Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11147
De la 07 Ianuarie 2003
122871214

Lucullus a postit popeşte la Cabana Rediu

  • Lucullus
  • 21 April 2017, 23:00
Mai spre sfârşitul postului Paştelui mi-a venit dor de de-o mâncare de post popesc. Cu ani în urmă, în vremurile comuniste, exista în parohia Blândeşti, comuna Suliţa un preot originar din satul Griviţa, comuna Cordăreni. Preotul era mai mult decât fecior de-a Vrâncioaei. Nu se ţinea banul de el cum nici dracul nu se omoară după tămâie. Cum câştiga un ban de la vreo cununie, înmormântare sau alt serviciu popesc, cum se urca în maşina sa hârbuită şi nu se oprea decât în Botoşani la restaurantul Mioriţa.
Se pricepea părintele să-şi mulţumească stomăcelul destul de încăpător. Începea cu o şliboviţă, câteva felii de caşcaval şi ceva măsline. În acest timp Radu ospătarul, celebru în epocă, îi punea pe grătar vreo cinci mici şi marca la bucătărie o ciorbă de burtă, o ceafă la grătar măritată cu un piure de cartofi iar alături murături asortate, că părintelui îi plăcea să audă cum pocneau castraveţii striviţi între măsele dar cel mai mult îi plăcea să muşte din pătlăgica gălbuie ca să ţâşnească moarea din ea. De avea invitat la masă, şi avea tot timpul, dacă reuşea să-l stropească cu moarea de la pătlăgică, părintele râdea cu poftă şi-şi ştergea mâinile de poalele sutanei.
Când nu avea bani de Mioriţa, juca fotbal pe maidan cu elevii de şcoală mai răsăriţi. Nu de puţine ori mergea la înmormântare direct de pe terenul de fotbal, sutana popească având-o tot timpul pe post de bară la una din porţi. O trăgea iute peste chiloţi şi tricou, prindea de mâner nelipsitu-i diplomat în care ţinea cărţile trebuitoare muncii sale şi pleca să ducă mortul la groapă.
Era tot în apropiere de Paşti, iar părintele fusese chemat la Protopopiatul Botoşani de părintele protopop Grigore Deaconu. Înainte de a se înfăţişa protopopului, părintele nostru a ţinut să treacă pe la Mioriţa să postească popeşte, cum spunea chiar el privind pofticios la ceafa aurie din farfurie şi adâncând furculiţa în movila de piure. Nu ştia cât va ţine şedinţa la Protopopiat aşa că n-a dorit să se certe cu stomacul şi i-a dat de lucru.
Cum spuneam, eram în apropiere de Paşti când mi-a venit dor de un post popesc ca în vremurile bune ale părintelui Neamţu, că aşa parcă-l chema. Cum părintele nu postea niciodată singur, am invitat şi eu doi amici pricepuţi în a mânui cuţitul şi furculiţa stând cu ochii pe pahar ca nu cumva să fie în pagubă cu porţia de vin care i se cuvenea din cană.
Mai întâi am oprit la restaurantul Dallas. O fetiţă, de clasa a IX-a, elevă la meseria de ospătar, a venit la masă să ne ia comanda. Până s-a lămurit ea ce-i acela Jidvei, noi dorind câte 50 de ml ca pârtie pentru mâncare, un amic s-a dus cu mirosul pe la bucătărie. N-aveau ce ne doream noi aşa că, afară fiind cald şi frumos, am decis să ieşim undeva în afara oraşului. S-a rostit Conacul Zăiceşti dar ne-am adus aminte de plasa ce-am luat-o cu vinul Negru de Purcari care ne-a costat 100 lei sticla. În final a căzut înţelegerea asupra Cabanei Rediu.
La Rediu erau mese pe terasă, atât la soare cât şi la umbră. Ne-am aşezat la umbră ca să nu ne bată soarele în cap dar a venit un ospătar vorbăreţ care ne-a recomandat să ne aşezăm la soare că la umbră trage, chiar dacă-i soare afară. Şi a avut dreptate!
Din nou am repetat comanda cu Jidveiul şi l-am chestionat pe ospătar cu ce ne poate servi. Omul ne-a cântărit repete ce fel de poame suntem aşa că ne-a sugerat să lăsăm alegerea pe mâna lui. N-a durat mult şi ne-a adus pe un platou din lemn având montat în mijloc o placă metalică, placa având rol de a ţine mâncarea caldă. Pe platou trona un cârnaţ din piure gratinat, ciuperci ademenitoare la culoare, un rulou de bacon cu nişte păstăi de fasole în interior şi o bucată mărişoară de ceafă de porc rumenită atât cât să nu dispară sucul cel gustos din ea.
Totul de pe platou, dar absolut totul a fost nemaipomenit de gustos şi săţios. Asortat cu un vin roşu sec, postul nostru popesc rămâne greu de uitat. Ospătarul glumeţ, mâncarea gustoasă şi vinul nimerit pe post de mire la mireasa ceafă, n-am băgat de seamă când soarele s-a ascuns după coroanele desfrunzite ale copacilor. Frigul a început să-şi facă simţită prezenţa, dând dreptate ospătarului când ne-a mutat cu masa de la umbră la soare.
Am plecat mulţumiţi, mai ales că întreaga consumaţie n-a depăşit 50 lei de căciulă. Ieftin, domnilor! De pe bonul fiscal am aflat că mâncarea noastră se numeşte Planstek de porc. N-am habar de unde i se trage numele dar jur cu mâna pe paharul de vin pelin adus de la Frumuşica că ce-a fost pe acel platou a fost ceva minunat. Ar fi mers şi un repetir dar a trecut Postul Paştelui şi farmecul unui post popesc odată cu el.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Horoscopul zilei de 22.04.2017
Dragnea, amenintare voalata pentru prim-vicepresedintele Comisiei Europene:
Daca dumnealui crede ca in situatia internationala din ce in ce mai complicata o atitudine buna si corecta fata de Romania nu este benefica, s-ar putea sa fie o greseala
Dragnea si pescuitul oceanic
Filialele PNL din Ardeal, intalnire la Cluj pentru a stabili pe cine sustin la sefia partidului
Cu sau fără uniformă, nesimţiţii rămân nesimţiţi
Ioan Rotundu
Daniel Constantin, inainte de Congresul ALDE:
"Abuzul primeaza in fata democratiei interne. Nu voi participa la un congres convocat in mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om"
Primăria Botoşani – Comunicat de presă
Liviu Cocos, primarul din Predeal (PNL), condamnat definitv
la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu
Teiul lui Eminescu, afectat de rafalele de vant din ultimele 24 de ore. Mai multe crengi au fost smulse
Consecintele penale care pot decurge in urma controlului CC
Tariceanu, deranjat de intrebarile presei despre contestarea Congresului in instanta:
"Gata, alta intrebare"/ Despre Daniel Constantin: "Ramane simplu membru. Nu ma intereseaza subiectul"
De anul viitor raman doar doua contributii: CAS si CASS, in sarcina angajatului
Sarcina fiscala pentru activitati independente creste cu 25%
Migratia romanilor: Suntem primii in UE la obtinerea cetateniei altui stat membru
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog