Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5227
De la 07 Ianuarie 2003
123138967
pnl
Luminiţa Gheorghiu

“Cei de dincolo de Prut sunt noi, puţin mai departe”

  • 28 September 2009, 23:00
Aseară am fost la Teatrul Nottara, acolo unde a avut loc avanpremiera piesei "În Piaţa Vladimir", de Luminiţa Razumovskaia. Regia şi coloana sonoră îi aparţin actorului şi regizorului basarabean Petru Hadîrcă. Fost director al Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău, scos, de altfel, de la conducerea acestei instituţii din motive politice.
Spectacolul, în două personaje, a fost interpretat de doi actori consacraţi - Luminiţa Gheorghiu şi Emil Hossu -" doi dintre cei mai apreciaţi oameni de teatru din estul Europei", după cum scrie presa de la Bucureşti. Luminiţa Gheorghiu a jucat în numeroase filme româneşti, printre care şi "Moromeţii", dar şi în producţii franceze. A mai interpretat rolul asistentei medicale Mioara Avram în filmul "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu, rol care "i-a adus mai multe premii decât ar fi putut visa", scrie presa română. Printre marile sale premii se enumără şi cel al Asociaţiei Criticilor de Film, de la Los Angeles. Emil Hossu a jucat şi el în numeroase piese şi producţii româneşti (vezi aici). Dintre toate acestea, actorul spune că rolul său preferat este cel din "Ciuta", de Victor Ion Popa, unde a jucat alături de actori remarcabili: Nineta Gusti, Fori Eterle, Mariana Mihuţ.
""În Piaţa Vladimir" e o poveste pe care am cunoscut-o la douăzeci de ani de la absolvirea facultăţii de la Moscova. Am trecut-o prin eul meu propriu şi apoi am pus-o în scenă", mi-a declarat Petru Hadârcă pentru emisiunea "Mai aproape de Europa" de la Vocea Basarabiei, care, după o scurtă vacanţă, revine de sâmbăta aceasta.
Aparent "În Piaţa Vladimir" pare să fie un simplu caz de viaţă, dar în spatele tragediei destinelor celor doi eroi se ascund mult mai multe semnificaţii. Într-o Rusie săracă şi zbuciumată, doi oameni se reîntâlnesc după ani de zile, îşi unesc destinele, dar greutăţile îi despart şi îi domină. "În Piaţa Vladimir" este sfârşitul a două destine chinuite şi obosite de drumul vieţii căreia trebuie să îi facă faţă până în ultima clipă. L-am întrebat pe Petru Hadârcă cum de i-a reuşit atât de bine concordanţa dintre piesă şi coloana sonoră pe care a realizat-o. "Eu simţeam prin măduva oaselor coloana asta. Având cizma aia sovietică deasupra capului tot timpul o simţeam vrei nu vrei", mi-a răspuns regizorul.
Cu toate acestea, Petru Hadârcă spune că a lăsat actorii în prim plan, deoarece "tonalitatea şi sufletul lor spun mult mai mult decât o melodie".
Până acum Petru Hadârcă a mai regizat şi alte piese în România: la Teatrul Naţional din Craiova, din Botoşani, cât şi la Bucureşti. L-am întrebat pe actor dacă piesele ruseşti reprezintă o nişă pentru basarabeni pe piaţa teatrală de peste Prut? "Sunt nişte subiecte care îţi ating sufletul şi prin care vrei să comunici cu spectatorul în faţa căruia vii cu un mesaj în care, în realitate, eşti mult mai experimentat, îl cunoşti mult mai bine decât alţii şi încerci să îl expui din propriul tău unghi". mi-a răspuns regizorul. Tot de la el am aflat că piesa va ajunge la Chişinău "cu prima ocazie şi cu schimbările care se produc acolo, mai bune sau mai rele".
Am stat de vorbă şi cu Luminiţa Gheorghiu, pe care am întrebat-o dacă i-a fost greu sau uşor să redea sufletul rusesc, evidenţiat şi în piesa "În Piaţa Vladimir". "Oamenii pe care i-am cunoscut personal prin intermediul literaturii, pieselor de teatru, al muzicii ruseşti m au ajutat mult", mi-a răspuns actriţa. " Sufletul rusesc este uriaş. Nu contează ce se întâmplă politic, dar este un popor cu un talent pe măsură. Dragostea, viaţa, bogăţia sufletească nu are graniţe. Latini, slavi, nu contează. Textul piesei a fost superb şi sunt fericită că l-am avut în faţă. În plus, şi muzica aleasă m-a influenţat".
Deşi mama şi soţul ei sunt născuţi la Chişinău, Luminiţa Gheorghiu spune că nu a ajuns încă acolo, dar speră să o facă odată ce piesa va ajunge şi în capitala R. Moldova. "Cei de dincolo de Prut sunt noi, puţin mai departe. Îi iubesc, fără să-i cunosc personal", conchide actriţa.
http://stelapopa.unimedia.md
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marş de protest al angajaţilor DGASPC
Galerile de Artă „Ştefan Luchian” vor fi inaugurate peste două săptămâni
O bătrână de 91 de ani parca a intrat în pământ
Grădiniţa unde cade tavanul
Atenţie la tâlhari!
Criminalul Mihaelei Runceanu vorbeşte
15 tone de fân incendiate de un băieţel de 5 ani
Depozit de furaje incendiat de un jar căzut din cuptorul bucătăriei de vară
12 hectare de mirişte incendiate de persoane necunoscute
Cercetătorii români pregătesc avionul viitorului
Participare românească la convenţia Bisericilor Creştine Penticostale din East-Canada
Hram la biserica ortodoxa română „Sfânta Maria” din Dacula
„Adevărul privind evenimentele tragice din 7 aprilie să iasă la suprafaţă”
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi
Disperarea lui Geoană
Sfatul lui Băsescu
Soldatul cel isteţ
Horoscop
Tulburelul – la sate, în oraş şi în Capitală
Ioan Rotundu
Tulburelul – la sate, în oraş şi în Capitală
Ioan Rotundu
La IŞJ, generalul este nou, dar atmosfera va fi tot cea veche
Concurenţă acerbă între metodişti
Se îngroaşă gluma cu salariile… profesorilor
Şefii DSP au cumpărat măşti
Cum a ajuns Ţurcanu orăşean licenţiat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog