruntă comunităţile româneşti”.
Forumul Românilor de Pretutindeni reuneşte reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor în dorinţa de a consolida relaţiile dintre statul român şi românii de peste hotare, precum şi de a constitui un format de dialog instituţionalizat între autorităţile române şi mediul asociativ românesc. Forumul va include şi o sesiune de formare în managementul proiectelor, cu accent deosebit pe procedurile specifice proiectelor finanţate de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
A fost remarcata lipsa reprezentantilor romanilor de peste Prut precum si a altor organizatii reprezentative pentru comunitatile romanesti din SUA si Canada, dar si Australia si Noua Zeelanda.
Este cert insa ca din discutiile cu reprezentantii comunitatilor romanesti prezenti la Forum reiese o asteptare extrem de mare ca la conducerea DRP sa fie desemnata o persoana care cunoasca bine problematica romanilor de pretutindeni, iar acest lucru trebuie dublat de un buget proportional care sa respecte sumele pe care romanii de pretutindeni le trimit an de an in Romania. Indeplinirea acestor conditii minimale ar face ca din acest Forum sa nu ramana numai vorbe.
Extrem de interesanta a fost reactia ferma si imediata a celor prezenti care au respins incercarea de politizare a discutiilor din cadrul Forumului. Romanii invata ca dincolo de frontiere nu trebuie sa treaca decat interesul national romanesc si nu circul politic.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Poliţistul genial
Gastronomie: Lebăr
Prognoza meteo pe două săptămâni
ninge de Crăciun şi de Revelion în majoritatea regiunilor
România va cere Ucrainei să semneze Protocolul de colaborare în domeniul învățământului
Cum vede Victor Ponta calendarul formării viitorului Guvern
vineri, depunerea jurământului, sâmbătă, prima şedinţă
Cu sau fără liberali la guvernare
Isprava flăcăilor din Călugărenii Noi
Directorul UJDP a rămas înzăpezit în judeţ
Contribuabilii trebuie să depună declaraţiile la Fisc mai repede cu câteva zile
IŞJ: Sute de şcoli sunt închise şi astăzi
Botoşani: Start la angajări în sistemul bugetar
Botoşani: Primarul Portariuc în conflict cu preşedintele CJ Ţurcanu
Rivali la funcţia de director ai Modern Calor
Ieri, şi primarul Portariuc a fost colindat
Revelionul pensionarilor va fi în ianuarie
Răcorirea Botoşanilor de zăpadă costă bani mulţi
În sfârşit, prefectul a cerut verificarea contractelor de deszăpezire
Botoşănean implicat în accident auto la Mirosloveşti
Probleme la graniţa cu Ucraina
Ieri, prefectul Macaleţi a primit colindători
Botoşani: Coşmarul alb a continuat şi în ziua de luni
Satul Corni în sărbătoare
Bolnava adusă la Botoşani cu ajutorul ATV –ului pe şenile şi a ATVM-ului
Botoşani: Zece localităţi, încă afectate de avariile la reţeaua electrică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog